Теми статей
Обрати теми

Перехід ФОП на сільгоспЄП посеред року

Децюра Сергій, податковий експерт
Фізособа має намір у 2021 році зареєструвати ФОП і створити сімейне фермерське господарство без статусу юрособи. Чи зможе такий ФОП посеред року стати платником сільгоспЄП?

Якщо фізособа утвориться у 2021 році, то не бачимо проблем для того, щоб вона посеред року стала платником сільгоспЄП. Таке право їй прямо дає п.п. 298.8.5 ПКУ. У ньому говориться, що зареєстровані в установленому порядку ФОП, які до закінчення місяця, в якому відбулася держреєстрація, подали заяву про обрання спрощеної системи та ставки ЄП, установленої для групи 4, вважаються платниками ЄП з дня держреєстрації.

Отже, щоб стати новоствореному ФОП посеред року платником сільгоспЄП, йому слід до закінчення місяця, в якому відбулася реєстрація ФОП, подати фіскалам заяву.

Окремої форми заяви для реєстрації платником сліьгоспЄП не існує. Тому фіскали у категорії 107.02 БЗ рекомендують використовувати саме форму заяви для реєстрації звичним платником ЄП, тобто затверджену наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. № 308. Цю заяву слід заповнити з урахуванням того, що ви обираєте сільгоспЄП, а не групи 1 — 3. Зокрема, розмір доходу і кількість працівників вказувати не слід, а от те, що ви обираєте групу 4, обов’язково варто зазначити в ряд. 5.1.

Таку заяву подають в той же спосіб, що й інші ФОП, які хочуть бути платником ЄП.

Далі лишається зробити тільки останній крок: подати загальну декларацію з сільгоспЄП і додатки до неї (див. «Стаємо платниками сільгоспЄП» цього номера) протягом 20 календарних днів з дня подання заяви на обрання сільгоспЄП (п.п. 298.8.1 ПКУ). І вуаля! Ви платник сільгоспЄП.

Якщо ж ви не встигнете подати до кінця місяця створення заяву на реєстрацію платником сільгоспЄП, то, на наш погляд, перейти на сільгоспЄП вам вдасться тільки з початку нового року. Справа в тому, що у ПКУ немає жодної прямої вказівки на те, що діючі ФОП можуть посеред року перейти на сільгоспЄП, якщо вони не щойно створені.

Водночас, що найдивніше, фіскали з цього приводу мають іншу думку. Так, у категорії 107.02 БЗ вони розповідають, що ФОП може перейти на сільгоспЄП за тими ж правилами, що і ФОП, який переходить на ЄП групи 1 — 3. Тобто вони радять діючому ФОП для переходу на сільгоспЄП подати заяву про перехід чи обрання сільгоспЄП за 15 календарних днів до початку кварталу, з якого вони хочуть стати платником сільгоспЄП. І тоді після подання декларації на сільгоспЄП протягом 20 календарних днів з дня подання заяви ФОП стає платником сільгоспЄП.

Висновок фіскалів дуже лояльний. Він повністю розходиться з нормами ПКУ. За правилами ПКУ, прописаними у п. 298.8, порядок обрання або переходу на сільгоспЄП або відмови від нього здійснюється відповідно до пп. 298.8.1 — 298.8.8 ПКУ. І там закріплено тільки варіант з початком року і з новоствореним ФОП.

А от варіант із поданням заяви за правилами, встановленими для ЄП груп 1 — 3, тут не йдеться.

Такі правила прописані тільки у п. 298.1 ПКУ. Але ось тут і проблема. Ці правила стосуються тільки переходу ФОП у групи 1 — 3. Для переходу на сільгоспЄП діють окремі правила з п. 298.8 ПКУ. І виходячи з норм цього пункту ФОП, щоб стати платником сільгоспЄП, може запозичити з п. 298.1 ПКУ тільки спосіб подання заяви. Але ніяк не інші правила.

Водночас як бачимо фіскали мають іншу думку. Тому якщо діючому ФОП, ну дуже корить посеред року стати платником сільгоспЄП, то він може спробувати виконати вимоги необхідні для переходу: подати заяву і декларацію у запропоновані фіскалами строки.

І якщо фіскали погодять ваші дії, то вважайте вам пощастило і ви посеред року почнете носити горде ім’я платник сільгоспЄП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі