Теми статей
Обрати теми

Як розрахувати сільгоспЄП

Децюра Сергій, податковий експерт
Про те, хто може стати платником сільгоспЄП із числа юросіб і ФОП, ви вже дізналися. Але щоб фактично стати платником податку, потрібно ще розрахувати податкові зобов’язання з сільгоспЄП на рік уперед у декларації. Як саме це зробити, читайте далі.

Загальні правила

Як юрособи, так і ФОП розраховують податкові зобов’язання з сільгоспЄП самостійно щороку станом на 1 січня. Розрахований податок відображають у деклараціях з сільгоспЄП (див. «Стаємо платниками сільгоспЄП» цього номера).

Для звітування і юрособи, і ФОП мають використовувати Податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи (далі — декларація з сільгоспЄП), затверджену наказом Мінфіну від 19.07.2015 р. № 578.

При цьому для загальної і звітної декларації юрособи використовують одну й ту саму форму звітності з сільгоспЄП, затверджену вищезгаданим наказом. А розрізняють, яка декларація загальна, а яка звітна, тільки позначкою у відповідному полі в шапці декларації і за землями, щодо яких у них нараховують податок.

Зауважимо, що 01.01.2021 р. форму декларації було оновлено наказом Мінфіну від 09.12.2020 р. № 752. Це оновлення принесло дві новації:

— з’явився у табличній частині декларації окремий розділ, в якому ФОП мають розраховувати сільгоспЄП. До цього сільгоспЄП вони рахували у тій таблиці, що й юрособи. Водночас сама форма розрахунку сільгоспЄП для юросіб не змінилася.

Для ФОП вона виглядає так, як і для юросіб, але тільки з виділенням окремого рядка для відображення в ньому суми нарахованого ЄСВ і суми нарахованого податку за минулий рік;

— з’явився окремий додаток 2, в якому ФОП мають декларувати суму нарахованого ЄСВ «за себе».

Дані, розраховані в цьому додатку, вони мають переносити до розділу декларації, де нараховують сільгоспЄП, і відображати в окремо виділеному рядку (ряд. 16).

Подання ФОПом декларації із сільгоспЄП та додатка 1 без подання додатка 2 з нарахованою сумою ЄСВ не буде перепоною для переходу на сільгоспЄП. Річ у тому, що п.п. 298.8.1 ПКУ вимагає для переходу на сільгоспЄП подання саме загальної декларації з сільгоспЄП і додатка 1 до неї. Про подання додатка 2 до декларації мова не йде. Водночас оскільки цей додаток є невід’ємною частиною нової декларації з сільгоспЄП, то без його подання декларацію можуть просто визнати не поданою.

Але як видно з правил подання цього додатка і логіки, його подають не всі й не завжди. Але про це читайте нижче.

Звертаємо увагу: в наказі Мінфіну, яким оновлено форму декларації з сільгоспЄП, зазначено, що податкові декларації платника ЄП — ФОП та платника сільгоспЄП подаються за новою формою за податкові звітні періоди 2021 року.

Чи свідчить це про те, що при декларуванні податкових зобов’язань на 2021 рік слід використовувати оновлені форми декларацій?

На наш погляд, було б логічно відзвітувати з сільгоспЄП на 2021 рік за старими формами. Тим паче що новий додаток 2 ФОП, які у минулому році були на сільгоспЄП, не подаватимуть за 2020 рік (вони звітували за цей період шляхом подання Звіту з ЄСВ (додаток 5)), а доповнення декларації розділом для ФОП просто виокремлює для них таблицю для нарахування сільгоспЄП. Хоча сама форма цієї таблиці така ж сама, як і для юросіб. Тобто для звітування слід використовувати ті ж дані і показники, що й раніше.

Податківці теж поділяють нашу позицію (лист ДПСУ від 22.01.2021 р. № 2081/7/99-00-18-04-03-07). Так, вони вважають, що з метою недопущення зриву кампанії декларування з сільгоспЄП у 2021 році звітувати на 2021 рік можна за старою формою декларації.

Фіскали застосували слово «можна». Виходить, вони не проти, щоб аграрії подавали й нову форму. Отже, в аграріїв на сьогодні є право вибору: звітувати за старою чи за новою формою (звичайно, якщо така нова форма з’явиться у електронному кабінеті).

Та як би там не було, значних проблем при звітуванні виникнути не має, оскільки для юросіб форма таблиці, яку слід заповнити в декларації, і форми додатків, які подаються з нею, не змінилися порівняно із попередницею.

Тому далі будемо говорити про заповнення саме старої форми декларації з сільгоспЄП, лише коротко характеризуючи деякі особливості заповнення нової форми.

Загальна декларація

Основи. У деклараціях з сільгоспЄП відображають інформацію про всі земельні ділянки:

— які аграрії (як юрособи, так і ФОП) використовують у своїй сільгоспдіяльності. Якщо якусь земділянку аграрій не використовує у сільгоспдіяльності, наприклад здає в оренду неплатнику сільгоспЄП, то площу такої землі включати до декларації не слід. Водночас якщо сільгоспугіддя передані в користування за договором оренди (суборенди) платнику сільгоспЄП (орендарю), то їх у декларації відобразити доведеться. З цим погоджуються і фіскали у категорії 108.02.05 БЗ;

— на які у аграрія належним чином оформлене право власності або користування. Площі земділянок, щодо яких не оформлене право власності або не укладені договори оренди чи укладені, але не зареєстровано речове право користування такою землею, у декларації з сільгоспЄП відображати не слід (БЗ 108.02.02). Фермерські господарства (ФГ) можуть використовувати у своїй діяльності землі, виділені їх засновнику для ведення ФГ. При цьому такі землі можуть використовувати тільки на підставі застереження у статуті про таке використання. Фіскали на місцях вважають, що для того, аби земля була належним чином оформлена, потрібно, щоб її передали в користування ФГ за договором оренди. З цим, звичайно, можна сперечатися. Але тим, хто цього робити не бажає, радимо оформити користування землею на підставі договору оренди. Цими діями ви позбудетеся нападів фіскалів і одночасно дасте звільнення власнику землі від сплати земподатку (див. «Чому краще обрати сільгоспЄП» цього номера).

Розібравшись із загальними вимогами, перейдемо до заповнення декларації.

У загальній декларації нараховують податок щодо площі усіх сільгоспугідь та/або земель водного фонду, якими володіє чи користується аграрій. При цьому:

1) юрособи в загальній декларації відображають нарахований податок за всі землі незалежно від того, де (на території якої територіальної громади) вони розташовані. Розмір земділянок, за які буде нараховано податок, значення не має, тобто у декларації може бути нарахований податок як за 0,1 га, так і за 100 га;

2) ФОП у загальній декларації вказують площу земділянок (і відповідно нараховують податок) лише за сільгоспугіддя, площа яких не може бути меншою за 2 га і більшою за 20 га. Якщо ж вони не потрапляють у ці межі, стати платником сільгоспЄП їм не вдасться. Тому будьте дуже уважні.

На основі загальної декларації у ФОП відбувається нарахування сільгоспЄП, а от для юросіб ця декларація є аналогом заяви на обрання сільгоспЄП на певний рік (БЗ 108.02.05)

Сама форма декларації з сільгоспЄП складається з шапки і табличної частини. При цьому у старій декларації податок і ФОП, і юрособи рахують в одній і тій самій таблиці. А от в оновленій міститься окремий розділ, в якому податок розраховують юрособи, і окремий, де рахують податок ФОП. Розглянемо заповнення кожної її складової.

Шапка декларації. У ній наводиться загальновідома інформація про самого аграрія та про податкову, в яку подається декларація.

Із особливостей заповнення шапки декларації слід виділити такі:

1) у графі «Порядковий номер за рік» вказуєте цифру 1. Річ у тому, що загальна декларація, яка подається на 2021 рік, може бути і для юрособи, і для ФОП тільки однією за рік;

2) графу «Тип декларації» старої форми декларації з сільгоспЄП юрособи і ФОП заповнюють, як і в минулому році. Тобто

у графі «Тип декларації» і юрособи, і ФОП ставлять позначку «Х» в одному полі «01 Загальна»

А от в оновленій декларації (її, напевно, на 2021 рік мало хто буде застосовувати) у цій графі слід зазначати:

а) юрособам — позначку «Х» у двох полях, а саме в полі «01 Загальна» та «04 Звітна»;

б) ФОП — у випадку:

— подання декларації вперше (тобто якщо ФОП у минулому році не був на сільгоспЄП і тепер вирішив стати ним на поточний рік) — три позначки «Х» одночасно у полях «01 Загальна», «04 Звітна», «07 Довідково». При цьому податкова декларація з відмітками «Загальна», «Звітна», «Довідково» подається з додатком 1, який є невід’ємною частиною податкової декларації. Додаток 2 для ФОП, які вперше подають податкову декларацію, не подається;

— подання декларації, якщо аграрій був у минулому році платником сільгоспЄП, — одночасно дві позначки «Х» у полях «01 Загальна», «04 Звітна».

При цьому така оновлена податкова декларація подається ФОП із додатками 1 та 2, які є невід’ємною частиною податкової декларації. Водночас при звітуванні на 2021 рік ФОП, які у 2020 році були платниками сільгоспЄП, додаток 2 подавати не будуть, оскільки вони вже відзвітували щодо ЄСВ шляхом подання Звіту з ЄСВ (додаток 5). Вдруге за рік звітувати шляхом подання додатка 2 не бачимо необхідності;

3) у графі «за__рік» вказуєте рік, за який подаєте декларацію, тобто в нашому випадку 2021 рік;

4) графа «Найменування контролюючого органу за місцем розташування земельної(них) ділянки(ок), до якого подається декларація» у старій формі декларації заповнюється обов’язково. Якщо звітуєте за новою формою, то цю графу заповнюєте за бажанням;

5) у графі 9 слід вказувати код КОАТУУ органу місцевого самоврядування, до якого подається декларація (тобто за основним місцем обліку аграрія). Як ми сказали на с. 5, Мінрегіон затвердив новий Класифікатор із кодами адміністративно-територіальних одиниць. Тому відразу виникає запитання, який код брати задля заповнення цієї графи: із КОАТУУ чи із нового Класифікатора? Податківці з цього приводу поки що мовчать. На наш погляд, якщо фіскали нічого не вирішать, то логічно буде вказати саме код із КОАТУУ. Річ у тому, що:

по-перше, у декларації мова йде саме про код КОАТУУ (цей Класифікатор діє й досі), а не про код із нового Класифікатора;

по-друге, розмірність поля, в якому вказується цей код, не дає змоги занести код, взятий із нового Класифікатора. У ньому код містить дві літери і 17 цифр, а у декларації для коду відведено 10 клітинок, тобто цей реквізит підлаштований під код із КОАТУУ, який складається із 10 цифр;

по-третє, навряд фіскали вже підлаштували своє програмне забезпечення під нові коди.

Але оскільки є проблеми із заповненням цієї графи, то тим, для кого це принципово, радимо не поспішати подавати декларації. Можливо, фіскали таки знайдуть, що сказати з цього приводу до граничної дати подання декларації.

Таблична частина. При її заповнення слід враховувати такі правила:

1) аграрій має нарахувати податок окремо по кожній категорії сільгоспугідь і землях водного фонду;

2) якщо землі в розрізі однієї категорії знаходяться на різних територіях (тобто код КОАТУУ різний), то нараховувати податок щодо таких земель слід у різних рядках;

3) якщо землі в розрізі однієї категорії знаходяться на одній території (тобто один код КОАТУУ) і мають:

— однаковий розмір НГО, то щодо таких земділянок податок нараховується в одному рядку;

— різний розмір НГО, то щодо таких земділянок податок нараховується в різних рядках.

Тобто аграрій (у тому числі й ФОП) у загальній декларації має згрупувати земділянки з однаковою НГО, які знаходяться на території одного органу місцевого самоврядування, і щодо них усіх податок розрахувати в одному рядку.

Водночас ніхто не заважає аграрію, якщо у нього є бажання, нарахувати сільгоспЄП у розрізі кожної земділянки. Це може бути вигідно тим, у кого часто міняється структура землі, оскільки їм буде простіше уточнювати раніше задекларований податок. Хоча якщо в аграрія є багато земділянок з однаковою НГО, то варіант із групування є ой який привабливий.

Правила заповнення окремого рядка табличної частини декларації, які використовують юрособи і ФОП як за новою формою декларації, так і за старою, наведемо у таблиці.

Заповнення окремого рядка табличної частини декларації з сільгоспЄП

Код колонки

Назва колонки

Правила заповнення

3

«Площа земельної ділянки»

Зазначають площу земділянки або групи земділянок, які мають однакову НГО і знаходяться на території одного органу самоврядування. Відображають дані у гектарах із чотирма десятковими знаками після коми.

Дані к. 3 рядків 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 та 2 мають збігатися із показниками к. 11 рядків 1.1.0, 1.2.0, 1.3.0, 1.4.0, 2.0 додатка 1 до декларації

4

«Нормативна грошова оцінка одиниці площі земельної ділянки»

Вказують дані про розмір проіндексованої НГО для 1 га одиниці площі (тобто 1 га) по кожній категорії земель та/або групі земділянок, які мають однакову НГО за 1 га, у гривнях із двома десятковими знаками.

Про те, де відшукати розмір НГО для вашої категорії земель, дізнаєтеся у «НГО сільгоспугідь: де її шукати?» цього номера

5

«Ставка податку»

Вказують ставку податку у відсотках. Розмір ставки берете з п. 293.9 ПКУ. Порівняно із 2020 роком розмір ставки не змінився

6

«Річна сума податку»

Щоб заповнити цю колонку, аграрію слід здійснити прості математичні дії, а саме слід знайти добуток трьох показників площі (к. 3), НГО 1 га (к. 4) та ставки податку у відсотках від НГО (к. 5) і результат розділити на 100.

Такий розрахунок слід проводити в розрізі кожного рядка, в якому відображається інформація про конкретну земділянку чи групу земділянок, у яких одна і та ж сама НГО.

Особливість є тільки при заповненні к. 6 для ряд. 3 (ряд. 14 у новій декларації, який заповнюють ФОП). Щоб її заповнити, аграрію слід підсумувати показники к. 6 усіх рядків табличної частини декларації

7 — 10

«І квартал, ІІ квартал, ІІІ квартал, IV квартал»

Щоб заповнити ці колонки, аграрію слід скористатися формулами, наведеними у назвах колонок.

Суть формул зводиться до того, що аграрію потрібно розділити річну суму податку, вказану в к. 6, між чотирма кварталами у пропорції, визначеній правилами сплати сільгоспЄП за кожен квартал, а саме:

— за I та ІІ квартали — по 10 % річної суми;

— за III квартал — 50 %;

— за IV квартал — 30 %.

Особливість є тільки при заповненні к. 7 — 10 для ряд. 3 (ряд. 14 у новій декларації, який заповнюють ФОП). Щоб її заповнити, аграрію слід підсумувати показники к. 7 — 10 усіх рядків декларації

Після того як аграрій заповнить табличну частину декларації, лишається тільки заповнити поля, що знаходяться під нею. У них слід поставити позначку «Х» навпроти того документа, який подається разом із такою декларацією.

Юрособи ставлять у формі декларації (як новій, так і старій) дві позначки: навпроти ряд. 1 «Додаток 1 «Відомості про наявність земельних ділянок» та ряд. 3 «Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва».

ФОП, які звітують за старою формою, ставлять позначку «Х» тільки у ряд. 1 «Додаток 1 «Відомості про наявність земельних ділянок».

Звітна декларація

Звітну декларацію із сільгоспЄП заповнюють і подають тільки юрособи. І саме на основі неї в юросіб відбувається нарахування податкових зобов’язань із сільгоспЄП.

Порядок заповнення цієї декларації такий же, як і порядок заповнення загальної декларації, тільки за однією особливістю:

в одній звітній декларації буде нараховано податок лише за землі, що знаходяться на території одного органу місцевого самоврядування

Особливістю заповнення звітної декларації є те, що:

1) у шапці звітної декларації аграрій:

— має поставити у полі «Тип декларації» позначку «Х» у графі «04 Звітна». Так цю графу заповнюють і в старій формі;

— має обов’язково заповнити графу 8, в якій слід зазначити назву податкової за місцезнаходженням землі, в яку подається звітна декларація;

— у графі 9 (для юросіб) має, на наш погляд, вказувати код КОАТУУ (використовувати код із нового Класифікатора до зміни розмірності графи 9 не бачимо можливості) того органу місцевого самоврядування, на території якого розміщені земділянки, податок за які він нараховує у табличній частині декларації. Водночас оскільки ні назва графи не змінилася, ні код із нового Класифікатора не підходить під дані, які слід вказати у цій графі, вважаємо, що тут, як і раніше, слід наводити код КОАТУУ, як того вимагає назва колонки;

2) заповнювати табличну частину декларації юрособа, за ідеєю, має за тим же принципом, що і загальну. Тобто або нараховувати окремо податок по кожній ділянці, або групуючи ділянки з однією НГО в одному рядку.

Хоча, на наш погляд, було б доцільно нараховувати податок у табличній частині декларації окремо по кожній земділянці. Це допоможе аграрію у випадку зміни протягом року даних щодо структури земель (наприклад, при розірванні чи закінченні договорів оренди) провести без проблем уточнення нарахованих податкових зобов’язань із сільгоспЄП. Крім того, тільки в такому випадку дані, наведені у декларації, збігатимуться з даними, наведеними у додатку 1. Річ у тому, що при заповненні додатка до звітної декларації принцип групування земділянок не діє (див. нижче).

Приклад заповнення табличної частини звітної декларації сільгоспЄП шукайте на рис. 1.

img 1

скачать файл

Додаток до декларації

Разом із декларацією з сільгоспЄП і ФОП, і юрособи подають додаток 1 «Відомості про наявність земельних ділянок», в якому наводиться повна інформація про сільгоспугіддя, щодо яких нараховано податок у деклараціях. Дані для заповнення додатка слід брати із правовстановлюючих документів на землю та з витягу про НГО.

При заповненні додатка слід ураховувати одне: коли додаток 1 подається разом із загальною декларацією, то в ньому інформацію по землях, що знаходяться на одній території (один код КОАТУУ), можна заповнювати в одному рядку.

У зв’язку з цим колонки 3 — 8 такого додатка для рядка, в якому згруповано дані про декілька земділянок, не заповнюють.

При заповненні додатка 1, який подається разом із звітною декларацією, інформацію слід відображати щодо кожної земділянки в окремому рядку

У додатку 1 інформацію про земділянку наводять у окремому рядку так:

— у к. 3 — 5 вказують дані про документи, які засвідчують/підтверджують право власності та/або користування земділянками. Інформацію беруть із правовстановлюючих документів на землю;

— у к. 6 — 7 відображають дані про держреєстрацію речових прав на земділянку, а саме вказують дату реєстрації і номер запису про реєстрацію. Беруть дані для заповнення зі свідоцтва про реєстрацію речових прав;

— у к. 8 вказують кадастровий номер земділянки. Беруть його із правовстановлюючих документів на землю. Кадастровий номер є дев’ятнадцятизначним;

— у к. 9 — 10 наводите дані про місце розташування земділянок.

А саме в к. 9 вказуєте код регіону, в якому знаходиться місце розташування відповідної земділянки. Як стверджують податківці у категорії 108.02.05 БЗ, код регіону є двозначним. Тобто вказуєте тільки код області. Хоча деякі місцеві податкові рекомендують вказувати чотиризначний код регіону. Тобто не тільки вказуєте код області, а й код району. У к. 10 наводите код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ;

— у к. 11 вказуєте площу земділянки. Її берете із правовстановлюючих документів на землю.

Звертаємо увагу! У додатка є узагальнюючі рядки, в яких відображається площа сільгоспугідь по окремих категоріях земель. Дані про площу землі, вказані у додатку, мають збігатися із площею землі, інформація про яку міститься у декларації з сільгоспЄП.

Приклад заповнення додатка до декларації шукайте на рис. 2.

img 2

скачать файл

Крім додатка 1, ФОП, які звітуватимуть за новою формою, ще можуть подавати і додаток 2, в якому мають відобразити суму нарахованого ЄСВ за минулий рік. Водночас за 2020 рік ФОП мали звітувати з ЄСВ, використовуючи Звіт з ЄСВ (додаток 5), а не цей додаток. Тому навіть звітуючи за новою формою, на 2021 рік ФОП, які на цей рік бажають стати платниками сільгоспЄП, додаток 2 подавати не повинні.

Юрособи, крім додатка 1, мають подавати як додаток Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва. Про його заповнення читайте «Розраховуємо сільгоспчастку за 2020 рік» цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі