Теми статей
Обрати теми

Зміна номенклатури після часткового авансу: як виписати ПН/РК?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Після отримання часткової 30 % передоплати (складена авансова ПН) домовилися змінити номенклатуру. Покупець перерахував інші 70 %, і продавець збирається відвантажити йому відповідний товар. З якою номенклатурою продавець повинен виписати другу 70 % авансову ПН: з новою чи старою (і потім її коригувати)? Якою датою для коригування номенклатури складати РК?

Номенклатура в другій ПН

Вважаємо, що другу 70 % авансову ПН необхідно виписати вже на нову номенклатуру. Адже змінити номенклатуру вирішили до отримання другої порції авансу. Тобто домовленість була досягнута ще до перерахування покупцем інших 70 % коштів. Тож на момент їх отримання вже було напевно відомо, за який товар здійснюється оплата.

Тому за цих обставин навмисно викривлювати суть операцій і оформляти другу 70 % ПН на стару номенклатуру, щоб її надалі коригувати, підстав немає.

Порівняйте: інша річ, якби номенклатуру вирішили змінити вже після отримання від покупця 70 %. Тоді дійсно другу 70 % авансову ПН склали б ще на стару номенклатуру. А вже потім через передомовленості виникла б необхідність її відкоригувати.

Коли складати РК?

Оскільки номенклатуру змінили після першого авансу, то першу 30 % авансову ПН слід відкоригувати. Коли здійснювати коригування та на яку дату складати РК?

Взагалі-то якщо після авансу (до відвантаження) міняється номенклатура, то в принципі РК можна оформити вже на дату підписання додаткової угоди (оскільки вже в такий момент стає відомо, за що фактично була отримана оплата).

Проте податківці в такому разі прив’язуються не до моменту підписання додаткової угоди, а до другої (реальної) події — постачання. І говорять складати РК на дату відвантаження покупцеві нового товару. Тобто рекомендують коригувати номенклатуру за постачанням — коли реально був відвантажений покупцеві відповідний товар (БЗ 101.15, листи ДФСУ від 22.06.2018 № 18983/7/99-99-15-03-02-17 і від 05.06.2018 № 2450/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Але що як авансів, як у запитанні, декілька і номенклатуру змінили в міжавансовий період (перед наступним авансом)? Чи можна не зволікати з коригуванням і виписування РК до відвантаження не відкладати, а змінити номенклатуру одразу на другому авансі?

Думаємо, що, загалом, змінити номенклатуру першою ПН за допомогою РК на другому авансі (до відвантаження) — не помилка. Адже податківці, як відзначалося, закликають складати РК за реальною подією. А в цьому випадку такою реальною наступною подією після першого авансу в рамках договору якраз і виявиться другий аванс (а вже потім — відвантаження)! Поготів, що на момент його отримання про те, що номенклатура змінилася, вже відомо. Тому такий РК, складений на другому авансі, не можна вважати помилковим (складеним не тією датою). Адже він складений за реальною і для продавця, і для покупця подією. Через нього не може бути поставлений під сумнів ПК у покупця. Щоправда, таку ситуацію в ІПК податківці не пояснювали.

Утім, жодних питань не виникне, якщо РК на зміну номенклатури складати, як говорять податківці, у момент відвантаження — тобто коли покупцеві реально відвантажуватиметься новий товар. Усе просто. За логікою податківців, у кожної операції є дві події: оплата та відвантаження. І якщо першим був аванс (оплата), то під нього залишається лише одна завершальна подія — відвантаження. Тому й скоригувати номенклатуру можна за другою подією — відвантаженням, коли відвантаженням закривається аванс.

І на підкріплення — приклад.

Приклад. Припустимо, за товар А (вартістю 1200 грн, у тому числі ПДВ — 200 грн) покупець перерахував 30 % передоплати. Потім домовилися замість товару А поставити покупцеві товари В (вартістю 720 грн, у тому числі ПДВ — 120 грн) і С (вартістю 480 грн, у тому числі ПДВ — 80 грн). Покупець доплатив інші 70 %. Йому відвантажили товари В і С.

Тоді слід скласти:

— першу авансову ПН (із старою номенклатурою) (її фрагмент наведений на рис. 1):

img 1

Рис. 1. ПН на 30 % передоплату

— другу авансову ПН (з новою номенклатурою, оскільки до цього вже була досягнута домовленість про зміну номенклатури) (її фрагмент наведений на рис. 2):

img 2

Рис. 2. ПН на 70 % передоплату

— РК на зміну номенклатури до першої 30 % авансової ПН (на думку податківців, такий РК складають на дату завершальної події — відвантаження, проте, вважаємо, не буде помилкою, якщо він буде складений на другому авансі) (фрагмент РК наведений на рис. 3):

img 3

Рис. 3. РК на зміну номенклатури до першої авансової ПН

висновки

  • Якщо у рамках авансу (до відвантаження) змінюється номенклатура, то податківці говорять складати РК на дату завершальної операції — відвантаження.
  • Якщо часткових авансів було декілька, РК на зміну номенклатури також можна скласти за відвантаженням. Проте, вважаємо, не помилка — скласти РК на черговому авансі, перед яким змінилася номенклатура.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі