Теми статей
Обрати теми

Безоплатне користування без ЄП-доходу?

Адамович Наталія, податковий експерт
Лист ДПСУ від 05.01.2021 р. № 86/ІПК/99-00-04-03-03-06

Висновок документа

Оскільки передача квартири ФОП на ЄП за договором позички не передбачає переходу права власності на таке майно, то дохід у розумінні п. 292.1 ПКУ у підприємця не виникає

На запит ФОП про включення в дохід вартості безоплатно отриманих послуг з користування квартирою податківці дали дивно ліберальну відповідь. На їх думку, оскільки передача квартири ФОП на ЄП на підставі договору позички не передбачає переходу права власності на таке майно, то доходу в розумінні п. 292.1 ПКУ у підприємця не виникає.

Хоча п. 292.3 ПКУ прямо наказує єдиноподатникам уключати до складу ЄП-доходу вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

А отримання майна у безоплатне користування за договором позички податківці якраз зазвичай розцінювали як безоплатно отриману послугу. І у БЗ 107.01.03 цілком справедливо говорять, що отримувачу майна за договором позички доведеться показувати ЄП-дохід від безоплатно отриманих послуг. При цьому суму доходу від безоплатно отриманих послуг протягом звітного періоду треба відображати на рівні звичайної ціни. Тобто, по суті, середньоринкової суми орендної плати на подібні об’єкти.

Хоча в єдиноподатковому п. 292.3 ПКУ звичайні ціни не згадуються, аналогічні висновки податківці робили і раніше у своїх ІПК (див. лист ДПСУ від 21.05.2020 р. № 2146/6/99-00-04-06-03-06/ІПК).

Тому у ФОП на ЄП, що отримав у позичку квартиру і здає її в оренду, по суті, виникає одразу два оподатковуваних єдиним податком доходи:

— один — за безоплатними послугами;

— другий — у вигляді отримуваної орендної плати.

А в листі, що коментується, податківці чомусь виділяють тільки один — дохід у вигляді отримуваної орендної плати.

Щоправда, безоплатно отримані товари, роботи або послуги, за якими відображається єдиноподатковий дохід, обов’язково мають бути отримані на підставі письмових договорів. Причому і договір позички має бути у письмовій формі, а якщо його складено на 3 роки і більше — то ще і нотаріально посвідчений.

Якщо ж, наприклад, фізична особа, зареєстрована як ФОП на ЄП, отримує товари (роботи, послуги) на підставі усної домовленості, вони включаються не в підприємницькі, а в цивільні доходи такої фізичної особи (БЗ 107.01.03).

Але навряд чи в цьому листі податківці це мали на увазі.

Єдине, вони нагадали, що договір позички приміщення є правочином, що покладає на його сторони (позичкодавця і користувача) взаємні зобов’язання, і в розумінні ПКУ обов'язок зі сплати податкових зобов’язань може виникнути як у позичкодавця, так і в користувача, залежно від прав і обов’язків, які фактично виникають у таких осіб на підставі цього договору.

Але це ЄП-доходу за договором позички ніяк не стосується. Тут податківці, швидше за все, мали на увазі податкові зобов’язання, що виникають при відшкодуванні позикодавцеві вартості спожитих комунальних платежів, які в останнього оподатковуються ПДФО і ВЗ на загальних підставах. У свою чергу ФОП на ЄП повинен виконати усі функції податкового агента.

Проте, як би там не було, охочим скористатися такими ліберальними роз’ясненнями податківців і не показувати при безоплатному користуванні ЄП-дохід за звичайною ціною можна тільки після отримання на свою адресу подібної ІПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі