Теми статей
Обрати теми

Прощавай, сільгоспЄП! Процес та його наслідки

Нестеренко Максим, податковий експерт
Інколи стається так, що платники сільгоспЄП прощаються зі своїм статусом. Якщо ви з початку року не хочете працювати на сільгоспЄП, то все просто. Не подаєте звітність, не підтверджуєте статус — і вас знімають. А от якщо прощання відбувається посеред року? Давайте подивимося, як та коли це можливо.

Добровільна відмова

На загальну систему. Однією з підстав, щоб анулювати платника ЄП групи 4, є його Заява про відмову від ЄП (п.п. 1 п. 299.10 ПКУ). На підставі такої Заяви податківці виключають «дезертира» з реєстру єдиноподатників в останній день календарного кварталу, в якому подана така Заява.

Строк для подання Заяви — не пізніше 10 календарних днів до початку кварталу, в якому відмовляєтеся від сільгоспЄП (п.п. 298.2.1 ПКУ). Він поширюється й на добровільну відмову від сільгоспЄП (п.п. 298.8.7 ПКУ). Заяву подають за формою, затвердженою наказом № 308. Про своє бажання залишити сільгоспЄП підприємство повідомляє в полі 5.5. У цьому ж полі наводиться дата бажаного переходу на загальну систему (перше число першого місяця кварталу, в якому ви будете загальносистемником). Ну а нижче позначаємо причину відмови від ЄП — «самостійна відмова у зв’язку з переходом на сплату інших податків та зборів».

На момент переходу на загальну систему ви, найімовірніше, вже подасте декларацію платника сільгоспЄП*. У ній ви задекларуєте суму сільгоспЄП, що підлягає сплаті, на увесь 2021 рік наперед. Тому при прощанні з групою 4 посеред року доведеться подати уточнюючу декларацію (УД), в якій ви перерахуєте суму ЄП, нарахованого на поточний рік. А саме: обнулите суму сільгоспЄП за ті квартали 2021 року, в яких ви будете загальносистемником.

* Нагадаємо: декларацію на 2021 рік слід подати не пізніше 22 лютого 2021 року.

На інші групи ЄП. Відмовившись від сільгоспЄП, зовсім не обов’язково цілком прощатися зі спрощеною системою. Юрособи, які відповідають вимогам п.п. 3 п. 291.4 ПКУ, цілком можуть перейти з групи 4 в групу 3**. А ФОП-фермери взагалі можуть обирати між групами 2 (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ)*** і 3 (п.п. 3 п. 291.4 ПКУ).

** Єдиноподатниками групи 3 можуть бути особи, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 мінзарплат (у 2021 році — 7002000 грн).

*** Для ФОП групи 2 граничний річний обсяг доходу становить 834 мінзарплати (у 2021 році — 5004000 грн).

Якщо ФОП — платник сільгоспЄП обирає цей шлях, йому потрібно:

— не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку першого календарного кварталу роботи на новій групі подати заяву за формою з наказу № 308;

— подати УД до декларації платника ЄП групи 4.

До речі, податківці не заперечують проти відмови від ЄП групи 4 як на користь загальної системи, так і на користь ЄП іншої групи (див. БЗ 108.02.06).

Особа, яка добровільно залишає групу 4 посеред року, повинна сплатити сільгоспЄП у розмірі 25 % річної суми податку

Це правило діє і при переході на загальну систему, і при переході на «звичайний» ЄП. А от залишаючи сільгоспЄП з початку року, 25 % не платимо.

Зауважте: 25 % річної суми сільгоспЄП сплачується за кожен квартал, протягом якого платник перебував на групі 4 (п.п. 298.8.7 ПКУ).

Вимушена відмова

ФОП-фермери. Ці платники сільгоспЄП повинні дотримуватись вимог для сільгоспЄП (див. «Стаємо платниками сільгоспЄП» цього номера) увесь рік (п.п. 288.8.6 ПКУ). У разі порушення цих вимог протягом року вони зобов’язані сплатити у поточному році податок у розмірі 25 % річної суми за кожен квартал, протягом якого перебували у групі 4, та з наступного кварталу перейти або на іншу групу ЄП, або на загальну систему. У декларації сільгоспЄП за квартали, в яких ФОП був платником сільгоспЄП, перераховуємо ЄП виходячи з цих 25 %, а починаючи з кварталу, в якому залишаємо групу 4, обнуляємо ЄП.

Після цього подаємо Заяву про відмову від сільгоспЄП і УД до декларації на поточний рік. Причину відмови у полі 5.5 позначаємо «недотримання умов, встановлених підпунктом 4 пункту 291.4 <...>», а саму Заяву про відмову від сільгоспЄП подаємо в інший строк. Конкретно: не пізніше 20-го числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено порушення (п.п. 298.8.6 ПКУ).

Юрособи. Якщо у юрособи — платника сільгоспЄП у 2021 році сільгоспчастка становититме менш як 75 %, у наступному році така юрособа сплачує податки на загальних підставах (п.п. 298.8.4 ПКУ). Тобто

при такому порушенні юрособі не потрібно до кінця 2021 року відмовлятися від сільгоспЄП і подавати УД

Так само до кінця року працює на сільгоспЄП підприємство, яке здійснило діяльність, заборонену для платників сільгоспЄП (п.п. 291.51.1 ПКУ). А вже з 2022 року можна спокійно перейти або на загальну систему, або в інші групи ЄП.

На нашу думку, платник сільгоспЄП, який в поточному році порушив правило сільгоспчастки, з наступного року може перебувати на ЄП у групі 3 (якщо відповідає вимогам п.п. 3 п. 291.4 ПКУ). Тож переходити на загальну систему з наступного року юрособі — платнику сільгоспЄП не обов’язково. Достатньо залишити групу 4. А от якщо ви не підтвердили статус і вас автоматом скинуло із сільгоспЄП вже у поточному році, обрати групу 3 можна буде лише з ІІ кварталу. Бо ж строки для ЄП-Заяви на перехід до групи 3 у І кварталі вже пропущено.

І ще. Якщо ваше підприємство не досягнуло сільгоспчастки у 2020 році чи станом на 01.01.2021 р. мало податковий борг, не рекомендуємо у 2021 році шукати щастя у групі 4. Наслідки будуть серйозними (про це — далі).

Залишили групу 4: що далі?

Якщо платник сільгоспЄП проігнорує вимоги розд. XIV ПКУ і не залишить групу 4, його звідти викинуть податківці. Якщо відкопають це при виїзній документальній перевірці. Тоді платнику за всі періоди, поки він неправомірно перебував на сільгоспЄП, донарахують податки, від яких його звільняв статус платника сільгоспЄП та штрафи за їх несплату. А починаючи з наступного місяця після місяця, у якому встановлено порушення, така особа має перейти на загальну систему (п. 299.11 ПКУ).

Нарешті, пам'ятайте: якщо ви залишили лави сільгоспЄП, на вас стоїть тавро. Сільгосптоваровиробник повторно може бути включений до групи 4 ЄП не раніше ніж через два календарних роки після його переходу на іншу групу або анулювання його попередньої реєстрації платником сільгоспЄП.

Це правило стосується як юросіб, так і ФОП-фермерів. Але для ФОП воно діє в будь-якому випадку, а для юросіб — тільки тоді, коли вони залишили сільгоспЄП добровільно. Якщо реєстрація платника сільгоспЄП — юридичної особи анулюється за ініціативою податківців, правилом 2 років можна знехтувати (п.п. 298.8.8 ПКУ).

Як бачите, наслідки відмови від сільгоспЄП дійсно дещо особливі. Тепер ви про них знаєте.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі