Теми статей
Обрати теми

Зміна площі сільгоспугідь протягом 2021 року

Нестеренко Максим, податковий експерт
Податкові зобов’язання платник сільгоспЄП визначає станом на 1 січня. Було б дуже зручно для звітності, якби права на земельні ділянки набувалися виключно на цю дату, а припинялися виключно 31 грудня. Але найчастіше право власності в платника набувається і припиняється посеред року. Як це відображається на звітності? Про це — саме зараз!

Податкові зобов’язання платника сільгоспЄП на поточний рік, визначені станом на 1 січня цього року, фіксуються у декларації, що подається не пізніше 20 лютого (пп. 295.9.1 та 298.8.1 ПКУ).

Припустимо, що право на земельну ділянку набуто після 1 січня поточного року. Тоді ця земельна ділянка до первісної декларації із сільгоспЄП потрапити не повинна. Адже станом на 1 січня цієї ділянки у платника немає. Що ж робити?

На це запитання відповідає п.п. 295.9.5 ПКУ, який наказує платнику сільгоспЄП уточнити суму податкових зобов’язань на період починаючи з дати набуття права на ділянку до останнього дня року і подати уточнену інформацію. Це правило потребує пояснення. Тож наведемо кілька ключових тез.

По-перше, формально УД треба подавати за формою, чинною на момент подання. Тобто за формою в редакції наказу від 09.12.2020 р. № 752. Так наказує п. 50.1 ПКУ. Якщо за первісною декларацією на 2021 рік ще є можливість відзвітувати по-старому (див. статтю «Як розрахувати сільгоспЄП» сьогоднішнього номера), то при уточненні може виникнути проблема. Адже ПКУ вимагає подавати УД за новою формою, а в електронному кабінеті її поки що немає. У цьому випадку нічого не залишається, як подавати УД за старою формою.

По-друге, сума податкових зобов’язань із сільгоспЄП визначається на період починаючи з дати набуття права на ділянку і до останнього дня податкового (звітного) року.

По-третє, уточнювати інформацію слід протягом 20 календарних днів місяця, що настає за кварталом, у якому набуто право власності чи користування на землю.

По-четверте, юрособам уточнювати потрібно інформацію, відображену як у звітній, так і у загальній декларації.

По-п’яте, уточнювати інформацію доведеться як у декларації, так і у додатку 1 до неї. Тож фактично

у разі набуття протягом року нової земельної ділянки платник сільгоспЄП — юрособа може не уточнювати тільки розрахунок сільгоспчастки

Інформацію про новонабуту земельну ділянку юрособі та ФОП потрібно зафіксувати у загальній та у звітній декларації, а також у додатку 1. А от додаток 2 (якщо не уточнюємо власне суму ЄСВ, а податківці змушують подавати УД за новою формою), на нашу думку, платникам сільгоспЄП з деклараціями на 2021 рік не логічно подавати — ані зі звітними, ані з уточнюючими.

Який тип декларацій потрібно зазначати при такому уточненні у лівому верхньому куті звітності? Що стосується загальної декларації, то юрособи у ній у будь-якому разі мають ставити дві позначки — «03 уточнююча загальна» та «06 уточнююча». А от для звітної декларації юросіб усе залежить від того, на якій адміністративно-територіальній одиниці розташовано новонабуту ділянку. Можливі два варіанти.

Перший варіант — ділянка знаходиться на території, що обслуговується податковим органом, до якого за поточний рік платник вже подавав звітну декларацію. У такому разі юрособа буде подавати поряд із загальною уточнюючою декларцією й звітну уточнюючу, тобто декларацію з типом «06 уточнююча».

Другий варіант — новонабута земельна ділянка розташована на території, яка знаходиться у «віданні» податкового органу, до якого юрособа у цьому році звітну декларацію ще не подавала. Тоді, крім загальної уточнюючої декларації, їй слід подати й звітну декларацію, тобто декларацію з типом «04 звітна».

Щодо ФОП, то в них такого питання не виникає, адже вони, у принципі, не розділяють звітну та загальну декларації. Відповідно вони просто одночасно ставлять в уточнюючій декларації дві позначки — «03 уточнююча загальна» та «06 уточнююча».

І не забудьте заповнити поле «починаючи з» у форматі «число.місяць». У цьому полі шапки частини декларації потрібно зазначити дату та місяць набуття права на земельну ділянку.

Якщо юрособа подає уточнюючу звітну декларацію, вона має пам’ятати, що спочатку потрібно розрахувати податок щодо всіх ділянок, що він використовує у певному році (з урахуванням нової ділянки), і потім порівняти ці дані із первісно задекларованими у річній декларації. Дельта, що буде отримана, потрапить до інтегрованої картки платника податку.

Суму сільгоспЄП щодо новонабутої земельної ділянки потрібно розрахувати за квартал, в якому набуто право на земділянку: (а) виходячи з пропорції річної суми податку, яку потрібно сплачувати за цей квартал згідно з п.п. 295.9.2 ПКУ, та (б) виходячи з кількості днів у звітному кварталі, протягом яких платник мав право на новонабуту ділянку.

Податківці та сама декларація із сільгоспЄП рекомендують при розрахунку за цей квартал сільгоспЄП за новою земділянкою використовути таку формулу (БЗ 108.02.04):

Спод = Срічн х Р х (Ккор / Ккв),

де Спод — сума сільгоспЄП за неповний квартал за земельну ділянку, на яку набуто право власності або користування у цьому кварталі;

Срічн — річна сума сільгоспЄП за цю земельну ділянку за період 1 січня по 31 грудня (включно) поточного року;

Р — розмір (пропорція) сплати сільгоспЄП у кварталі, в якому набуто право власності або користування земельною ділянкою;

Ккор — кількість календарних днів користування та/або володіння земельною ділянкою у кварталі, в якому набуто право власності або користування на земельну ділянку;

Ккв — кількість календарних днів у кварталі, в якому набуто право на земельну ділянку.

Припустимо, що право на ділянку буде набуто у І кварталі 2021 року. Відповідно потрібно визначити суму сільгоспЄП до сплати за кожен квартал. Для цього спочатку визначимо річну суму податку. У ІІ — IV кварталах право власності на ділянку належить платнику від першого й до останнього дня. Тому за ці квартали сплачуємо за новонабуту ділянку належні 10, 50 та 30 % річної суми. А от що із І кварталом? За повний квартал варто було би сплатити ще 10 % річної суми. Але оскільки у І кварталі ділянкою платник користувався не з першого дня, потрібно визначити суму податку пропорційно кількості днів володіння ділянкою.

Саме ці суми податкових зобов’язань потрібно донарахувати. Щодо заповнення уточнюючої загальної декларації, то в ній платник сільгоспЄП просто додасть до розрахованих на рік вперед даних дані щодо нової земельної ділянки.

А якщо посеред року платник навпаки позбувся права на земельну ділянку? Принцип розрахунку загалом — аналогічний. Хіба що за винятком того, що замість рахувати сільгоспЄП з дати набуття права на ділянку потрібно рахувати його до дати втрати такого права — і результат порівняння потрапить до УД. А замість поля «починаючи з» в уточнюючій декларації потрібно заповнювати поле «з урахуванням уточнень з», де в форматі «число.місяць» зазначаємо дату, коли втрачено право на ділянку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі