Теми статей
Обрати теми

Виплати у розрахунку відпускних

Вишневський Михайло, податковий експерт
Кабмін у грудні 2020 року змінив правила розрахунку середньоденної зарплати за Порядком № 100. Левова частка змін торкнулася порядку включення виплат до розрахунку. Про те, які виплати беруть участь у розрахунку середньої для обчислення суми відпускних та компенсації за невикористані дні відпустки, якщо відповідна подія відбулася 12.12.2020 р. чи пізніше, ви дізнаєтесь із цієї статті.

Включаємо — виключаємо

При обчисленні середньої заробітної плати для визначення суми відпускних чи компенсації за невикористану відпустку враховуємо:

1) усі виплати, що входять до складу заробітної плати, за винятком тих, що перераховані в п. 4 Порядку № 100;

2) лікарняні та допомогу по вагітності та пологах.

Для наочності виплати, які не беруть участь у розрахунку середньої, ми навели в таблиці нижче.

Виплати, що не беруть участі у розрахунку відпускних

Норма

Порядку № 100

Виплати, що не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати

Підпункт «а» п. 4

Виплати за виконання окремих доручень (одноразового характеру), які не входять до обов’язків працівника

Виняток становлять (тобто враховуються при розрахунку середньої заробітної плати): доплата за суміщення професій та посад; доплата за розширення зон обслуговування або виконання додаткових обсягів робіт; доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників; різниця в посадових окладах, що виплачується працівникам, які виконують обов’язки тимчасово відсутнього керівника підприємства або його структурного підрозділу і не є штатними заступниками.

Підпункт «б» п. 4

Одноразові виплати:

— компенсація за невикористану відпустку;

— матеріальна допомога*;

— допомога працівникам, які виходять на пенсію;

— вихідна допомога тощо

* Незалежно від того, чи є матеріальна допомога разовою чи систематичною, а також від того, оподатковується вона чи ні, сума такої допомоги не бере участі у розрахунку середньоденної зарплати.

Підпункт «в» п. 4

Компенсаційні виплати на відрядження та переведення (добові, оплата за проїзд, витрати на наймання житла, підйомні, надбавки, що виплачуються замість добових)

Підпункт «г» п. 4

Окремі види премій, зокрема, за:

— результатами щорічного оцінювання службової діяльності;

— винаходи та раціоналізаторські пропозиції;

— сприяння впровадженню винаходів і раціоналізаторських пропозицій;

— впровадження нової техніки і технології;

— збирання і здавання брухту чорних, кольорових і дорогоцінних металів, збирання і здавання на відновлення відпрацьованих деталей машин, автомобільних шин, введення в дію виробничих потужностей та об’єктів будівництва (за винятком цих премій працівникам будівельних організацій, що виплачуються у складі премій за результати господарської діяльності)

Підпункт «д» п. 4

Грошові та речові винагороди за призові місця на змаганнях, оглядах, конкурсах тощо

Підпункт «е» п. 4

Пенсії, державна допомога, соціальні та компенсаційні виплати

Підпункт «є» п. 4

Літературний гонорар штатним працівникам газет і журналів, що виплачується за авторським договором

Підпункт «ж» п. 4

Вартість безплатно виданого спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, мила, змивних і знешкоджувальних засобів, молока та лікувально-профілактичного харчування

Підпункт «з» п. 4

Дотації на обіди, проїзд, вартість оплачених підприємством путівок до санаторіїв і будинків відпочинку

Підпункт «и» п. 4

Виплати, пов’язані з ювілейними датами, днем народження, за довголітню і бездоганну трудову діяльність, активну громадську роботу тощо

Підпункт «і» п. 4

Вартість безплатно наданих деяким категоріям працівників комунальних послуг, житла, палива та сума коштів на їх відшкодування

Підпункт «ї» п. 4

Зарплата на роботі за сумісництвом (за винятком працівників, для яких включення її до середнього заробітку передбачено чинним законодавством)

Підпункт «й» п. 4

Суми відшкодування шкоди, заподіяної працівникові каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я

Підпункт «к» п. 4

Доходи (дивіденди, проценти), нараховані за акціями трудового колективу і вкладами членів трудового колективу в майно підприємства

Підпункт «л» п. 4

Компенсація працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати

Підпункт «м» п. 4

Заробітна плата, яка нарахована за час роботи у виборчих комісіях, комісіях всеукраїнського референдуму*

* Мається на увазі ситуація, за якої працівник був залучений до виборів на платній основі (заробіток нараховується у виборчій комісії), а в роботодавця звільнений від виконання посадових обов’язків (без збереження заробітку).

Підпункт «н» п. 4

Винагороди державним виконавцям

Фахівці Мінекономіки наполягають, що при визначенні видів виплат, які (не) беруть участь у розрахунку середньої зарплати, слід звертати увагу на суть виплати та те, у зв’язку з якою подією (на якій підставі) вона нарахована (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 15, с. 23).

Саме тому, незалежно від того, як буде звучати у наказі (розпорядженні) роботодавця, наприклад, назва виплати у зв’язку з ювілеєм працівника: премія чи винагорода, вона не враховується при розрахунку середньої зарплати за Порядком № 100. Адже є разовою та прямо зазначена п.п. «и» п. 4 Порядку № 100 (див. вище).

Приклад 1. Згідно з графіком відпусток працівнику буде надано щорічну основну відпустку з 01.04.2021 р. тривалістю 24 календарних дні. У розрахунковому періоді (квітень 2020 року — березень 2021 року) працівнику були нараховані основна зарплата в загальній сумі 175200 грн, відпускні за дні щорічної відпустки у вересні 2020 року — 11844,48 грн, матеріальна допомога на оздоровлення — 14600 грн та премія до ювілею — 4000 грн.

У розрахунку середньоденної зарплати візьмуть участь основна зарплата та відпускні за дні минулої відпустки. А ось матеріальній допомозі та премії до ювілею немає місяця в розрахунках (див. пп. «б» та «и» п. 4 Порядку № 100).

Середньоденна зарплата становитиме:

(175200 + 11844,48) : (365 - 11) = 528,37 (грн/к. дн.).

Увага!

Усі виплати відносимо до місяців, за які вони нараховані. З 12.12.2020 р. це стосується й щомісячних премій, якщо їх нараховуєте в поточному місяці за попередній

Приклад 2. Згідно з графіком відпусток працівнику буде надано щорічну основну відпустку з 01.04.2021 р. тривалістю 10 календарних днів. У розрахунковому періоді (квітень 2020 року — березень 2021 року) йому були нараховані основна зарплата за місяці розрахункового періоду в загальній сумі 216000 грн та щомісячні премії у загальній сумі 64800 грн, у тому числі у квітні 2020 року за березень 2020 року — 5400 грн (згідно з положенням про примірювання на підприємстві щомісячні премії нараховують у поточному місяці за підсумками роботи в минулому місяці).

На підприємстві щомісячні премії нараховують у поточному місяці за підсумками роботи в попередньому місяці. Тому їх суми при розрахунку середньої відносимо до місяців, за які вони нараховані, у повній сумі, без будь-яких перерахунків. У результаті премія за березень 2020 року (місяць, що не входить до розрахункового періоду), нарахована у квітні 2020 року, ну буде брати участі у розрахунку середньоденної відпускної зарплати працівника.

Визначимо суму виплат за розрахунковий період:

216000 + (64800 - 5400) = 275400 (грн.).

Середньоденна заробітна плата становитиме:

275400 : (365 - 11) = 777,97 (грн/к. дн.).

Обчислимо суму відпускних:

777,97 х 10 = 7779,70 (грн).

Після того як працівнику у квітні буде нарахована премія за березень 2021 роки (місяць, який увійшов до розрахункового періоду), суму відпускних потрібно буде перерахувати з урахуванням такої премії. На цьому наполягає Мінекономіки в роз’ясненні від 24.12.2020 р. на своєму сайті www.me.gov.ua. Адже в розрахунку бере участь не нарахована в розрахунковому періоді зарплата, а зарплата, яка нарахована за місяці розрахункового періоду.

Припустимо, що сума премії, нарахована у квітні за підсумками роботи в березні 2021 року, становила 3800 грн. Тоді сума виплат за розрахунковий період з урахуванням такої премії становитиме:

275400 + 3800 = 279200 (грн).

Середньоденна зарплата дорівнює:

279200 : (365 - 11) = 788,70 (грн/к. дн.).

Сума відпускних після перерахунку дорівнює: 788,70 х 10 = 7887 (грн).

У результаті працівникові потрібно буде доплатити відпускні в сумі:

7887 - 7779,70 = 107,30 (грн).

Звісно, якщо на момент розрахунку відома премія за останній місяць розрахункового періоду, то ви можете відразу її врахувати, чим спростите собі розрахунки.

Від щомісячних премій переходимо до премій та інших виплат, нарахованих за 2 місяці або більш тривалий період. Для них Порядком № 100 передбачено особливий порядок включення до розрахунку середньої.

Премії (винагороди) за 2 — 12 місяців

До розрахунку середньої зарплати включають премії та інші виплати, нараховані за 2 місяці або більш тривалий період, якщо, звісно, вони не є разовими виплатами та не зазначені у п. 4 Порядку № 100 (ср. ).

На цій підставі виплати за підсумками роботи за 2 — 12 місяців, що нараховуються з періодичністю, встановленою колективним договором чи іншим внутрішнім нормативним актом роботодавця (положеннями про оплату праці чи про преміювання), наприклад,

винагороди (премії) за квартал, півріччя, 9 місяців, рік, уключаються до розрахунку середньої зарплати за Порядком № 100

Увага! Якщо премія (винагорода) нарахована за 2 — 12 місяців, то її треба розподілити за місяцями, за які вона нарахована, пропорційно відпрацьованим у них робочим дням. До розрахунку середньої включаємо розподілені суми премії за місяці, що увійшли до розрахункового періоду.

Приклад 3. Працівник (п’ятиденний робочий тиждень, субота та неділя — вихідні дні) йде в щорічну відпустку з 01.03.2021 р. на 14 календарних днів. За місяці розрахункового періоду (березень 2020 року — лютий 2021 року) йому нараховані зарплата (у тому числі відпускні за період відпустки з 1 по 24 липня) — 201600 грн та у грудні 2020 року винагорода за підсумками роботи у 2020 році — 16800 грн.

Почнемо з того, що з 12.12.2020 р. у розрахунку відпускних беруть участь як винагорода, нарахована в поточному році за попередній рік, так винагорода, нарахована в поточному році за поточний рік. Тож сума винагороди, нарахована у грудні 2020 року за 2020 рік, — у грі.

Відповідно до умов прикладу до розрахункового періоду (березень 2020 року — лютий 2021 року) увійшли 10 з 12 місяців 2020 року. Тож у розрахунку відпускних візьме участь тільки частина такої винагороди, яка припадає на робочі дні цих місяців. Припустимо, що у 2020 році працівник фактично відпрацював 233 роб. дн., у тому числі 21 роб. дн. у березні, 21 роб. дн. у квітні, 19 роб. дн. в травні, 20 роб. дн. у червні, 5 роб. дн. у липні (з 1 по 24 липня — щорічна відпустка), 20 роб. дн. у серпні, 22 роб. дн. у вересні, 21 роб. дн. у жовтні, 21 роб. дн. у листопаді, 22 роб. дн. у грудні 2020 року.

Суми розподіленої винагороди за підсумками роботи за 2020 рік за місяцями 2020 року, які увійшли до розрахункового періоду, становлять:

— для березня, квітня, жовтня та листопада — 16800 : 233 х 21 = 1514,16 (грн);

— для травня — 16800 : 233 х 19 = 1369,96 (грн);

— для червня та серпня — 16800 : 233 х х 20 = 1442,06 (грн);

— для липня — 16800 : 233 х 5 = 360,52 (грн);

— для вересня та грудня — 16800 : 233 х х 22 = 1586,27 (грн).

У розрахунку відпускних винагорода за 2020 рік візьме участь у сумі:

1514,16 грн х 4 місяці + 1369,96 грн + + 1442,06 грн х 2 місяці + 360,52 грн + + 1586,27 грн х 2 місяці = 13843,78 грн.

Визначимо суму виплат за розрахунковий період, яка візьме участь у розрахунку відпускних:

201600 + 13843,78 = 215443,78 (грн).

Сума середньоденної зарплати становитиме:

215443,78 : (365 - 11) = 608,60 (грн/к. дн.).

Сума відпускних дорівнює:

608,60 х 14 = 8520,40 (грн).

Якщо в подальшому працівнику нарахують винагороду за підсумками роботи у 2021 році, то її суму доведеться віднести до місяців 2021 року, які увійшли до розрахункового періоду, а потім перерахувати середню зарплату і доплатити відпускні працівнику.

висновки

  • У розрахунку відпускної середньоденної зарплати беруть участь (1) зарплата, крім виплат, перелічених у п. 4 Порядку № 100, та (2) лікарняні й допомога по вагітності та пологах.
  • Якщо премія (винагорода) нарахована за 2 — 12 місяців, то при розрахунку її треба розподілити за місяцями, за які вона нарахована, пропорційно відпрацьованим у них робочим дням.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі