Теми статей
Обрати теми

Операції з алкоголем та тютюном

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Як і слід було чекати, основні зміни в цю сферу вносить Закон № 1914. У більшості зміни посилюють норми Закону № 481. Важливо, що в цій частині остаточний текст Закону відрізняється від того, що був до другого читання.

Відміна призупинення ліцензії. Закон № 1914 відміняє призупинення ліцензії.

Тому навіть при простроченні платежу хоча б на один день треба або взагалі припинити діяльність, або знову отримувати ліцензію. У зв’язку з цим зобов’язаний регулярно нагадувати про настання строку платежу.

Що стосується карантинних послаблень, то до закладів громадського харчування, що мають ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем, призупинення взагалі не застосовувалося (тобто можна вести діяльність, не сплачуючи поточний платіж). Це виходило зі ст. 18 Закону № 481, де були посилання (хай і не зовсім вдалі) на норми, що встановлюють призупинення ліцензії. Стаття 18 з посиланнями на ті ж норми так і залишилася, але самого призупинення тепер не буде. Сподіваємося, що фіскали розтлумачать цю ситуацію в лояльному руслі.

Анулювання ліцензії (ст. 15 Закону № 481). Тут теж закручують гайки. Причому остаточний текст Закону відрізняється від того, який був до другого читання. Наприклад, зникло порушення правил використання РРО (невидача чека, торгівля необлікованими товарами), як підстав для анулювання ліцензії. Взагалі ж таких підстав стає більше: торгівля через РРО, не зазначений у ліцензії; відсутність за місцезнаходженням або місцем проведення діяльності; порушення строку внесення змін до ліцензії; недопуск контролерів до проведення перевірки; якщо буде встановлено торгівлю без акцизних марок, то для анулювання ліцензії рішення суду вже не потрібне.

Внесення змін. У разі зміни відомостей, що містяться в ліцензії (найменування, місцезнаходження, місце торгівлі тощо), необхідно звернутися із заявою про внесення таких змін. Проте строк звернення не був установлений (БЗ 113.03). Закон № 1914 усуває цей пробіл. Тепер звернутися слід у місячний строк.

Реєстрація ліцензії. Це позитивне нововведення: відміняється правило про обов’язкову реєстрацію роздрібної ліцензії в податковому органі, а в сільській місцевості — і в органі місцевого самоврядування за місцем торгівлі.

Строк дії ліцензії. Вводиться безстроковість дії ліцензії. Щоправда, стосується це тільки виробників спирту, алкоголю, тютюнових виробів, палива, а також оптових торговців спиртом. Роздрібна торгівля та інші види діяльності — без змін.

Вартість ліцензії. Спочатку передбачалося, що вартість оптової тютюнової ліцензії складатиме 230 мінЗП, а рідинами, використовуваними в електронних сигаретах, — 50 тис. грн. (було 500 тис. грн і 780 грн). Для тютюнової оптової ліцензії на період з 01.01.2022 по 31.12.2022 передбачалися лояльніші цифри — 150 мінЗП. У процесі голосування підвищення вартості ліцензії з тексту Закону зникло. Але перехідні положення залишилися! У результаті виходить, що у 2022 році оптова тютюнова ліцензія коштуватиме 150 мінЗП, а з 2023 року повертається до традиційних 500 тис. грн.

Антитютюновий закон. Основне завдання законопроєкту № 4358 (прийнятий 16.12.2021) — обмежити споживання тютюнових виробів і прирівняти до них нові засоби, пов’язані з палінням (електронні сигарети, рідини для них, тютюнові вироби для нагрівання). У цілому він набуває чинності через 18 місяців після опублікування. Але низка норм набуває чинності раніше. Наприклад, через 6 місяців з дати опублікування набуває чинності низка обмежень щодо використання електронних сигарет і рідин для них (у приміщеннях підприємств, готелів, гуртожитків, аеропортах, вокзалах). А ось заборона на продаж «курива» (у т. ч. електронного) з ароматизаторами набуде чинності в загальні строки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі