№97

Податки & бухоблік, грудень, 2021/№ 97 Інші номери журналу ›
  • Проєкт закону 5600 прийнято. Що чекає на платників податків у 2022 році Як завжди, ВРУ під Новий рік з метою латання бюджетних дірок приймає чергове «tax-покращення». 30 листопада у другому читанні депутати ухвалили славнозвісний законопроєкт № 5600. Ми вже про нього писали в «Податки & бухоблік», 2021, № 47, с. 5. І, на жаль, тепер його шанси стати законом непомірно зросли. Багато негативних норм із цього документа викреслили, але далеко не всі… Більшість змін має набрати чинності з 1 січня. Остаточного тексту прийнятого документа ми не бачили, тому в підписаній редакції закону можуть бути й несподіванки…
  • Звільняємо у карантинній відпустці Чергове продовження карантину, пов’язаного із захворюванням на COVID-19, до кінця 2021 року було очікуваним. Між тим, карантин в Україні триває вже понад 1,5 року. Це створює для бухгалтерів і кадровиків практичні ситуації, з якими раніше, у «доковідні» часи, доводилося стикатися нечасто. Наприклад, працівник, що перебуває у відпустці за свій рахунок більше року, звільняється. Чи можливо його звільнити у такій відпустці? Чи повинен працівник при цьому перервати відпустку та вийти на роботу? Як йому розрахувати компенсацію за невикористану відпустку? Наша стаття надасть відповіді на ці запитання.
  • Новорічні клопоти: обліковий мікс Скоро, скоро чарівний Новий рік! Тож саме час поринути в атмосферу свята і згадати добрі звичаї: прикрасити офіс і торгові майданчики, відправити святкові привітання партнерам і клієнтам, влаштувати усілякі акції, врешті-решт, вручити подарунки! Про те, як усе це провести в обліку, зараз поговоримо.
  • Роздрібному ЄП-торговцю заплатили з КПК Єдиноподатник займається виключно роздрібною торгівлею. Бувають продажі товарів суб’єкту господарювання через підзвітну особу, яка розрахувалася корпоративною платіжною карткою (КПК). Наскільки це небезпечно для єдиноподатника-продавця, якщо в Реєстрі ЄП не зареєстровано КВЕД для оптової торгівлі? Розберемося.
  • Повернення кавомашини за гарантією Підприємство придбало кавомашину в адміністративний офіс і поставило її на баланс як необоротний матеріальний актив. Через два роки — у межах гарантійного строку експлуатації — кавомашина зламалася. Оскільки були виявлені недоліки, які неможливо усунути, постачальник забрав кавомашину і повернув підприємству гроші. Що робити з нарахованою амортизацією і як відобразити в обліку підприємства повернення неякісного активу? Давайте розбиратися разом.
  • Мінзарплата зросла: хто розбагатіє у грудні Сьогодні запрошуємо вас до розмови про мінімальну заробітну плату. Привід є — з 1 грудня її розмір зріс. Що це за собою потягло? Чи слід коригувати штатний розпис? Що з індексацією? Чи зміниться так званий базовий місяць? Відповісти на перелічені та інші запитання, пов’язані зі зростанням мінзарплати, — мета цієї статті.
  • Помилки в товарному обліку ФОП: вчимося виправляти У «Податки & бухоблік», 2021, № 95, с. 20 ми вже розповідали про облік товарних запасів у ФОП, який стартував 26.11.2021. Форма обліку нова, тож не виключено, що при її заповненні чимало ФОП будуть робити помилки. Сьогодні поговоримо про те, як ці помилки виправляти.
  • Товарний облік ФОП: коли і для яких груп ЄП? Роз’яснення ДПСУ від 30.11.2021 (tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/532077.html)
  • Дві ПН на один платіж: виправляємо негайно Покупець сплатив за двома рахунками одним платежем. Постачальник склав дві податкові накладні (ПН) — під кожен рахунок. Покупець просить переробити на одну ПН. Як провести коригування? Якою датою складати розрахунок коригування (РК)? Як ураховувати виправлення у ПДВ-декларації?
  • Бухгалтерський тест за листопад Для бухгалтера головне — упевненість. Зрозуміло, коли під рукою підшивка журналу або «ай-фактор» — проблем немає. Але іноді відповідь потрібна миттєво. А давайте суто між нами перевіримо, чи добре «зайшли» теми листопадових номерів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі