Теми статей
Обрати теми

Пільги з майнових податків у неприбутківців

Адамович Наталія, податковий експерт
Продовжуючи розбирати особливості оподаткування НПО, приділимо увагу тому, чи є в таких організацій пільги з майнових податків та як з них правильно відзвітувати.

Податок на нерухомість. Під звільнення потрапляють вся житлова та нежитлові нерухомість низки НПО, перелічених у п.п. 266.2.2 ПКУ. Для деяких з них звільнення діє, доки вони перебувають у Реєстрі НПО. Звільнена від податку нерухомість не є об’єктом оподаткування. Тому НПО річні декларації не подають.

Пільги на відповідній території встановлюють і місцеві ради. Такі пільги можуть надаватися всім юрособам, громадським об’єднанням, благодійним та релігійним організаціям (п.п. 266.4.2 ПКУ). Щоб дізнатися, чи є пільга в НПО, слід зазирнути в чинне рішення.

Врахуйте! Передача в оренду, лізинг або позичку звільненої нерухомості права на пільгу НПО не позбавить. Пільга втрачається при використанні звільненої нерухомості в оренді, тільки у фізосбі (266.4.3 ПКУ). Хоча якщо в рішенні ради будуть установлені обмеження для юросіб, то їх слід враховувати.

Якщо в НПО певна нерухомість звільнена від податку, щоб уникнути його нарахування, слід у декларації заповнити відповідні пільгові графи, зазначивши розмір, суму пільги, а також її код згідно з Довідником пільг* («18010402», 106.07 БЗ).

* Див. листи ДФСУ від 29.12.2020 р. № 101/1 і № 101/2.

Земельний податок. Пільгу із земельного податку мають деякі НПО, зазначені в п. 282.1 ПКУ. Таким НПО звільнення дається за всі землі, які їм належать або передані в постійне користування. Для деяких з них звільнення діє, доки вони перебувають у Реєстрі НПО.

Пільги із земподатку встановлюють і місцеві ради. Рішення щодо пільг із земельного податку є обов’язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території НПО. Право на пільгу із земподатку виникає з урахуванням строків, визначених таким рішенням, а звільнення від сплати — починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право (див. БЗ 111.04).

Будьте уважними: якщо НПО-пільговики надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, то розраховувати на звільнення від сплати земельного податку за землі, що надані в оренду або знаходяться під будинками та спорудами, переданими в оренду, не слід (п. 284.3 ПКУ). У такому разі податок за площі, здані в оренду, вони обчислюють на загальних підставах — з дати складання договору оренди земельної ділянки або дати складання договору оренди будівель (їх частин) (п. 287.7 ПКУ).

Виняток: бюджетні установи в разі надання ними будівель, споруд (їх частин) у тимчасове користування (оренду) іншим бюджетним установам, дошкільним, загальноосвітнім навчальним закладам незалежно від форм власності та джерел фінансування.

НПО, які мають право на пільги, від подання декларацій з плати за землю не звільняються (БЗ 111.05). Стосовно земель, щодо яких установлені пільги, НПО заповнює відповідні пільгові графи декларації, вказуючи розмір і суму пільги, її код згідно з Довідником.

Орендна плата за землю. Пільг узагалі немає (БЗ 106.04), якщо законодавці не вигадають нові пільги, як минулого року.

Транспортний податок. Пільг немає. Якщо НПО має дороге й нове авто, то платить транспортний податок (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 8).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі