Теми статей
Обрати теми

Переробник сільгосппродукції і сільгоспЄП

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство займається переробкою сільгосппродукції, а саме виробництвом сільгосппродукції із придбаної сировини в інших (наприклад, виробляє олію із придбаного насіння соняшнику). Виробництво здійснюється на власних та орендованих виробничих потужностях. Чи може таке переробне підприємство стати платником сільгоспЄП?

Юрособа може бути платником сільгоспЄП, якщо її сільгоспчастка за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 %.

Враховуючи це, а також ознайомившись із визначенням терміна «сільгосппродукція», наведеним у п.п. 14.1.234 ПКУ, можна подумати, що будь-яке підприємство, яке займається виробництвом сільгосппродукції, може стати платником сільгоспЄП. Головне, щоб дохід від продажу такої продукції займав не менше 75 % всього доходу.

Річ у тому, що під визначення сільгосппродукції потрапляють продукція/товари, що підпадають під визначення груп 1 — 24 УКТ ЗЕД, якщо при цьому такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів (продукції), а також продукти обробки та переробки цих товарів (продукції), якщо вони були придбані або вироблені на власних або орендованих потужностях (площах) для продажу, переробки або внутрішньогосподарського споживання.

Тобто сільгосппродукцією вважається будь-яка продукція, яка класифікується у груп 1 — 24 УКТ ЗЕД. А отже, й олія, вироблена із соняшникового насіння, мука, вироблена із пшениці, є сільгосппродукцією. При цьому вона буде такою навіть тоді, коли переробне підприємство не лише самостійно виростило сільгосппродукцію для переробки, а й придбало її в інших.

Водночас тільки той факт, що вироблена продукція із купленої сировини є сільськогосподарською, не говорить, що переробне підприємство може бути платником сільгоспЄП.

Стати платником сільгоспЄП може тільки виробник сільгосппродукції, вимоги до якого прописано у п.п. 14.1.234 ПКУ. Нагадаємо, що ним є юрособа або ФОП, яка займається виробництвом сільгосппродукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання.

Враховуючи це, можна говорити, що виробником сільгосппродукції із когорти переробників можуть бути тільки ті аграрії, які самостійно виростили сільгосппродукцію і переробили її в інший вид сільгосппродукції.

Якщо ж підприємство займається переробкою тільки придбаної в інших сільгосппродукції, то незважаючи на те, що в результаті переробки купленої продукції буде отримано сільгосппродукцію і дохід від її реалізації перевищуватиме 75 % загального доходу, стати платником сільгоспЄП воно не зможе.

Якщо ж переробне підприємство буде саме вирощувати сільгосппродукцію і її переробляти на інший вид сільгосппродукції, то тоді воно вважатиметься сільгоспвиробником. Але щоб бути платником сільгоспЄП, дохід від реалізації власновирощеної продукції чи власновирощеної і потім переробленої продукції має складати не менше 75 %.

Тобто щоб бути платником сільгоспЄП, переробне підприємство має займатися в основному переробкою безпосередньо самостійно вирощеної продукції, а от переробкою іншої продукції чи іншими видами діяльності тільки у розмірі, що не перевищує 25 % загального доходу.

Водночас не буде проблем із обранням сільгоспЄП в аграрія, який сам вирощуватиме сільгосппродукцію і передаватиме її на переробку іншому суб’єкту на давальницьких умовах. Головне, щоб у результаті переробки аграрій отримав іншу сільгосппродукцію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі