Теми статей
Обрати теми

Неприбутківець-представництво — чи це можливо?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Чи може постійне представництво нерезидента зареєструватися неприбутковою організацією?

На жаль, ні. Постійне представництво — це постійне місце діяльності, через яке повністю або частково проводиться господарська діяльність нерезидента в Україні (п.п. 14.193 ПКУ). У свою чергу, госпдіяльність спрямована на отримання доходу (п.п. 14.1.36 ПКУ).

Тут і криється перший парадокс із потенційно неприбутковим представництвом нерезидента. Якщо представництво претендує на статус неприбуткової організації, його діяльність не має бути спрямована на одержання прибутку.

Але якщо представництво не має на меті одержувати прибуток, воно не веде господарської діяльності. Відповідно називатися постійним представництвом у розумінні п.п. 14.1.193 ПКУ воно вже не може.

Однак найважливіше не це. Щоби стати неприбутковою організацією, кандидата має бути утворено та зареєстровано в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації. А до самих неприбутківців віднесено підприємства, установи та організації (п.п. 133.4.1 ПКУ).

Якщо ми поглянемо на види неприбуткових організацій (п.п. 133.4.6 ПКУ), то побачимо, що діяльність будь-якого з цих видів регулюють спеціальні закони (наприклад, Закон про ОСББ чи Закон про профспілки).

Цієї обставини достатньо, аби зробити висновок:

постійне представництво не відповідає вимогам, які ПКУ пред’являє до неприбуткових організацій

А якщо йдеться не про постійне представництво, а про філію нерезидента?

Наприклад, чи може бути неприбутковою організацією філія іноземного благодійного фонду чи релігійної організації? І знову відповідь: ні. З тієї ж самої причини.

Філія — це відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій (ч. 1 ст. 95 ЦКУ). І якщо йдеться про філію нерезидента, то знову ж таки вона не відповідає вимогам, що вказано у п.п. 133.4.1 ПКУ.

Державна реєстрація в Україні відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації чи філії іноземної благодійної організації здійснюється без набуття статусу юридичної особи (ч. 1 ст. 20 Закону № 755).

Філія нерезидента є структурним підрозділом юридичної особи — нерезидента. Її головне підприємство створене відповідно до законодавства тієї країни, де воно зареєстроване.

Податківці у своїх роз’ясненнях також дають зрозуміти: вони категорично проти, щоби неприбутковими організаціями реєструвалися постійні представництва та філії нерезидентів (БЗ 102.04). Таку позицію фіскали займають вже доволі давно (див. лист ДФСУ від 11.08.2017 р. № 1584/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

До речі, на думку податківців, неприбутковими організаціями можуть бути лише юридичні особи, які підлягають взяттю на податковий облік.

Тому податківці заперечують, щоби неприбутківцями були, наприклад, громадські об’єднання без утворення юридичної особи. Тож відсутність у представництв і філій нерезидента статусу юрособи, напевно, теж буде для податківців підставою відмовити у їх «неприбутковій» реєстрації.

Що ж робити, щоб стати неприбутківцем? Та, власне, діяти «в лоб». Реєструватися відповідно до українського законодавства як окремий суб’єкт. І вже цей суб’єкт може бути зареєстрований неприбутковою організацією, якщо відповідає іншим вимогам п. 133.4 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі