Теми статей
Обрати теми

Отримуємо членські внески

Адамович Наталія, податковий експерт
Деякі неприбуткові організації періодично отримують грошові членські внески від своїх членів (учасників). Як правильно показати такі надходження в обліку неприбутківцю? Про це прямо зараз.

Такі неприбуткові організації, як асоціації, спілки, ОСББ та інші об’єднання юридичних осіб, створені для представлення інтересів засновників, зазвичай, утримуються за рахунок членських внесків таких засновників (учасників).

Членські внески — це грошові внески, які періодично сплачуються членами (учасниками) організації для забезпечення її поточної діяльності. Порядок сплати, періодичність і розмір членських внесків регулюються статутними документами НПО.

Періодичні членські внески надходять НПО без будь-яких цілей та умов їх витрачання і йдуть зазвичай на покриття поточних статутних витрат неприбуткової організації (є по суті нецільовими надходженнями).

Хоча неприбуткові організації у своїх положеннях можуть передбачати, наприклад, і цільові внески, тобто грошові внески, які надходять від членів (учасників) на суто обумовлені цілі. Такі внески слід розглядати як цільові надходження (детальніше про облік цільових надходжень див. «Отримуємо цільове фінансування» цього номера).

Бухоблік. Як ми вже сказали, членські внески не мають цільового призначення, тому неприбуткова організація повинна визнавати їх у доходах за загальними правилами, тобто за принципом нарахування (п. 5 НП(С)БО 15).

Відображають такі членські внески у складі іншого операційного доходу (п. 7 НП(С)БО 15), на субрахунку 718 «Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів».

Звіт. У Звіті про використання доходів (прибутків) доходи за надходженням членських внесків зазвичай показують у рядку 1.7.

ПДВ. Якщо неприбуткова організація зареєстрована платником ПДВ, то надходження грошових членських внесків на ПДВ-облік не впливає. Така операція не є об’єктом оподаткування ПДВ у розумінні ст. 185 ПКУ, адже жодного постачання товарів, робіт, послуг не відбувається.

При цьому документи, якими оформляють членські внески, залежать від того, яким саме чином вони надходять НПО:

— якщо членські внески вносять до каси неприбуткової організації, то їх надходження оформляють прибутковим касовим ордером (Дт 301);

— якщо членські внески перераховують на поточний рахунок у банку, то підтвердить їх надходження виписка банку (Дт 311).

Облік отримання НПО членських внесків розглянемо на прикладі.

Приклад. Положенням неприбуткової організації передбачена сплата учасниками нецільових членських внесків. Зобов’язання зі сплати таких членських внесків виникають на початок кожного місяця і мають бути внесені учасниками на розрахунковий рахунок або до каси НПО протягом 10 календарних днів.

Облік нецільових членських внесків

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Відображено заборгованість з нецільових членських внесків

377

718

2000

2

Отримано нецільові членські внески

301, 311

377

2000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі