Теми статей
Обрати теми

Профспілка вітає дітей

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Новорічно-різдвяні свята вже не за горами. Досить часто роль дарувальника подарунків діткам, які чемно поводилися весь рік, виконує профспілка, що діє на підприємстві. Таке щастя вона може собі дозволити в межах своєї статутної діяльності та згідно з кошторисом доходів і витрат. Про те, як такі дитячі подарунки оподатковувати, читайте в цій статті.

Організаційні моменти

Профкому знадобиться: рішення про видачу дитячих новорічних подарунків; кошторис доходів та витрат; список дітей членів профспілки, на яких надають новорічні подарунки*; накладні на отримання подарунків від постачальників; відомість на видачу подарунків членам профспілки; акт про списання подарунків.

* Вік дітей на практиці зазвичай обмежують 14 роками.

(Не)оподаткування

Спецзакон. Почнемо з новорічно-різдвяного Закону № 2117**. Він діє в період з 15.11.2021 до 15.01.2022 як виняток із загальних положень, установлених ПКУ.

** Закон України від 30.11.2000 № 2117-III.

Керуючись ст. 3 цього Закону, профспілка має право не оподатковувати вартість дитячих святкових подарунків, виданих членам профспілки — батькам для їх дітей, якщо одночасно виконуються такі дві умови. Перша — вартість подарунка не перевищує у разі видачі в грудні 2021 року — 181,60 грн, у січні 2022 року — 198,48 грн. Друга:

подарунок складається з кондитерських виробів та іграшок вітчизняного виробництва, а також фруктів

До бази нарахування ЄСВ вартість дитячих подарунків не включаємо. Адже дарувальник (профспілка) та обдаровуваний (член профспілки) не перебувають у трудових відносинах.

Зауважимо, що не обов’язково користуватися саме Законом № 2117. Є й інший варіант.

ПКУ. Профспілка має право не оподатковувати ПДФО та ВЗ вартість негрошових подарунків, наданих члену профспілки, у частині, що не перевищує у грудні 2021 року 1500 грн (у січні 2022 року — 1625 грн). Підстава — п.п. 165.1.39 ПКУ.

ЄСВ тут також не буде.

Звітність. У розд. І 4ДФ вартість неоподатковуваних дитячих новорічних подарунків відображаємо з ознакою «160».

При цьому не має значення, яка з двох звільняючих норм спрацювала: ст. 3 Закону № 2117 чи п.п. 165.1.39 ПКУ.

ПДВ-мотиви

Тут на перше місце виходить Закон № 2117. У період з 15.11.2021 до 15.01.2022 він звільняє від оподаткування ПДВ операції з продажу виробничими та торговими підприємствами дитячих святкових подарунків, що закуповуються за рахунок коштів профспілок. Звісно, такі подарунки повинні відповідати вимогам щодо складу та ціни (див. вище).

Якщо профспілка — платник ПДВ, то в разі придбання таких подарунків податкового кредиту не буде, а ось при видачі членам профспілки таких подарунків доведеться нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ виходячи з мінбази.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі