Теми статей
Обрати теми

Якщо Розрахунок за підрозділ «сів» як за підприємство

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Підприємство має неуповноважений відокремлений підрозділ. У ході звітування за ІІІ квартал 2021 року Розрахунок за такий відокремлений підрозділ «сів» як за основне підприємство. А ось Розрахунок за підприємство було відхилено податківцями з поясненнями, що після успішного подання Розрахунку з типом «Звітний» подання Розрахунку з типом «Звітний» заборонено. Як виправити помилку?

Для початку давайте з’ясуємо, чому виникла така ситуація.

Якщо підприємство має неуповноважений відокремлений підрозділ, то воно відображає базу оподаткування, визначену за працівниками такого підрозділу, та утриманий з неї ПДФО й ВЗ в окремому Розрахунку. Тобто формує окремо:

1) Розрахунок на себе, який складатиметься безпосередньо з самого Розрахунку та Д1, Д5, Д6 з відомостями на всіх працівників та 4ДФ без працівників відокремленого підрозділу;

2) Розрахунок на неуповноважений підрозділ, який міститиме сам Розрахунок (заголовна частина) та 4ДФ виключно з працівниками такого підрозділу.

При цьому під час прийняття звітності програма визначає, що це за Розрахунок: за підприємство чи за його неуповноважений підрозділ, за заповненим рядком 033 заголовної частини розрахунку. У ньому слід зазначити повне найменування неуповноваженого відокремленого підрозділу, за який подається Розрахунок.

Якщо рядок 033 заголовної частини Розрахунку заповнено — це звіт за неуповноважений підрозділ. Якщо не заповнено — за підприємство. Як показала практика, доволі часто бухгалтери забувають заповнювати цей «шкідливий» рядок 033 або не заповнюють, оскільки підрозділ не має назви, й потрапляють у таку ж ситуацію, як і наш читач: Розрахунок за підрозділ «лягає» як Розрахунок за головне підприємство, а останній бракується.

Якщо ви також отримали такий «подарунок долі», то діємо так.

Виходимо з того, що фактично у вас уже є прийнятий Розрахунок за підприємство. Так, у ньому неправильні відомості та й додатків Д1, Д5, Д6 немає. Але ніхто його скасовувати не буде, якщо він пройшов усі контролі (див. лист ДПСУ від 13.07.2021 № 15832/7/99-00-04-03-01-07). Тож працювати доведеться саме з цим.

Що робимо, коли накосячили у звітності? Виправляємо помилки. Так, на жаль, тут мова йде вже саме про виправлення помилки в прийнятій звітності.

Якщо звітний період ще триває — це супер! Докидаємо за допомогою Розрахунку з типом «Звітний новий» та відповідних додатків до нього відомості за головним підприємством, яких бракує. Тут усе просто. Формуємо в додатках рядки із загубленою інформацією на фізосіб і в останній графі проставляємо «0» — рядок на додавання.

Якщо граничний строк подання звітності минув, як у читача, який поставив запитання, то запускаємо механізм коригування прийнятого Розрахунку за допомогою Розрахунку з типом «Уточнюючий» та відповідних додатків до нього. Формуємо в 4ДФ та Д5 рядки з загубленими відомостями та в останній графі за кожним рядком проставляємо «0» — рядок на додавання. А ось у Д1 донарахування ЄСВ проводимо за допомогою коду типу нарахувань «2» у графі 09, рядки без сум додаємо через «0» в останній графі.

Ще такий момент. Оскільки в період карантину звільнення від штрафу за донарахування ЄСВ не діє, розуміємо, що при перевірці можемо його отримати.

Тож будьте уважні з рядком 033 основної частини Розрахунку. Не забувайте його заповнювати, коли звітуєте за неуповноважений підрозділ. Якщо ж він не має назви, в рядку 033 податківці рекомендують зазначати назву підприємства, тип об’єкта (магазин, кіоск, склад), за яким знаходиться підрозділ, та адресу його місцезнаходження (див. роз’яснення в категорії 103.25).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі