Теми статей
Обрати теми

ЄСВ-звітність: стара і нова

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Приводом для написання цієї статті стали запитання читачів про те, як наразі можна виправити несумові помилки, що були допущені у Звіті з ЄСВ за формою № Д4 в минулих звітних періодах. Так, наприклад, у таблиці 6 Звіту за квітень 2020 року за працівником невірно зазначено кількість днів відпустки за свій рахунок, що може призвести до заниження суми його лікарняних. У які строки потрібно подавати новий об’єднаний звіт з ЄСВ і ПДФО, якщо працівник претендує на соцвиплати? Відповідаємо на запитання.

Помилки у старому Звіті. Останній раз Звіт з ЄСВ за формою № Д4 подається за грудень 2020 року. Починаючи зі звітних періодів 2021 року з ЄСВ звітуємо у складі звітності з ПДФО та ВЗ. Це прямо зазначено у п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Така об’єднана звітність є квартальною. Строк подання — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. Тож за 1 квартал 2021 року її подаватимемо не пізніше 11 травня 2021 року (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 5, с. 2).

Помилки, які були допущені у старому Звіті з ЄСВ за формою № Д4, будемо виправляти також уже в новій об’єднаній звітності за новими правилами.

Так, наприклад, за потреби виправити несумові помилки в таблиці 6 ЄСВшної форми № Д4 за звітні періоди до 2021 року потрібно буде сформувати уточнюючий Розрахунок, у додатку 1 (Д1) якого заповнити два рядки. В першому рядку слід повторити попередньо внесену інформацію й проставити у графі 25 Д1 ознаку «1» — рядок на виключення. У другому рядку — зазначити правильну інформацію (у графі 25 Д1 ознака «0» — рядок на введення).

Але! Не дивлячись на те, що форма об’єднаної звітності затверджена, ви її не знайдете в електронному кабінеті. Немає сьогодні можливості подати таку форму й у паперовому вигляді. Її дані просто нікуди буде ввести.

Може, тоді виправитись за старою ЄСВшною формою № Д4? За неофіційною інформацією, Звіти за старою формою сьогодні приймають лише з позначкою «ліквідаційний» у роботодавців у випадку їх зняття з держреєстрації.

Тож залишається лише чекати, коли з’явиться форма об’єднаного звіту.

Звісно, ситуація не з приємних. Тим більш, що помилки у звітності можуть, наприклад, призвести до непорозумінь із ФСС у разі нарахування та виплати допомог. Адже Фонд використовує дані, що містяться у Держреєстрі соцстрахування.

Як бути? Якщо у вас помилки у звітності з ЄСВ призводять до заниження суми лікарняних, як варіант, можна вчинити так. Нарахувати допомогу виходячи з тих даних, що попали в Держреєстр. Далі, після внесення коригувань слід:

перше — визначити недонараховану суму, скласти бухдовідку і відобразити донарахування в бухобліку;

друге — подати до ФСС заяву-розрахунок на дофінансування;

третє — після того як направили заяву-розрахунок, обов’язково повідомити ФСС про допущену помилку, надіславши письмові пояснення. Без цієї «опції» Фонд коштів не надасть. Форма повідомлення — довільна.

Довідкова звітність. Об’єднана нова звітність з ЄСВ та ПДФО/ВЗ може мати такі типи: «звітний», «звітний новий», «уточнюючий» та «довідковий». Останній (довідковий) подаємо поза чергою з відомостями, необхідними для призначення застрахованим особам пенсії або матеріального забезпечення, страхових виплат.

Але, щоб цю звітність подати, має бути розроблено відповідне програмне забезпечення, якого наразі немає. Тож, знову-таки, чекаємо, не нервуємо. Далі буде…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі