Теми статей
Обрати теми

Виправляємо помилки в Д1 і таблиці 6 з ЄСВ

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Уявляєте, на початку своєї «кар’єри» таблиця 6 з відомостями про нараховану зарплату/дохід мала лише (!) 9 граф для заповнення. Проте жага контролерів бачити все більше й більше інформації породила «монстра», з яким сьогодні доводиться працювати. Тож не дивно, що помилки в Д1 (раніше — в таблиці 6) доволі часті гості. Розібрати механізм їх виправлення — ціль нашої статті.

Порядок виправлення помилок у Д1 Розрахунку та таблиці 6 Звіту з ЄСВ дуже заморочливий. Він залежить від моменту виправлення помилки ДО чи ПІСЛЯ закінчення граничного строку подання звітності за період, що виправляється.

Причому, якщо виправляємо вже за межами звітного періоду, то тут також важливий вид помилки: сумова чи несумова.

Розглянемо, як це працює. А почнемо з найпростішого варіанта, коли помилку виявили до закінчення періоду подання звітності за квартал, в якому помилилися.

Виявили ДО

Помилку в Д1 Розрахунку виявили та виправляємо до закінчення граничного строку подання звітності. У такому разі формуємо Розрахунок та Д1 з типом «Звітний новий».

У Д1 відображаємо інформацію лише за рядками, які коригуємо. Рядкам з вірними відомостями на осіб тут місця немає.

Коригування проводимо за допомогою графи 25 «Ознака (0, 1)» Д1 Розрахунку. Так, якщо потрібно видалити рядок з помилкою з раніше прийнятого Д1, то повністю повторюємо його в коригуючому Д1 та в графі 25 проставляємо «1» — рядок на вилучення. Для того, щоб додати рядок з вірними відомостями, формуємо його в Д1 і в графі 25 вказуємо «0» — рядок на введення.

Зауважимо, що це той щасливий випадок, коли тип помилки неважливий. Так виправляємо і сумові, і несумові помилки. Представимо механізм виправлення на рис. 1.

img 1

Увага, якщо виправляєте суми у раніше поданому Д1! Загальні сумові показники з коригувального Д1 сформують відомості у розд. І Податкового розрахунку. Тож така інформація повинна засвітитися у відповідних рядках (1, 2, 3, 7, 8) розд. І Податкового розрахунку з типом «Звітний новий», у якому проводиться коригування. Тобто у вас не тільки Д1, а й Податковий розрахунок буде із сумами.

Причому якщо після здійснених коригувань сума виключених показників перевищує суму включених показників, то у зазначених вище рядках буде відображено різницю, на яку зменшились відповідні показники. У такому разі допускається відображення показників у рядках розд. I Розрахунку з типом «Звітний новий» зі знаком «мінус».

Виявили ПІСЛЯ

Тут на перше місце виходить вид помилки, якої припустилися в Д1 Розрахунку та таблиці 6 Звіту з ЄСВ (пенсійного звіту):

несумова (коригування персональних даних застрахованої особи та їх доповнення, кількості днів, кодів тощо);

сумова (помилка в базі нарахування та/або сумі ЄСВ/пенсійного внеску).

Несумова. Якщо помилка несумова, то коригування проводимо за допомогою Розрахунку та Д1 з типом «Уточнюючий». У Д1 для цього використовуємо графу 25 «Ознака 0, 1». Порядок виправлення знайомий. Щоб:

— вилучити рядок без сумових показників, повторюємо його та в графі 25 Д1 проставляємо «1»;

— додати забутий рядок без сумових показників, формуємо його та в графі 25 Д1 — «0»;

— виправити несумові помилки в рядку поданого Д1 чи таблиці 5 — вилучаємо рядок за допомогою ознаки «1» у графі 25 й додаємо новий — «0» у графі 25.

Представимо на рис. 2 порядок виправлення несумових помилок в Д1 Розрахунку та старій таблиці 6 Звіту з ЄСВ після завершення строку подання звітності за відповідний квартал.

img 2

Переходимо до наступної ситуації. Потрібно виправити сумові помилки в таблиці 6 Звіту з ЄСВ чи в Д1 Розрахунку після закінчення граничного строку.

Сумова. Сумову помилку в Д1 (таблиці 6) після закінчення строку подання звітності за відповідний звітний період можна виправити (на ваш вибір):

варіант 1 — за допомогою Розрахунку та Д1 з типом «Уточнюючий», сформованого за той звітний період, в якому припустилися помилки;

варіант 2 — у складі Розрахунку за поточний квартал з типом «Звітний».

Незалежно від обраного варіанта, сумові помилки в Д1 після закінчення граничного строку подання звітності виправляємо за допомогою кодів типу нарахувань (КТН) у графі 09 Д1.

Наприклад, якщо самостійно донараховуємо базу та/або ЄСВ, то в графі 09 проставляємо КТН «2», якщо зменшуємо — КТН «3». При цьому графу 25 «Ознака 0, 1» НЕ заповнюємо!

Також донараховані/сторновані суми ЄСВ повинні попасти у відповідні рядки (4, 6, 7, 8) розд. І Податкового розрахунку.

Представимо механізм виправлення на рис. 3. А ось приклади виправлення таких помилок ви знайдете на с. 21.

img 3

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі