Теми статей
Обрати теми

Обмеження для непрацездатної середньої

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Законодавець установив низку обмежень щодо розміру середньої заробітної плати, з якої обчислюється сума лікарняних та допомоги по вагітності та пологах. Звісно, цих обмежень слід дотримуватися роботодавцям, щоб не порушити порядок використання страхових коштів.

Якщо пристойна зарплата

Добре, коли роботодавець платить своїм працівникам пристойні зарплати. Розмір пристойності у кожного, звичайно, свій. Та ми сьогодні звернемо вашу увагу на зарплати, розмір який добігає до 15 мінзарплат або ж перевищує цю межу.

Чому? Річ у тому, що за працівниками з пристойними зарплатами потрібно відстежувати дотримання ось такого правила:

непрацездатна середньоденна заробітна плата не може перевищувати максимальної величини бази нарахування ЄСВ із розрахунку на один календарний день

Це прямо зазначено в п. 4 Порядку № 1266.

Величину обмежувача знаходимо так: розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ, установлений для останнього місяця розрахункового періоду, ділимо на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Виходить, що, наприклад, за страховими випадками, початок яких припадає:

— на січень 2021 року, середньоденна зарплата не повинна перевищувати 2463,86 грн (75000 грн : 30,44), де 75000 грн — це розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ у грудні 2020 року — останньому місяці розрахункового періоду;

— на лютий — грудень 2021 року, — 2956,64 грн (90000 грн : 30,44), де 90000 грн — розмір максимальної бази у січні — листопаді 2021 року.

Якщо ж фактична середньоденна зарплата перевищить обмежувач, її доведеться «обрізувати» до його рівня.

Приклад 1. Працівник, який був прийнятий на роботу з 23 грудня 2020 року, захворів 12 лютого 2021 року. Розрахунковий період — січень 2021 року (31 к. дн.).

Зарплата, нарахована у розрахунковому періоді, — 100000 грн. До бази нарахування ЄСВ зарплата за січень потрапила в сумі 90000 грн.

Визначимо суму фактичної середньоденної зарплати:

90000 : 31 = 2903,23 (грн/к. дн.),

де 90000 грн — сума зарплати за січень, на яку був нарахований ЄСВ.

Фактична сума середньоденної зарплати (2903,23 грн) не перевищує максимальну величину бази нарахування ЄСВ з розрахунку на один календарний день (2956,64 грн — див. вище). Тому в розрахунку лікарняних братиме участь фактична середньоденна зарплата в сумі 2903,23 грн.

Декілька місць роботи

Ви вже знаєте, що якщо у працівника декілька місць роботи, то розрахунок лікарняних та допомоги по вагітності та пологах здійснюємо окремо за кожним місцем роботи.

Розрахунковий період за кожним місцем роботи також свій. Єдине, що буде зв’язувати такі розрахунки, це вимога, встановлена абз. 3 п. 30 Порядку № 1266. Звучить вона так:

сумарна зарплата за місяцями розрахункового періоду за всіма місцями роботи не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ

Щоб цю вимогу виконати при розрахунку лікарняних, наприклад на роботі за сумісництвом, працівник повинен принести з основного місця роботи довідку про зарплату, нараховану йому в місяцях розрахункового періоду (п. 30 Порядку № 1266)*. Форма довідки наведена в додатку до Порядку № 1266. Такі самі довідки на вимогу працівника повинні видати роботодавці, в яких працівник працює за сумісництвом, якщо він працює на умовах сумісництва в декількох роботодавців.

Цікаво, що ФСС в листі від 17.01.2017 р. № 5.2-28-65 наполягає, що довідка про середню зарплату за основним місцем роботи має бути, навіть якщо ви нараховуєте «непрацездатні» виплати внутрішньому суміснику. Тож якщо не бажаєте сперечатися з Фондом, врахуйте цей момент.

Приклад 2. Працівник підприємства працює за основним місцем роботи з липня 2019 року, а з 1 грудня 2020 року — на тому ж підприємстві ще й на умовах внутрішнього сумісництва. З 15 по 22 лютого 2021 року він перебував на лікарняному.

Розрахунковий період:

— за основним місцем роботи: лютий 2020 року — січень 2021 року (366 к. дн.). Сума зарплати, нарахованої в розрахунковому періоді за основним місцем роботи, на яку був нарахований ЄСВ, — 855000 грн, у тому числі у грудні — 70000 грн, у січні 2021 року — 85000 грн;

— за місцем роботи за сумісництвом: грудень — січень 2021 року (62 к. дн.). Сума зарплати, нарахованої за місцем роботи за сумісництвом, у грудні — 10000 грн, у січні — 10000 грн.

Розрахунок лікарняних проводимо окремо за основним місцем роботи і за сумісництвом. Окремо визначаємо розрахункові періоди за кожним місцем роботи, кількість календарних днів і виплати, які нараховані в них.

Середньоденна зарплата за основним місцем роботи становитиме:

855000 : 366 = 2336,07 (грн/к. дн.).

А ось у розрахунку середньоденної зарплати за місяцем роботи за сумісництвом візьме участь не вся зарплата, а лише частина, яка б разом із зарплатою за основним місцем роботи не перевищувала максимальну величину бази нарахування ЄСВ. Дивимося таблицю нижче.

Зарплата у розрахунку лікарняних за сумісництвом

Місяць розрахункового періоду

Зарплата за основним місяцем роботи

Зарплата

за сумісництвом

Зарплата в розрахунку за сумісництвом

Грудень 2020 року

70000 грн

10000 грн

5000*

Січень 2021 року

85000 грн

10000 грн

5000**

* Загальній дохід у грудні 2020 року (80000 грн) перевищує максимальну величину бази нарахування ЄСВ, що діє в такому місяці (75000 грн).

** Загальний дохід у січні 2021 року (95000 грн) перевищує максимальну базу нарахування ЄСВ, що діє в такому місяці (90000 грн).

Середньоденна зарплата за місцем роботи за сумісництвом становитиме:

(5000 + 5000) : 62 = 161,29 (грн/к. дн.).

Ми з вами вивчили премудрості розрахунку середньоденної зарплати для визначення суми лікарняних та допомоги по вагітності та пологах. Але іноді так трапляється, що в розрахунках замість середньоденної зарплати використовують обмежуючий показник.

Обмеження в розрахунку

У загальному випадку суму лікарняних (Л) знаходимо за формулою:

Л = ДВ х К,

де ДВ — денна виплата, розрахована залежно від страхового стажу працівника;

К — кількість календарних днів, що припадають на період тимчасової непрацездатності працівника.

У свою чергу, денну виплату знаходимо так:

ДВ = ЗПсер х С : 100,

де ЗПсер — розмір середньоденної заробітної плати;

С — відсоток оплати листка непрацездатності, який установлюється залежно від страхового стажу (50, 60, 70 чи 100 %).

Розрахунок суми допомоги по вагітності та пологах можна представити таким чином:

Д = ЗПсер х Кв,

де Д — сума допомоги по вагітності та пологах;

ЗПсер — сума середньоденної заробітної плати;

Кв — кількість календарних днів, що припадають на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Як бачите, на відміну від лікарняних, допомога по вагітності та пологах обчислюється в розмірі 100 % середньоденної зарплати незалежно від загального страхового стажу працівниці.

Загальні обмеження. Сума лікарняних (допомоги по вагітності та пологах) у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ.

Причому, за роз’ясненнями Мінсоцполітики (див. лист від 03.12.2015 р. № 1837/18/93-15), для порівняння потрібно брати розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ, що діяла в останньому місяці розрахункового періоду.

Тож якщо працівник, наприклад, був непрацездатний один (або більше) календарний місяць, суму лікарняних (допомоги по вагітності та пологах), нарахованих за повні місяці хвороби (відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами), порівнюємо з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ, що діяла в останньому місяці розрахункового періоду.

У випадку якщо сума лікарняних, нарахована за повні місяці непрацездатності, перевищить максимальну величину бази нарахування ЄСВ, «зрізаємо» місячну суму лікарняних (допомоги по вагітності та пологах) до рівня максимальної величини.

За «рвані» (неповні) календарні місяці хвороби (відпустки) лікарняні (допомогу по вагітності та пологах) нараховуємо і виплачуємо без такого порівняння.

Крім того, сума допомоги по вагітності та пологах не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Спеціальне обмеження. Спеціальне обмеження передбачено для застрахованих осіб, страховий стаж яких протягом останніх 12 місяців перед настанням тимчасової непрацездатності, за даними Держреєстру, становить менше 6 місяців.

Такі особи мають право на:

— лікарняні, розраховані виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачений ЄСВ, але не більше за розмір лікарняних, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку;

— допомогу по вагітності та пологах — виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачений ЄСВ, але не менше за розмір допомоги, обчислений з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку, та не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

висновки

  • Сума лікарняних/декретних у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ.
  • Для застрахованих осіб, які за 12 місяців перед настанням страхового випадку мають страховий стаж менше 6 місяців, установлені спеціальні обмеження за максимальною сумою лікарняних і допомоги по вагітності та пологах.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі