Теми статей
Обрати теми

Помилки у формі № 1ДФ та 4ДФ: механізм виправлення

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
У цій статті поговоримо з вами про механізм виправлення помилок у формі № 1ДФ та її наступнику — додатку 4 (4ДФ) до Податкового розрахунку. Їх використовували для відображення доходів платників податків — фізосіб та утриманих з них / перерахованих ПДФО та ВЗ.

Для виправлення помилок у базі оподаткування, ПДФО, ВЗ, ознаках доходів і пільг формуємо коригувальний Розрахунок за той звітний період, у якому припустилися помилки. Він буде містити Податковий розрахунок та додаток 4 (4ДФ) до нього з типом «Звітний новий» або «Уточнюючий» (залежно від того, коли виправляємо помилку).

У Податковому розрахунку заповнюємо тільки реквізитну частину (рядки 01 — 05) та в рядку 06 зазначаємо відомості про додаток, який подаємо (4ДФ), та кількість аркушів у ньому. Окремо зупинимося на реквізиті 02, в якому серед іншого зазначаємо номер Розрахунку.

Розрахунки нумеруємо у межах одного звітного кварталу і не продовжуємо нумерацію в наступних

Тож якщо в зданих Розрахунках виявили помилки, то для визначення номера Розрахунку, який їх виправляє, дивимося номер останнього прийнятого Розрахунку за цей квартал.

Виправляючий Розрахунок матиме наступний номер. Детальніше про заповнення рядка 02 Розрахунку читайте «Коригуючий Розрахунок та його «шапка»».

Коригуємо 4ДФ. Реквізити 04, 05 у «шапці» 4ДФ повинні відповідати тим, що були зазначені в раніше поданому 4ДФ, який ви зараз коригуєте (за винятком ситуації, коли ви саме їх коригуєте).

«Новий звітний» та «Уточнюючий» 4ДФ міститимуть інформацію тільки за рядками, які уточнюються/додаються/вилучаються.

Якщо вилучаємо помилковий рядок із розд. І поданого 4ДФ, то повторюємо його повністю і в графі 10 «Ознака (0, 1)» вказуємо «1» — рядок на вилучення. Якщо додаємо рядок, формуємо його й у графі 10 зазначаємо «0» — рядок на введення.

Коригуємо форму № 1ДФ. Почнемо з дотабличної частини коригувального 4ДФ. У ній є рядок 02, порядок заповнення якого викликає у багатьох податкових агентів запитання, якщо слід виправити помилки у формі № 1ДФ.

У рядку 02 слід зазначити податковий період, що коригується: рік, квартал та місяць.

З роком та кварталом зрозуміло. А що ставити в полі «номер місяця в кварталі»? Адже до 2021 року не було розбивки за місяцями! Усе просто. У разі коригування форми № 1ДФ номер місяця завжди буде «3» — останній місяць звітного кварталу.

Номер додатка до розрахунку — «1».

ПДФО-помилки, неточності, допущені у розд. І форми № 1ДФ, коригуєте за тими ж правилами, що й помилки у 4ДФ.

А ось для коригування сум доходів та сум ВЗ, що зазначалися за рядком «Військовий збір» розд. ІІ форми № 1ДФ, залишили «старий» механізм виправлення. Причина проста: до 01.01.2021 за ВЗ не було персоніфікації. Тож коригувати персоніфіковано те, що не було персоніфіковано, немає сенсу. У розд. ІІ 4ДФ у рядку:

— «Військовий збір — виключення» повторюєте всі графи помилкового рядка з ВЗ із раніше поданої форми № 1ДФ;

— «Військовий збір» — відображаєте правильну інформацію.

Приклади виправлення сумових помилок у формі № 1ДФ та 4ДФ див. «Сумові помилки у формах № 1ДФ і № 4ДФ Розрахунку».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі