Теми статей
Обрати теми

Подаєте форму № 10-ПОІ? А ось вам… зміни

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Наказ Мінсоцполітики від 18.12.2020 р. № 821

Висновок документа

Затверджено зміни до форми звітності № 10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю»

Про виконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавці звітують за формою № 10-ПОІ. За підсумками 2020 року такий Звіт слід подати не пізніше 1 березня 2021 року. Про це ми розповідали в «Податки & бухоблік», 2020, № 9.

Але в розпал звітної кампанії зовсім не очікувано з’являється наказ, що сьогодні коментується, зі змінами до форми та Інструкції щодо її заповнення, затвердженої наказом від 27.08.2020 р. № 591 (далі — Інструкція № 591).

Набирає чинності наказ № 821 з дня його офіційного опублікування. На момент підготовки цього коментаря він ще не опублікований.

Проте якщо опублікування відбудеться до закінчення звітної кампанії, подавати звітність роботодавцям, які ще не відзвітували, доведеться за оновленою формою з дня набрання нею чинності.

Тож знайомимося зі змінами. Одразу скажемо, вони не додають роботи бухгалтерам (кадровикам), а зменшують її. ☺

Що зміниться?

1. У шапці Звіту слова «Місцезнаходження/Місце проживання» замінили одним словом «Місцезнаходження».

2. Підписувати Звіт і додаток до нього раніше повинні були керівник (власник) та/або особи, відповідальні за його заповнення (зокрема, головбух). Тепер залишили тільки керівника (власника).

3. Середньооблікову кількість штатних працівників облікового складу (рядок 01 Звіту) НЕ потрібно буде деталізувати за статтю, віком і місцем проживання.

У рядку 01 заповнюється тільки графа 1. У графах 2 — 13 стоятимуть символи «ґ» (які вказують на те, що відповідна комірка не заповнюється). Виходить, що така

деталізація за статтю, віком, місцем проживання буде тільки за рядком 02 — середньооблікова кількість штатних працівників, яким установлено інвалідність

4. У табличній частині Звіту словосполучення «Місце проживання» замінили словами «Фактично проживають». Тобто «дробити» працівників з інвалідністю потрібно, орієнтуючись не на прописку, а на фактичне місце проживання, які не завжди збігаються.

Звідки взяти ці відомості? Для цього можна використати дані особової картки працівника (типова форма № П-2 з наказу Держкомстату від 25.12.2009 р. № 495/656).

У картці щодо працівника зазначаються місце проживання за держреєстрацією (прописка) і місце фактичного проживання.

5. Показники рядків 05 «Середньорічна заробітна плата штатного працівника» і 06 «Сума коштів адміністративно-господарських санкцій…» Звіту тепер потрібно буде наводити в гривнях, а не в тисячах гривень. Відповідно зникають питання до формули для розрахунку показника рядка 05 Звіту з п. 11 Інструкції № 591.

А як бути тим роботодавцям, хто встигне подати Звіт за старою формою? Чи потрібно буде перездавати його? На наш погляд, ні, нічого перездавати не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі