Теми статей
Обрати теми

Карантин триває…

Солошенко Людмила, податковий експерт
Коронавірус не відступає. З цим «сусідом» разом майже два роки. Тому, на жаль, питання, пов’язані з карантином, нікуди не зникають і так само залишаються на вустах. До того ж умови змінюються — і час раз у раз підкидає нові. Тому сьогоднішній тематичний номер присвячуємо карантину. У ньому зібрано найгарячіші карантинні питання, щоб уся важлива інформація залишалася під рукою.

Другий рік протистояння пандемії робить усіх загартованішими і змушує переналаштовуватися. Адже вже добряче обридлий усім коронавірус не стоїть на місці, а із завидною регулярністю змінюється. Міняється й усе навкруги.

У суворих навколишніх умовах боротися з поширенням коронавірусної інфекції доводиться за допомогою комплексу заходів, зокрема, вакцинацією. Коли вона є обов’язковою? Чи можливі винятки з правил? Як бути з невакцинованими співробітниками? І у працівників, і у роботодавців тут виникає ціла низка запитань («Трудові аспекти вакцинації в запитаннях та відповідях»).

Для бізнесу тривають непрості випробування. Доводиться пристосовуватися до умов різноколірних зон. Свої корективи внесла й вакцинація. Тому умови роботи в зонах відрізняються від торішніх. На щастя, повного локдауна, як минулоріч, вдалося уникнути. І навіть більше — при дотриманні деяких умов (про вакцинацію/тестування/одужання) можна продовжувати працювати навіть у червоній зоні («Червона зона: пристосовуємося»).

Проте все складніше й складніше утриматися на плаву. Іноді діяльність призупиняється, приміщення простоюють, нелегко платити оренду. В обставинах, що склалися, карантинне законодавство покликане хоч якось полегшити ситуацію та згладити неприємні наслідки. Тому в період карантину продовжують діяти пом’якшувальні норми про зменшення/звільнення від орендної плати («Орендні послаблення в карантин»). Також на карантині діє звільнення від штрафів («Від яких штрафів (не) рятує карантин»), продовження строків (оскарження, давності тощо, «Строки, на які вплинув COVID-19»), заборонені деякі перевірки («Перевірки в карантин: основи»).

Хоча зовсім не хвилюватися про штрафи не вийде. Адже, наприклад, за порушення нарахування, декларування і сплати ПДВ/акцизу/рентної плати звільнень немає. Та й податківці хибно розуміють ситуацію із штрафами. І вважають, що звільнення від штрафів за карантинні помилки спрацьовує тільки в тому випадку, якщо платник встигне їх виправити до того, як завершиться карантин. До того ж пам’ятайте, що карантинний мораторій звільняє тільки від штрафів за податкові порушення, а ось за неподаткові (наприклад, за порушення правил, установлених Законом про РРО) звільнень немає («РРО: карантин і штрафи»).

А також на період карантину вводяться податкові пільги. Враховуючи підвищену потребу в ліках, медвиробах, медобладнанні тощо, до завершення карантину від ПДВ звільнені імпорт і постачання в Україні медтоварів, призначених для боротьби з коронавірусом. Для медпільги діє спеціальний перелік, а також треба вписуватися в деякі умови («Ковідна медпільга з ПДВ»).

Звичайно ж, наразі важлива будь-яка допомога для боротьби з інфекцією. Тому якщо в умовах пандемії вирішили допомогти лікарням (фінансово або медобладнанням, медикаментами, ЗІЗ тощо) чи громадським або благодійним організаціям у боротьбі з коронавірусом, то суму допомоги вийде врахувати у витратах в податковоприбутковому обліку в повній сумі без обмежень (с. «Передаємо медобладнання лікарні: чи буде різниця за п.п. 140.5.9 ПКУ?»).

Та все ж залишайтеся насторожі, оскільки карантинне законодавство змінюється. Так, із 6 грудня діють оновлені карантинні правила. Окрім усього іншого, суттєво скорочений строк дії жовтих сертифікатів — до 30 днів із дати введення дози (раніше — 120 днів).

Про все це ми й поговоримо в сьогоднішньому тематичному номері.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі