Теми статей
Обрати теми

Товарний облік ФОП: коли і для яких груп ЄП?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Роз’яснення ДПСУ від 30.11.2021 (tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/532077.html)

Тема обліку товарних запасів у ФОП зараз — у топі. І от податківці видали роз’яснення щодо порядку ведення товарного обліку*, який запрацював з 26.11.2021.

* Затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2021 № 496.

Висновок документа

Платники єдиного податку групи 1 товарний облік не ведуть

Висновок ліберальний, і ФОП групи 1 він сподобається. Однак наголосимо: у БЗ 109.02 є консультація, в якій такого висновку немає. Там просто цитується п. 12 ст. 3 Закону про РРО. А із цієї норми аж ніяк не випливає те, що заявляють податківці у публікації, яка коментується. Тож ФОП групи 1 одразу порадимо підтвердити висновок податківців за допомогою ІПК.

Вимога вести товарний облік (як і всі вимоги ст. 3 Закону про РРО) стосується суб’єктів, які здійснюють розрахункові операції у розумінні ст. 2 цього Закону. ФОП групи 1 торгує на ринку або надає побутові послуги населенню (п.п. 1 п. 291.4 ПКУ). Тож йому уникнути оплати готівкою і картками — майже неможливо. Відтак, розрахункові операції у ФОП групи 1 є.

Згідно з абз. 3 п. 12 ст. 3 Закону про РРО від товарного обліку звільняються ФОП на ЄП, якщо вони: (1) НЕ зареєстровані платниками ПДВ; (2) НЕ провадять діяльність з реалізації ТСПТ, ліків, медичних та ювелірних виробів (далі — ризикові товари). ФОП групи 1 платниками ПДВ бути не можуть (п.п. 1 п. 293.2 ПКУ). А от продавати ТСПТ (наприклад, перфоратори чи мобільні телефони) їм не заборонено.

Натомість у Законі про РРО не йдеться, що ФОП групи 1 звільнені від товарного обліку незалежно від своєї діяльності. Тож для них діє загальне правило. І якщо ФОП групи 1 продає ТСПТ — він веде товарний облік. На якій підставі податківці заявили, що товарний облік не стосується всіх ФОП групи 1 — загадка…

Висновок документа

З числа платників ЄП вести товарний облік мають ФОП груп 2 — 4, які торгують ризиковими товарами, а також усі ФОП групи 3, які є платниками ПДВ

Дійсно, вести товарний облік повинні усі ФОП-єдиноподатники-ПДВшники. Тобто ФОП групи 3, які сплачують ЄП за ставкою 3 % (п.п. 1 п. 293.3 ПКУ). Але наголошуємо ще раз: у п. 12 ст. 3 Закону про РРО не згадуються жодні групи платників ЄП. У цій нормі названі лише дві обставини, що впливають на обов’язок вести товарний облік. А саме: (1) ПДВ-реєстрація; (2) діяльність з продажу ризикових товарів.

Податківці чомусь зміщують акцент на п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, що визначає коло ФОП-єдиноподатників, яким до 01.01.2022 дозволено не застосовувати РРО/ПРРО. Так, серед видів діяльності, що зобов’язують застосовувати РРО/ПРРО, дійсно є продаж ризикових товарів. Однак запам’ятайте: жодного зв’язку для ФОП на ЄП між обов’язком застосовувати РРО/ПРРО і обов’язком вести облік товарних запасів у Законі про РРО немає!

Наприклад, ФОП групи 1 вільні від РРО/ПРРО, незалежно від того, яку діяльність вони здійснюють (п. 296.10 ПКУ). Однак якщо вони продають ТСПТ — товарний облік вони вести зобов’язані, бо у п. 12 ст. 3 Закону про РРО для цих ФОП групи 1 немає винятків.

Водночас ФОП групи 2, який протягом перших трьох кварталів поточного року перевищив дохід у 1,32 млн грн, вже зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО, однак якщо в нього немає діяльності з продажу ризикових товарів — товарний облік з 26.11.2021 він може не вести. Адже він — саме такий ФОП-єдиноподатник-безПДВшник, якого від товарного обліку звільняє п. 12 ст. 3 Закону про РРО.

А от ФОП групи 3 (ставка ЄП 3 %) може і РРО не застосовувати (якщо його дохід за перші три квартали не дотягує до 1,32 млн грн), і ризикові товари не продавати. Але вести товарний облік такий ФОП зобов’язаний у будь-якому випадку. Бо ФОП-єдиноподатники-ПДВшники від обліку товарних запасів не звільняються.

Ви часто запитуєте про товарний облік після нового року. Мовляв, тоді усі ФОП груп 2 — 4 будуть зобов’язані застосовувати РРО/ППРО. Чи означає це, що з 01.01.2022 усі ФОП груп 2 — 4 також матимуть обов’язок вести товарний облік? Ні, і ще раз ні! Якщо збережеться нинішня редакція п. 12 ст. 3 Закону про РРО, ФОП-безПДВшники груп 2 — 4, які не торгують ризиковими товарами, будуть вільні від обліку товарних запасів. Незважаючи на обов’язок застосовувати РРО/ПРРО (див. таблицю).

РРО і товарний облік у ФОП-єдиноподатників

img 1

Наостанок нагадаємо: якщо ви торгуєте лише за класичним безготівковим розрахунком (переказ коштів з рахунку на рахунок та/або через касу банку та банківські ПТКС), вести товарний облік не потрібно. Незалежно від того, на якій ви групі. Хай навіть на загальній системі. При торгівлі за безготівку немає розрахункової операції, а отже й товарного обліку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі