Теми статей
Обрати теми

Червона зона: пристосовуємося

Солошенко Людмила, податковий експерт
Найстрашніша і найнеприємніша із зон на карантині — червона. Адже тут обмеження працюють на повну. Тому з’ясуємо, із чим стикається бізнес та населення і чим сьогоднішні «червоні» умови відрізняються від минулорічних…

Що заборонено/дозволено?

Нагадаємо: перелік обмежень для червоної зони встановлений п. 35 постанови № 1236 (для зеленої — п. 22, для жовтої — п. 3, для помаранчевої — п. 32). Причому заборони діють «по наростаючій». Тобто в червоній зоні необхідно дотримуватися всіх обмежень із попередніх зон: зеленої, жовтої та помаранчевої. А тому, наприклад, правила перевезень, визначені для жовтої зони (див. пп. 22, 23 п. 3 постанови № 1236) само собою застосовуються і в червоній (+ у червоній щодо перевезень додаються свої умови з п.п. 11 п. 35).

Заборон у червоній зоні багато в найрізноманітніших сферах. Так, заборонені робота і приймання відвідувачів у сфері громадського харчування, торгівлі та побутового обслуговування, сфері розваг і культури, робота непродовольчих ринків, магазинів, хостелів, готелів, проведення масових (розважальних, культурних, спортивних, соціальних, рекламних, наукових, освітніх, релігійних тощо) заходів.

Щоправда, дещо все-таки дозволено (див. таблицю):

Що можна в червоній зоні

Діяльність

Що дозволено:

Громадське харчування (бари, кафе, ресторани) (п.п. 1)

— адресна доставка замовлень;

— замовлення навинос

ТРЦ (п.п. 2)

— пункти вакцинації;

— торгівля (при дотриманні умов з п.п. 4, зазначених нижче)

Торгівля (п.п. 4)

— адресна доставка замовлень;

— торгівля, якщо 60 % торговельної площі призначено для торгівлі продуктами харчування, паливом, ліками і медвиробами, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими ЗМІ (газети, журнали тощо), ветпрепаратами, кормами, насінням та посадочним матеріалом (квітами, рослинами), добривами, засобами захисту рослин

Перукарні та салони краси (п.п. 4)

— приймання відвідувачів за попереднім записом

Послуги (п.п. 4)

— фінансові послуги (банки, обмінники, ломбарди тощо);

— діяльність операторів поштового зв’язку;

— медична і ветеринарна практика;

— діяльність АЗС (без зон харчування);

— діяльність СТО;

— ремонт комп’ютерів, побутової техніки;

— діяльність пралень і хімчисток;

— збирання і заготівля відходів;

— телекомунікаційні послуги (за попереднім записом)

Спортзали, басейни, фітнес-центри (п.п. 6)

— приймання спортсменів національних збірних України та їх тренерів

Спортивні заходи (п.п. 7)

— офіційні спортивні заходи (включені в план);

— матчі командних видів спорту професійних спортклубів без глядачів

Ринки (п.п. 9)

— діяльність продовольчих ринків

Як не порушувати?

Але що як у дозволену «червону» діяльність (із таблички) не вписуєтеся? Що ж, за певних обставин «червоні» заборони — не перешкода.

Другий рік боротьби з коронавірусом проходить під девізом вакцинації. Звичайним явищем, на жаль, стає і COVID-тестування. Ці реалії враховані в карантинному законодавстві. У ньому визначені умови, коли можна працювати в червоній зоні без обмежень (прописані в останньому абзаці п. 35 постанови № 1236). Коли це можливо?

Як працювати в червоній зоні? Заборони, встановлені для червоної зони пп. 1 — 7, 9, 14 і 16, можна не дотримуватися, ЯКЩО в усіх відвідувачів (учасників) (крім тих, що не досягли 18 років) і співробітників (організаторів) є:

— негативний ПЛР-тест або експрес-тест (зроблений не більше ніж за 72 години до проведення заходу, відвідування закладу/об’єкта) або

— документ, що підтверджує повний курс вакцинації (іноземний або зелений сертифікат, підтверджується за допомогою порталу «Дія»). Зверніть увагу: жовтого сертифіката (як у жовтій і помаранчевій зонах) для червоної зони недостатньо або

— документ про одужання (підтверджується за допомогою порталу «Дія»).

Таким чином,

працювати в червоній зоні «поза» обмеженнями можна за умови 100 %-ї вакцинації (або за наявності документів про тестування/одужання)

Щоправда, для цього доведеться контролювати не лише працівників (співробітників), але й відвідувачів. Порівняйте: так, наприклад, салону краси, що вирішив працювати в червоній зоні не лише за попереднім (дозволеним) записом, доведеться дотримуватися умови про вакцинацію/тестування/одужання працівників і відвідувачів.

Щоправда, зверніть увагу: сезонні і традиційні продуктові ярмарки та продовольчі ринки працюють у червоній зоні у звичайному режимі. Тому при вході не треба показувати сертифікат про вакцинацію, негативний ПЛР-тест/експрес-тест або документ про одужання (у тому числі працівникам). Проте для продавців і відвідувачів обов’язковий масковий режим.

Що зміниться з 6 грудня 2021 року? Врахуйте, з 6 грудня діють оновлені карантинні умови (підкориговані постановою КМУ від 24.11.2021 № 1240).

Зокрема, у червоній зоні під заборони потрапляють:

— точки громадського харчування в аеропортах;

— робота автоконцертів, автокінотеатрів;

— робота історико-культурних заповідників;

— кіно- і відеозйомка.

Але знову ж таки працювати можна за наявності вакцинації/тестування/одужання.

Суперважливо!!! Істотно скорочено строк дії жовтого сертифіката до 30 днів з дати введення першої дози (було 120 днів) ☹. У тексті постанови № 1236 зроблено уточнення про його 30-денний строк. Тому, наприклад, при роботі в жовтій/помаранчевій зонах (зокрема, кінотеатрів, закладів культури, громадського харчування, спортзалів, фітнес-центрів, проведенні масових заходів) слід урахувати, що для вакцинованих однією дозою працівників/відвідувачів жовтий сертифікат дійсний тільки 30 днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі