Теми статей
Обрати теми

Середня відпускна зарплата: премудрості розрахункового періоду

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Добре, коли у відпустці вдається добре відпочити. А допомагає здійсненню бажань сума відпускних. Місія бухгалтера — правильно розрахувати таку виплату кожному трудязі, що жадає відпочинку. У такому разі не обійтися без обчислення середньої заробітної плати. Правильно зробити необхідні розрахунки вам допоможуть наведені нижче правила.

При розрахунку середнього заробітку для визначення суми відпускних слід керуватися Порядком № 100. Виходячи з його приписів, відпускну середню зарплату обчислюють за такою формулою:

СЗП = ЗП : (К - С - Ч),

де СЗП — середня заробітна плата для розрахунку суми відпускних;

ЗП — сума заробітної плати за розрахунковий період;

К — загальна кількість календарних днів у розрахунковому періоді;

С — кількість святкових і неробочих днів, передбачених ст. 73 КЗпП, що припадають на розрахунковий період;

Ч — час, протягом якого працівник відповідно до чинного законодавства не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково в розрахунковому періоді.

До речі, у такому ж порядку здійснюється розрахунок середнього заробітку при виплаті працівникам компенсації за невикористану відпустку.

Розбір складових наведеної формули почнемо з розрахункового періоду. Допомогти його визначити допоможе інформація, наведена в таблиці нижче.

Розрахунковий період: нюанси визначення

Період роботи за відповідним трудовим договором у цього роботодавця

Розрахунковий період

(норма Порядку № 100)

Більше 12 календарних місяців

12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки (абзац перший п. 2)

Менше 12 календарних місяців

Фактична кількість повністю відпрацьованих календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки (абзац другий п. 2)

Менше одного календарного місяця

12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки (абзац двадцять другий п. 4)

Причому якщо працівника прийнято на роботу не з першого календарного числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць враховується до розрахункового періоду як повний місяць.

Вчимося визначати розрахунковий період для обчислення суми відпускних та компенсації за невикористані дні відпустки.

Загальний випадок

У загальному випадку обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпустки здійснюється виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю початку відпустки.

Приклад 1. Працівника прийнято на роботу у 2015 році. З 1 березня 2021 року він іде у щорічну відпустку.

Розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати буде березень 2020 року — лютий 2021 року.

Тобто останні повні 12 місяців перед місяцем настання відпустки.

Приклад 2. Працівник, якого було прийнято на роботу у 2019 році, звільняється 28 лютого 2021 року — день, який є його останнім робочим днем згідно з графіком виходу на роботу.

Розрахунковий період: лютий 2020 року — січень 2021 року, тобто 12 місяців, що передують місяцю, на який припадає дата звільнення.

Начебто все просто. Проте трапляються й окремі випадки, що потребують особливого порядку визначення розрахункового періоду.

У відносинах менше року

Працівникові, який пропрацював у роботодавця менше року, середню заробітну плату обчислюємо виходячи з виплат за фактичний час роботи з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористані дні відпустки.

Приклад 3. Працівницю прийнято на роботу з 24 вересня 2020 року. З 5 березня 2021 року вона йде у соціальну відпустку на дітей.

Як бачите, працівниця пропрацювала на підприємстві менше 12 календарних місяців. Тому середню заробітну плату в цьому випадку слід обчислювати за фактичний час роботи з 1-го до 1-го числа, що передує місяцю надання відпустки.

Отже, розрахунковим періодом буде жовтень 2020 року — лютий 2021 року.

Приклад 4. Працівника прийнято на роботу з 4 січня 2021 року (перший робочий день на підприємстві). 26 лютого він звільняється.

Працівник прийнятий на роботу з першого робочого дня місяця, який не є першим календарним днем. Так-от, Порядок № 100 приписує рахувати такий місяць «повноцінним» й уключати до розрахункового періоду.

Тож розрахунковим періодом буде період з 1 по 31 січня 2021 року.

Немає й календарного місяця

Працівник, що пропрацював на підприємстві менше календарного місяця, проситься у відпустку чи звільняється? Буває й таке. Розрахувати йому середню заробітну плату допоможе оновлений абзац двадцять другий п. 4 Порядку № 100.

Так, для цього випадку він наказує брати за розрахунковий період… дванадцять місяців, що передують місяцю початку відпустки (місяцю, на який припадає дата звільнення).

Приклад 5. Працівника прийнято на роботу з 25 січня 2021 року, а 26 лютого він звільняється.

У працівника немає жодного повністю відпрацьованого календарного місяця. Тож розрахунковий період складуть 12 календарних місяців, що передують місяцю звільнення, а саме лютий 2020 року — січень 2021 року.

Забігаючи наперед, відзначимо, що в цьому випадку розрахунок середньої проводитиметься з окладу (див. «Якщо нема розрахункового періоду чи зарплати в ньому» цього номера).

Розрахунковий період визначили. У наступній статті поговоримо про дні, що беруть участь у розрахунку середньоденної зарплати. А зараз — висновки.

висновки

  • У загальному випадку розрахунок відпускних проводимо за 12 календарних місяців, що передують місяцю початку відпустки (звільненню).
  • Якщо працівника прийнято на роботу не з першого календарного числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць враховується до розрахункового періоду як повний.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі