Теми статей
Обрати теми

Держпідтримка аграріїв по-новому

Децюра Сергій, податковий експерт
Наприкінці 2020 року законодавці вирішили оновити правила надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам. У тому числі вони розширили перелік аграріїв, яким відтепер буде надаватися держпідтримка, та збільшили кількість видів такої підтримки. Детально про ці нововведення читайте далі.

Принципи держпідтримки

Законом України від 05.02.2020 р. № 985-IX (набув чинності 04.12.2020 р.) було внесено зміни до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.2004 р. № 1877-IV (далі — Закон № 1877). Цими нововведеннями визначили основні принципи надання держпідтримки на наступні роки (ст. 22 Закону № 1877).

1. Прозорість та публічність. Кожна особа зможе довідатися з держреєстрів, які будуть викладені у відкритий доступ, кому та який вид підтримки і в якому розмірі надається.

По суті йдеться про Державний аграрний реєстр (ст. 23 Закону № 1877). У ньому міститимуться дані щодо всіх аграріїв. І туди дані вноситимуть як самі аграрії, так і Мінекономіки.

Ті аграрії, що будуть зареєстровані у реєстрі, отримуватимуть певні переваги. А саме — вони зможуть через реєстр подавати заявки на отримання держпідтримки, а також отримувати документи дозвільного характеру за допомогою програмних засобів цього агрореєстру.

2. Прогнозованість і послідовність. Законодавці мають створити стабільну законодавчу та нормативно-правову базу з питань стимулювання розвитку агропромислового комплексу. Одним із фундаментів створення такої нормативно-правової бази і є Закон № 1877.

3. Справедливість. Відтепер запроваджуватимуть підтримку так, щоб виділені кошти не акумулювалися в одних руках. У зв’язку з цим Закон № 1877 вводить обмеження щодо максимального розміру підтримки на одного виробника сільгосппродукції.

Максимальний розмір держпідтримки прив’язаний до мінзарплати (МЗП) і становитиме суму не більшу за 10000 МЗП, встановленої на 1 січня відповідного року. Тобто на кожний рік (при умові зміни МЗП) ця максимальна межа буде змінюватися (зростати). Визначений максимальний розмір держпідтримки встановлюється за кожним видом цієї держпідтримки на одного аграрія з урахуванням пов’язаних з ним осіб. Виходячи з цього,

на 2021 рік один аграрій та його пов’язані особи за одним видом підтримки не можуть отримати суму більшу ніж 60 млн грн

При цьому аграрій, що отримуватиме допомогу, має повідомляти Мінекономіки про всіх своїх пов’язаних осіб, які отримують у бюджетному році підтримку. Як саме це відбуватиметься — поки що не ясно.

4. Ефективність і цільове спрямування. Визначено аграріїв, яким буде віддаватися перевага при наданні держпідтримки, а саме малим фермерським господарствам, у тому числі сімейним.

За Законом № 1877 малими фермерами визнають аграріїв, у власності та/або користуванні яких перебуває не більше 100 га земель сільгосппризначення та річний дохід яких від реалізації продукції не перевищує 5 млн грн.

При цьому пріоритетність у наданні їм підтримки полягатиме в тому, що при плануванні на певний рік обсягу держпідтримки спочатку його закладатимуть саме на малих фермерів. А все інше, що лишиться, йтиме іншим аграріям. Подивимося, як це буде працювати.

Нові види держпідтримки

Закон № 985 розширив перелік видів агродержпідтримки. Так, відтепер допомогу будуть надавати також на виробництво:

1) плодів, ягід, винограду, хмелю та аквакультури (нова ст. 162 Закону № 1877). Цей вид підтримки стосується аграріїв, які:

— закладають плодово-ягідні насадження, виноградники та хмільники, вирощують овочі. Вони можуть розраховувати на часткову компенсацію витрат на придбання садивного матеріалу і на проведення робіт та придбання матеріалів для спорудження шпалер і встановлення систем краплинного зрошення;

— займаються діяльністю з обробки, переробки та/або консервації плодів, ягід, винограду, хмелю та овочів. Вони зможуть отримати компенсацію до 50 % вартості нового будівництва холодильників для зберігання плодів, ягід, столових сортів винограду, хмелю та овочів власного виробництва, цехів первинної переробки продукції, об’єктів із заморожування продукції, а також придбання ліній товарної обробки, автоматизованих ліній з висушування продукції, ліній з переробки власно вирощених плодів, ягід, овочів та технічних сортів винограду на соки, пюре, виноматеріали;

— займаються розведенням та/або утриманням, та/або вирощуванням, та/або виловом прісноводної та/або морської риби, жаб, безхребетних, водоростей та інших гідробіонтів. Їм будуть компенсувати до 30 % витрат на таку діяльність, а також дотацію на одиницю виробленої продукції або площу водного об’єкта;

2) продукції тваринництва. Вони зможуть розраховувати на:

— допомогу у вигляді відшкодування вартості будівництва та реконструкції ферм і комплексів для утримання тварин та птиці, рибницьких господарств, пасік, доїльних залів, об’єктів з переробки та зберігання сільгосппродукції та/або побічних продуктів тваринного походження, що належать до II та III категорій, а також вартості закупівлі техніки для виробництва та переробки продукції (п. 172.3 Закону № 1877). При цьому прості аграрії мають право отримати допомогу у обсязі до 50 % такого будівництва, а сільгоспкооперативи — в обсязі до 70 %;

— відшкодування (до 80 %) вартості придбаних племінних (генетичних) ресурсів та здешевлення вартості засобів ідентифікації та реєстрації тварин (п. 172.4 Закону № 1877);

3) продукції рослинництва. Рослинникам взагалі зробили сюрприз. Їм дали право

у випадку пошкодження угідь через негоду (надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру) отримати відшкодування втрат від отриманої шкоди

Таке відшкодування буде надаватися шляхом виплати бюджетної дотації на одиницю пошкоджених угідь (п. 172.8 Закону № 1877).

Аграріям, що вирощують продукцію рослинництва на меліорованих землях, надаватимуть дотації, в тому числі на компенсацію вартості електроенергії, що витрачається для подачі води для поливу (п. 172.10 Закону № 1877);

4) органічної продукції. Її виробники зможуть отримати (п. 172.9 Закону № 1877):

— субсидії з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь та/або одну голову ВРХ;

— відшкодування до 30 % вартості витрат на сертифікацію органічного виробництва;

— відшкодування до 30 % вартості витрат на придбання дозволених для використання засобів захисту рослин та добрив, насіння, садивного матеріалу та кормів.

Крім того, аграріям, які доглядають за лісосмугами, законодавці також планують надавати окрему допомогу.

Оновлений Закон № 1877 чітко окреслив, на яку допомогу може сподіватися аграрій. Водночас детальні порядки надання нових видів підтримки ще має затвердити Кабмін. Сподіваємося, це невдовзі станеться й аграрії зможуть скористатися такими видами держпідтримки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі