Теми статей
Обрати теми

Якщо помилилися в Д5 чи таблиці 5

Вишневський Михайло, податковий експерт
Д5 Податкового розрахунку та її попередниця — таблиця 5 Звіту з ЄСВ призначені для реєстрації застрахованих осіб у системі персоніфікованого обліку відомостей. А ще сьогодні в Д5 відображаємо інформацію про переведення, переміщення, призначення, початок/закінчення певних видів відпусток. Тож ситуація, коли щось забули чи зайво показали або трішки «накосячили» у відомостях, доволі часто зустрічається на практиці. Розбираємося зі способами вирішення проблеми.

Таблиця 5 вперше з’явилася у 2010 році в пенсійному додатку 4 до Порядку № 26-1. Згодом вона «перекочувала» до Звіту з ЄСВ. Ну а потім у свої обійми її прийняв Податковий розрахунок, де вона отримала назву Д5.

У разі необхідності провести виправлення в таких таблицях використовуєте той порядок їх заповнення, який діяв у відповідному періоді. Наприклад, якщо працівниця у травні 2013 року пішла у відпустку для догляду за дитиною до трьох років і ви не відобразили це в таблиці 5 Звіту з ЄСВ за такий місяць, то ви все правильно зробили. У той період така інформація в таблиці 5 не відображалася. А ось вихід з такої відпустки через три роки слід було зазначити в таблиці 5 Звіту з ЄСВ.

Коригуємо Д5 та таблицю 5 Звіту з ЄСВ. Помилки, допущені в попередніх звітних періодах у Д5 Податкового розрахунку, а також таблиці 5 Звіту з ЄСВ, коригуємо за допомогою чинної на сьогодні форми Податкового розрахунку та Д5. Тобто за той період, в якому допущено помилку, формуємо з типом «Уточнюючий» Податковий розрахунок та Д5 до нього. Якщо ж помилку виявили до завершення періоду звітування за відповідний квартал, то її виправляємо через «Звітний новий» Розрахунок та Д5.

У заголовній частині Податкового розрахунку заповнюємо рядки 01 — 05, а в рядку 065 проставляємо позначку, що подаємо Д5 з відомостями про трудові відносини.

У Д5 заповнюємо «шапку». Далі працюємо лише з інформацією, яку потрібно відкоригувати (додати/видалити). Рядочки з правильною інформацією до коригуючої звітності потрапити не повинні.

У табличній частині Д5 застосовуємо принцип «Ознака (0, 1)». Тобто щоб:

— виключити зайвий рядок у поданому Д5 (таблиці 5) — повторюємо його і в графі 20 «Ознака (0, 1)» проставляємо «1»;

— додати забутий рядок — формуємо його і в графі 20 проставляємо «0»;

— виправити помилкові відомості — формуємо два рядки. В одному повністю повторюємо інформацію з помилкою і в графі 20 Д5 проставляємо «1» — рядок на виключення. У другому — вказуємо правильну інформацію і в графі 20 зазначаємо «0» — рядок на введення.

Коригуємо таблицю 5 ПФ-звітності. Тут говоримо про коригування таблиці 5, яка подавалася у 2010 році у складі пенсійної звітності. Якщо в такій таблиці не зазначені відомості про укладення або розірвання трудового договору з працівником чи про зміни у П. І. Б. або в ідентифікаційному номері застрахованої особи і це слід виправити, діємо так.

Спочатку повідомляємо Пенсійний фонд про помилку. Як саме? Подаємо заяву. У ній, крім опису помилки, просимо провести перевірку. Якщо цього не зробити, Фонд має право відмовити вам у прийнятті звітів, які виправляють помилку (абзац третій п. 2 постанови № 25-2).

Увага! Для виправлення в таблиці 5 помилок 2010 року застосовуємо форму звітності, що була чинною на той час. Тобто, за результатами перевірки формуємо таблицю 5 додатка 4 до Порядку № 26-1 (ср. ). До таблиці додаємо Перелік таблиць звіту. В залежності від типу помилки, для коригування використовуємо типи звітності «Коригуюча» (якщо помилка в П. І. Б.) або «Початкова» + «Скасовуча», якщо помилок припустилися в інших відомостях щодо застрахованої особи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі