Теми статей
Обрати теми

РРО: чого чекати з 2022 року

Децюра Сергій, податковий експерт
З початку 2022 року у багатьох зникне звільнення від РРО. В основному це підприємці — платники єдиного податку. Тому напередодні цієї новації коротко нагадаємо найголовніші нюанси роботи з РРО.

Тотальна фіскалізація

З початку 2022 року тільки підприємці — платники єдиного податку групи 1 повністю звільнені від використання РРО/ПРРО. Це звільнення — безумовне. Ніхто такого ФОП не змусить використовувати РРО за умови дотримання ним вимог для роботи у групі 1. Тобто незалежно від отриманого підприємцем групи 1 розміру доходу за рік і товарів, якими він торгує.

Підприємці — платники єдиного податку груп 2 — 4 з початку 2022 року втрачають звільнення від використання РРО

Вони мають використовувати касові апарати при продажу будь-яких товарів за готівку чи з використанням платіжних карток.

Від РРО/ПРРО з початку нового року їх не врятує навіть той факт, що їх дохід за 2021 рік не перевищив 1,32 млн грн і вони не торгують ризиковими товарами (ТСПТ, ліками, медичними виробами, ювеліркою) та не надають медпослуги.

Звичайно, з початку 2022 року законодавці ще можуть скасувати тотальну фіскалізацію для ФОП — платників єдиного податку груп 2 — 4.

Уже у ВРУ зареєстровано пару законопроєктів з цього приводу. Та чи стане хоч одна з цих ініціатив реальністю, передбачити складно.

Тому радимо ФОП — платникам єдиного податку груп 2 — 4 не відкладати все на потім, а починати готуватися до невідворотного — тотальної фіскалізації.

Працюємо без РРО

Щоб із 01.01.2022 не використовувати РРО/ПРРО, підприємці — спрощенці груп 2 — 4 мають не здійснювати розрахункові операції. Для цього треба, щоб покупець платив їм за товар шляхом:

— переказу коштів із свого рахунку на рахунок продавця через установу банку без використання платіжних карток;

— внесення коштів на рахунок продавця через касу банку;

— внесення коштів на рахунок продавця через програмно-технічний комплекс самообслуговування, що належать банкам або небанківським фінустановам.

Оплата ж за товар готівкою чи через платіжний термінал карткою потрапляє під РРО.

РРО при інтернет-оплаті

Інтернет-еквайринг. Багато хто торгує товарами з оплатою через Інтернет.

Ті, хто приймають оплату через інтернет-еквайра, знають, що такі операції слід проводити через РРО/ПРРО. Це те ж саме, що проводити оплату через POS-термінал.

При цьому чек РРО при таких інтернет-оплатах варто пробивати:

— якщо товар відвантажують після отримання коштів від еквайра на поточний рахунок — у момент надходження коштів на підставі банківської виписки;

— якщо відвантаження товару відбувається після сплати їх покупцем, але до отримання коштів від еквайра на поточний рахунок — у момент передачі покупцеві товару.

Інтернет-банкінг. Часто покупці платять за товар через інтернет-банкінг. Податківці тривалий час говорили, що такі оплати слід проводити через РРО.

На сьогодні вони зайняли більш лояльну позицію (див. листи ДПСУ від 18.11.2021 № 4418/ІПК/99-00-07-05-01-06, від 13.10.2021 № 3836/ІПК/99-00-07-05-01-06 тощо). Вони говорять, що тільки сам продавець визначає спосіб, в який покупець може йому оплатити за товар. І тому якщо продавець виставив на оплату рахунок-фактуру і вказав у ньому лише реквізити свого поточного рахунку у форматі IBAN, то такі оплати через РРО проводити не треба.

У цьому випадку відбувається класична безготівкова операція (переказ коштів з одного рахунку на інший без використання платіжної картки), яка не є розрахунковою операцією і не вимагає використання РРО.

Але знаючи мінливість думки податківців, рекомендуємо отримати у них індивідуальну консультацію з цього приводу. Бо в роз’ясненні для всіх (БЗ 109.02) вони й досі наполягають на застосуванні РРО при оплатах через інтернет-банкінг.

РРО та послуги

Всі суб’єкти господарювання, у тому числі й ФОП — спрощенці груп 2 — 3, які надають послуги, й надалі мають право розраховувати на звільнення від використання РРО згідно зі п. 14 ст. 9 Закону про РРО при дистанційній оплаті за них.

Щоб отримати це РРО-звільнення, слід пам’ятати, що:

1) під звільнення потрапляють тільки операції з надання послуг. Отже,

при продажу товарів з дистанційною оплатою розраховувати на РРО-звільнення не слід

Водночас податківці не проти, щоб це звільнення поширювалося на орендні операції (див. лист ДПСУ від 09.11.2021 № 4242/ІПК/99-00-07-05-01-06). Хоча оренда, з точки зору цивільного законодавства, послугами не вважається;

2) під звільнення потрапляють усі послуги, тобто як ті, що надаються споживачеві безпосередньо (так би мовити, у живому контакті), так і ті, що надаються онлайн (дистанційно). Головне, щоб оплата за них була здійснена виключно дистанційно: або через інтернет-банкінг, або через інтернет-еквайринг.

У випадку оплати за послуги у різний спосіб (як дистанційно, так і готівкою) звільнення від РРО для послуг уже не отримати.

Крім того, останнім часом податківці наголошують, що право на це РРО-звільнення для послуг стосується тільки суб’єктів, які надають виключно послуги. Якщо ж ви в тому числі здійснюєте і реалізацію товарів, то звільнення для послуг навіть при виключно дистанційній оплаті у вас не буде (листи ДПСУ від 18.11.2021 № 4415/ІПК/99-00-07-05-01-06, від 09.11.2021 № 4242/ІПК/99-00-07-05-01-06).

Хоча, на наш погляд, це помилкове твердження. Бо використання цього звільнення залежить не від того, чим займається суб’єкт, а від способу оплати за послуги.

До відома! Якщо ви надаєте послуги дистанційно (проводите онлайн-навчання, надаєте доступ до інтернет-ресурсу тощо) з оплатою онлайн, то вам підійде також РРО-звільнення, прописане у п. 12 ст. 9 Закону про РРО, за яким працюють без РРО ті, у кого неможливо визначити місце проведення розрахунків.

Реквізити в чеку РРО

Штрихкод акцизної марки. Торговців алкоголю продовжує хвилювати питання з приводу відображення в чеку РРО цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

До кінця 2021 року такий обов’язковий реквізит у чеку РРО можна не вказувати. Оскільки жодний нормативний акт, у тому числі й Закон про РРО, до кінця поточного року не вимагатиме цього робити.

З початку 2022 року вимога вказувати таку інформацію у чеку РРО напевно з’явиться у Законі про РРО. Відбудеться це з подання законопроєкту № 5600. Його прийняла ВРУ 30 листопада.

Тому радимо всім, хто торгує алкоголем, уже починати готуватися до відображення даних про штрихкод акцизної марки на алкоголь у чеку РРО/ПРРО.

Інакше чек РРО без такого реквізиту податківці не визнають розрахунковим документом і будуть накладати штраф за невидачу покупцю чека РРО.

З початку 2022 року відповідальність за таке порушення складатиме при першому порушенні 100 % здійсненої розрахункової операції, а при наступних — 150 % (п. 1 ст. 17 Закону про РРО)

Штрихкод товару. Не плутайте з реквізитом «цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої». Це зовсім різні обов’язкові реквізити у чеку РРО/ПРРО. Спільне у цих реквізитів тільки те, що і той, і той слід зазначати у чеку РРО/ПРРО тільки в тому випадку, коли це передбачено чинним законодавством, а у разі непередбачення — за бажанням платника.

Водночас, на відміну від реквізиту «цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої», обов’язку вказувати реквізит «цифрове значення штрихового коду товару» не тільки на сьогодні немає у жодному нормативно-правовому акті, а й обов’язок вказувати цей реквізит у чеку РРО/ПРРО напевно не з’явиться і в найближчому майбутньому.

З тим, що законодавство не вимагає вказувати у чеку РРО/ПРРО реквізит «цифрове значення штрихового коду товару», погоджуються і фіскали у своїх роз’ясненнях (БЗ 109.10). Отже, на сьогодні і з початку 2022 року змусити суб’єкта господарювання відображати у чеку РРО дані про штриховий код товару може тільки його особисте бажання. Якщо бажання не буде, то і такого реквізиту в чеку РРО/ПРРО також не буде.

QR-код. Тільки ті РРО, які почали використовувати до 01.08.2020, можуть не відображати в чеку QR-код.

Ті РРО, які почали використовувати після 01.08.2020, такий реквізит мають на сьогодні вказувати в чеку обов’язково.

У QR-коді чека РРО/ПРРО має бути відображена не будь-яка інформація, а дані про здійснену розрахункову операцію. Якщо в QR-коді буде зашифрована інша інформація (на практиці інколи в ньому шифрують посилання на сайт ДПС, де можна відшукати чек), то такий чек податківці можуть визнати не розрахунковим. А це дорівнює невидачі розрахункового документа.

Детально про правила застосування РРО/ПРРО читайте в наступному номері «Податки & бухоблік».

висновки

  • З 01.01.2022 тільки ФОП групи 1 звільнені від використання РРО.
  • ФОП груп 2 — 4 з 01.01.2022 не використовують РРО, тільки коли не здійснюють розрахункову операцію.
  • РРО-звільнення для послуг поширюється тільки на тих суб’єктів, що надають послуги, оплату за які отримують виключно дистанційно.
  • Скоро у Законі про РРО нарешті з’явиться вимога про обов’язкове відображення у чеку РРО даних про штриховий код акцизної марки на алкогольні напої.
  • QR-код у чеку РРО можна не вказувати, тільки якщо ваш РРО був на обліку в ДПІ до 01.08.2020.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі