Теми статей
Обрати теми

Помилки в товарному обліку ФОП: вчимося виправляти

Нестеренко Максим, податковий експерт
У «Податки & бухоблік», 2021, № 95, с. 20 ми вже розповідали про облік товарних запасів у ФОП, який стартував 26.11.2021. Форма обліку нова, тож не виключено, що при її заповненні чимало ФОП будуть робити помилки. Сьогодні поговоримо про те, як ці помилки виправляти.

Помилки у Формі обліку можуть бути двох типів:

1) внесено зайвий рядок, якого у Формі обліку взагалі бути не повинно;

2) внесено рядок, у якому зазначено помилкову інформацію, яку потрібно уточнити.

Видаляємо непотрібний рядок

Такі помилки свідчать про відображення у товарному обліку операції, якої насправді не було. Наприклад, якщо у Формі обліку відображено повернення товарів, хоча ніякого повернення не було. Або коли у Формі обліку зазначено псування товару, хоча товар цілий і неушкоджений. Тобто операція з видалення помилкового рядка призначена повністю вичистити непотрібний запис із Форми обліку і повернути облік у той стан, коли цього запису не було.

Видалити непотрібну операцію з Форми обліку — дуже просто. Для цього достатньо у графі 9 «Примітки» Форми обліку проставити відмітку «анульовано» в тому рядку, який потрібно видалити (п.п. 1 п. 6 розд. ІІ Порядку № 496).

Приклад 1. ФОП Зібров 29.11.2021 придбав товарів у ФОП Грищенка на 15000 грн. 07.12.2021 ФОП Зібров помилково зробив запис про повернення ФОП Грищенку частини товару на суму 7000 грн. ФОП виправляє помилку, повністю видаливши помилковий запис.

img 1

Рис. 1. Виправлення помилки: видалення непотрібного запису

Звертаємо увагу! Якщо скасовується запис про вибуття, не потрібно вносити ніяких додаткових записів про надходження. І навпаки: якщо скасовується запис про надходження, не потрібен запис про вибуття. Відмітка «анульовано» автоматично видаляє надходження чи вибуття, відображені за непотрібним записом.

Уточнюємо потрібний рядок

Такі помилки означають, що ФОП уніс інформацію про надходження чи вибуття у зв’язку з реальною операцією, яка відбулася і вплинула на наявність товарних запасів у місці продажу. Однак у зробленому записі ФОП зазначив неточну інформацію. Наприклад, помилився у реквізитах підтверджуючого документа. Чи зазначив не того контрагента. Нарешті, неправильно вказав суму операції з надходження чи вибуття. У такій ситуації внесений рядок видаляти не потрібно. Треба уточнити інформацію в ньому. Як це зробити?

У цьому знову ж таки допоможе графа 9 Форми обліку. Потрібно у рядку, в якому зазначено неточну інформацію, зробити в цій графі позначку «анульовано — виправлено». Така відмітка свідчить про те, що в рядку зазначено помилкову інформацію, однак цей рядок не видаляється повністю, а лише уточнюється. Крім того, у графі 9 робиться посилання на номер рядка, в якому буде правильний запис.

Після цього потрібно внести до Форми обліку новий рядок, в якому зазначити правильну інформацію щодо здійсненої операції. У графі 9 у такому рядку робимо позначку «виправлено» і зазначаємо порядковий номер рядка, запис у якому виправляється (п.п. 2 п. 6 розд. ІІ Порядку № 496). Це для того, аби при виправленні помилки за раніше здійсненою операцією інформація в обліку не задвоїлася.

На яку дату робити виправляючий запис? У Порядку № 496 про це нічого не сказано. Але оскільки записи у Формі обліку ведуться в хронологічному порядку (п. 4 розд. ІІ Порядку № 496), вважаємо, що виправляючий запис потрібно робити на дату виявлення помилки. Тобто між помилковим і виправленим записом цілком може бути чимало інших операцій. І не обов’язково, аби виправлений запис зазначався безпосередньо після помилкового.

Приклад 2. ФОП Лисенко 29.11.2021 придбав товарів у ФОП Левів на суму 45000 грн. Однак у Формі обліку помилково зазначено суму 54000 грн. Помилку виявлено 08.12.2021. ФОП виправляє її, роблячи уточнюючий запис.

img 2

Рис. 2. Виправлення помилки: уточнення потрібного запису

Що ж, як бачите, виправляти помилки у Формі обліку — не так вже й складно!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі