Теми статей
Обрати теми

НГО сільгоспугідь: де її шукати?

Децюра Сергій, податковий експерт
Для того щоб платник сільгоспЄП (юрособа чи ФОП) міг нарахувати податкові зобов’язання, він обов’язково має знати розмір нормативної грошової оцінки (НГО) 1 га своїх земельних ділянок. Про те, де взяти розмір НГО землі, щоб вірно розрахувати розмір сільгоспЄП на 2021 рік, поговоримо далі.

Значення НГО

Для аграріїв, які хочуть бути платниками сільгоспЄП, розмір НГО має важливе значення. Оскільки відповідно до п. 2921.2 ПКУ об’єктом оподаткування для платників сільгоспЄП є НГО 1 га сільгоспугідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня базового податкового (звітного) року для справляння плати за землю.

Без даних про розмір НГО 1 га сільгоспугідь чи земель водного фонду аграрій не зможе нарахувати податкові зобов’язання із сільгоспЄП.

У декларації із сільгоспЄП відображають розмір НГО для кожної ділянки сільгоспугідь чи земель водного фонду у к. 4 «Нормативна грошова оцінка одиниці площі земельної ділянки». В ній вказують дані про розмір НГО одиниці площі (тобто 1 га) по кожній категорії земель та/або групі земділянок, які мають однакову НГО за 1 га, в гривнях із двома десятковими знаками.

Як дізнатися розмір НГО

Сільгоспугіддя. Пошук інформації про розмір НГО 1 га сільгоспугідь буде залежати від того, чи проведена НГО певної ділянки, чи ні.

Так, якщо:

1) НГО земельної ділянки проведена, то

розмір НГО 1 га для конкретної ділянки можна відшукати у довідці (витягу) про розмір НГО земельної ділянки

Таку довідку можна отримати у територіальному підрозділі Держгеокадастру за місцем розташування земельних ділянок (БЗ 108.02.02).

При цьому для отримання довідки можна звертатися до Держгеокадастру або особисто, або використовуючи їх електронний сервіс «Публічна кадастрова карта України» (map.land.gov.ua).

В отриманій довідці (витягу) про розмір НГО буде вказаний уже проіндексований розмір НГО на дату отримання такої довідки. Отже, якщо отримати таку довідку на початку 2021 року, то можна бути впевненим. що НГО, вказана в ній, є саме тією, яку слід використовувати для розрахунку сільгоспЄП на 2021 рік.

У довідці про НГО розмір НГО вказаний за всю земділянку. Для заповнення ж декларації із сільгоспЄП слід вказувати дані про розмір НГО 1 га. Щоб знайти цей показник, просто слід поділити НГО ділянки на площу такої ділянки.

До відома! На сайті ДПСУ на сьогодні містяться дані про НГО земель. Але цією НГО скористатися для розрахунку сільгоспЄП не можна. Річ у тому, що там наведена зведена інформація про проведену НГО земель, а не за кожною земділянкою. Тому податківці радять дізнаватися НГО саме із витягів, що дають територіальні органи Держгеокадастру (БЗ 108.02.02).

При цьому дані із витягу про НГО слід брати як щодо власної землі, так і щодо взятої в оренду. Орієнтуватися на дані щодо розміру НГО, які містяться у договорі оренди землі державної і комунальної власності, для розрахунку сільгоспЄП не слід. Ці дані можуть підійти тільки для розрахунку орендної плати.

Водночас інколи через великий наплив бажаючих отримати на початку року розмір НГО Держгеокадастр не взмозі вчасно (до дати подання декларації із сліьгоспЄП) надати витяг про розмір НГО. Тоді виникає запитання: як в такому випадку відшукати дані про розмір НГО?

Якщо аграрій і в минулому році був платником сільгоспЄП, то зробити це не складно. Йому просто потрібно взяти НГО, вказану у декларації із сільгоспЄП за минулий рік.

Річ у тому, що на сьогодні розмір НГО сільгоспугідь, який вказаний у Держкадастрі, був визначений за результатами проведеної у 2018 році загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільгосппризначення на 01.01.2019 р. Із цієї дати розмір НГО для сільгоспугідь не змінювався.

Тому

якщо аграрій в минулому чи позаминулому році отримував витяг про НГО, то розмір НГО, вказаний в ній, дійсний і для 2021 року

Дехто може сказати: а як же бути з індексацією цієї НГО? Тут усе просто: проводити індексацію НГО на індекс інфляції 2020 року не потрібно. Річ у тому, що відповідно до п. 5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ на період 2017 — 2023 роки індексувати НГО слід на коефіцієнт 1.

Отже, аграрії, які у 2020 році були платниками сліьгоспЄП, для розрахунку податку можуть брати НГО, вказану у минулорічній декларації.

Водночас є аграрії, які у минулому чи позаминулому році не були платниками сільгоспЄП, а тому в них на руках не має витягу з розміром НГО. Такий аграрій достовірні відомості про НГО може взяти саме із довідки. Але ж якщо її до дати подання декларації ще не дадуть, то що робити?

Дані про НГО вашої землі в цьому випадку, на наш погляд, можна взяти із порталу «Загальнонаціональна (всеукраїнська нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення (ngo.land.gov.ua/). На цьому порталі після введення кадастрового номеру ділянки у вікні, що з’явиться, можна відшукати розмір НГО ділянки. Цих даних вистачить, щоб без проблем розрахувати хоча б приблизний розмір податку. А після того як аграрій отримає довідку (витяг) про НГО і дані в ній будуть не сходитися із даними в декларації, можна буде уточнити нарахований податок.

Звертаємо увагу! Нещодавно Кабмін постановою від 05.01.2021 р. № 6 дав право власникам сільгоспугідь самим проводити оновлення техдокументації з оцінки ділянок, а не використовувати результати НГО, визначені при проведенні загальнонаціональної оцінки земель сільгосппризначення. Тому якщо у 2021 році власник сільгоспугідь проведе самостійно оцінку таких угідь і у визначений термін погодить її з органом місцевого самоврядування, то при розрахунку сільгоспЄП на наступний рік (2022 р.) уже слід використовувати дані про НГО певної ділянки визначені при такій оцінці;

2) НГО земділянки НЕ проведена. В минулі часи в цьому питанні був вакуум. Згодом фіскали вирішили роз’яснити, як діяти в цьому випадку (див. лист ДПСУ від 07.09.2018 р. № 3896/6/99-99-12-02-03-15/ІПК). Вони заявили, що в цьому випадку для розрахунку сільгоспЄП використовується база оподаткування, аналогічна як для земельного податку (ст. 277 ПКУ), тобто використовується НГО одиниці площі ріллі по області, проіндексована на 1 січня звітного року.

З 23.05.2020 р., після того як в ПКУ були внесені зміни Законом № 466, це питання стало урегульоване на рівні ПКУ. З цієї дати в п. 2921.2 ПКУ з’явилася така ж вимога.

Лишається тільки відшукати НГО 1 га по області. Знайти її можна, заглянувши у додаток 1 до Порядку № 262, або на сайт ДПСУ (tax.gov.ua/) чи Держгеокадастру (land.gov.ua/icat/otsinka-zemel/). Там НГО наведена станом на 01.01.2020 р.

Лишилося тільки проіндексувати цю НГО. Але індексувати НГО до 2023 року не потрібно. Тому для розрахунку сільгоспЄП на 2021 рік слід просто брати ці дані про НГО ріллі.

Водні землі. Що стосується розрахунку сільгоспЄП для земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), то для них правила визначення НГО прописані у п. 2921.2 ПКУ (ср. ). Вони ті ж самі, що і для земель, НГО яких не проведена.

Тобто для розрахунку сільгоспЄП для таких земель аграрій має брати НГО ріллі в АР Крим або області, яка проіндексована станом на 1 січня базового податкового (звітного) року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі