Теми статей
Обрати теми

Дні та виплати для «іншої» середньої

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Продовжуємо вивчати «анатомію» розрахунку середньої зарплати для інших виплат. На порядку денному дні та виплати у розрахунковому періоді, які беруть участь у визначенні суми середньоденної (часової) заробітної плати за два місяці. Приєднуйтесь! Буде цікаво.

Дні (години) у розрахунку

Після того, як розрахунковий період визначено, підраховуємо кількість робочих днів (годин), фактично відпрацьованих працівником у такому розрахунковому періоді. При цьому час, протягом якого працівник згідно з чинним законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключаємо з розрахункового періоду.

Нагадаємо, що до таких «виняткових» поважних причин належать, наприклад:

— дні простою не з вини працівника, за які за працівником частково зберігався заробіток;

— час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років (6/16/18 років — згідно з медичним висновком);

— дні відпустки без збереження заробітної плати як за ст. 25, так і за ст. 26 Закону про відпустки.

Крім того,

при обчисленні «іншого» середнього заробітку не враховують час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток

Це, наприклад, період перебування у відпустці, на лікарняному, час виконання державних і громадських обов’язків, а також час перебування у відрядженні, якщо оплата здійснювалася виходячи із середньої зарплати).

Такий висновок випливає з абзацу дев’ятнадцятого п. 4 Порядку № 100.

Приклад 1. Працівник працює на підприємстві (5-денний робочий тиждень з вихідними днями в суботу та неділю) з 2018 року.

З 11 по 18 грудня 2020 року він хворів (пропущено 6 роб. дн.), а з 4 по 14 січня 2021 року (пропущено 7 роб. дн.) перебував у щорічній відпустці.

25 лютого 2021 року його направили у відрядження.

Розрахунковим періодом, за який обчислюватиметься середньоденна зарплата для порівняння з денною виплатою, буде період грудень 2020 року — січень 2021 року.

Загальна кількість робочих днів у цьому періоді відповідно до графіка роботи працівника (норма) — 41 роб. дн. (22 роб. дн. у грудні + 19 роб. дн. у січні).

Кількість фактично відпрацьованих днів, яка візьме участь у розрахунку середньої зарплати:

41 - 6 - 7 = 28 (роб. дн.).

Приклад 2. Працівник, прийнятий на роботу 14.12.2020 р. (5-денний робочий тиждень з вихідними днями в суботу та неділю).

17 лютого 2021 року він надав довідку про те, що у свій робочий день 16 лютого пройшов медичне обстеження і добровільно здав кров.

Додатковий день відпочинку за донорство крові буде надано 9 березня 2021 року (приєднано до частини щорічної відпустки, що надається в цей час).

День медичного обстеження / здавання крові та додатковий день відпочинку за донорство крові оплачують виходячи із середнього заробітку.

У загальному випадку його розрахунок здійснюють виходячи з виплати за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата.

Такою подією є день проходження медичного обстеження / здавання крові й окремо — додатковий день відпочинку за донорство крові.

У випадку, що розглядається, працівник пройшов медичне обстеження і здав кров в один день — 16.02.2021 р.

Розрахунковим періодом для обчислення середньої зарплати для оплати цього дня працівнику-новачку буде період з 14 грудня 2020 року по 31 січня 2021 року.

За умови, що цей період відпрацьовано повністю, отримуємо 32 роб. дн. (13 роб. дн. у грудні 2020 року з 14 по 31 число + 19 роб. дн. у січні 2021 року).

Тепер про оплату додаткового дня відпочинку за донорство крові.

Працівник використовує його 9 березня 2021 року. Розрахунок середньої зарплати для оплати цього дня буде здійснений виходячи з виплат, нарахованих за період січень — лютий 2021 року.

Кількість робочих днів у січні та лютому 2021 року — 19 та 20 відповідно.

Проте 16 лютого працівник не працював, оскільки здавав кров. Тож у розрахунку середньоденної заробітної плати для оплати часу додаткового дня відпочинку візьме участь:

19 + (20 - 1) = 38 (роб. дн.).

Приклад 3. Працівник (5-денний робочий тиждень з вихідними днями в суботу та неділю) перебував у відрядженні з 18 по 19 лютого 2021 року.

У розрахунковому періоді (грудень 2020 року — січень 2021 року) він також був у відрядженні:

— з 14 по 18 грудня — ці дні оплачені, як звичайні робочі дні (денний заробіток вищий за середньоденну зарплату);

— з 18 по 22 січня — ці дні оплачені за середньою.

Час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, не бере участі у розрахунку середньоденної зарплати за 2 місяці.

Тож робочі дні у відрядженні оплачені за середньою заробітною платою (5 роб. дн. у січні) не враховуємо при підрахунку загальної кількості календарних днів у розрахунковому періоді.

А ось у грудні

дні у відрядженні оплачені згідно з умовами трудового договору (як звичайні робочі дні), залишаємо у розрахунку

Загальна кількість днів у розрахунковому періоді, що візьме участь у розрахунку середньоденної зарплати, складе:

22 + (19 - 5) = 36 (роб. дн.),

де 22 та 19 — кількість робочих днів у грудні 2020 року та січні 2021 року відповідно згідно з графіком роботи працівника.

Приклад 4. Працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років до 17 лютого 2021 року.

Після закінчення відпустки її 18 лютого було направлено на обов’язкове профілактичне медичне обстеження.

Згідно зі ст. 123 КЗпП за час перебування в медичному закладі на обстеженні за працівниками, зобов’язаними проходити таке обстеження, зберігається середній заробіток.

Оскільки протягом попередніх 2 місяців (грудень 2020 року — січень 2021 року) перед направленням працівниці на медобстеження і 2 місяців перед ними (жовтень — листопад 2020 року) вона не відпрацювала жодного робочого дня, розрахунок середньої заробітної плати необхідно здійснювати виходячи зі встановленої їй у трудовому договорі тарифної ставки, окладу (див. ««Інша» середня: розрахунок з окладу» цього номера).

У результаті розрахунковим періодом стають 2 календарні місяці, що передують місяцю направлення на медобстеження, тобто грудень 2020 року — січень 2021 року.

Виплати, що включаються у розрахунок

У розрахунку «іншої» середньої за 2 місяці беруть участь усі виплати, які входять до складу заробітної плати, за винятком тих, що:

1) перераховані в п. 4 Порядку № 100. Їх ми навели у таблиці у статьї «Виплати у розрахунку відпускних» цього номера;

2) нараховані за час, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток (час виконання державних (цивільних) обов’язків, відпускні, лікарняні, декретні, дні відрядження, оплачені за середньою, тощо).

А ось порядок включення премій до розрахунку середньої за 2 місяця змінився. Дивимося.

Усі виплати, у тому числі й премії, відносимо до місяців, за які вони нараховані.

Якщо премія чи інша виплата нарахована за місяць, то всю суму просто «відкидаємо» до місяця, за який вона нарахована.

Інша річ — премії та інші виплати, нараховані за 2 — 12 місяців.

За подіями, початок яких припадає на 12.12.2020 р. чи пізніше, застосовуємо такі правила.

Якщо премія (інша виплата, наприклад винагорода за підсумками роботи за рік), нарахована за 2 — 12 місяців, то її треба розподілити по місяцях, ЗА які вона нарахована, пропорційно відпрацьованим у них робочим дням.

У розрахунок середньої включаємо розподілені суми премії за місяці, що увійшли до розрахункового періоду.

Приклад 5. Працівник (5-денний робочий тиждень з вихідними днями в суботу та неділю) перебував у відрядженні 17 лютого 2021 року.

У розрахунковому періоді (грудень 2020 року — січень 2021 року) він з 25 по 29 січня (5 роб. дн.) перебував у відпустці за свій рахунок.

У розрахунковому періоді працівникові нарахована зарплата за відпрацьований час у загальній сумі 13894,74 грн та у грудні щомісячна премія за підсумками роботи у листопаді у сумі 4000 грн, у січні 2021 року — щомісячна премія за підсумками роботи у грудні 2020 року у сумі 4500 грн.

Щомісячні премії відносимо до місяців, за які вони нараховані. У результаті премія за листопад (місяць, який не увійшов до розрахункового періоду), нарахована у грудні 2020 року, випадає з розрахунку. Загальна сума виплат, яка візьме участь у розрахунку середньоденної зарплати, складе:

13894,74 + 4500 = 18394,74 (грн).

Середньоденна зарплата становитиме:

18394,74 : (22 + 19 - 5) = 510,97 (грн/роб. дн.),

де 22 та 19 — кількість робочих днів у грудні 2020 року та січні 2021 року згідно з графіком роботи працівника.

Далі розрахуємо денну виплату та визначаємо, яким чином буде оплачений період відрядження: за середньоденною зарплатою чи згідно з умовами трудового договору.

Увага! У разі нарахування в лютому щомісячної премії за січень (місяць, що увійшов до розрахункового періоду)

необхідно буде здійснити перерахунок середньої заробітної плати з урахуванням суми такої премії та заново визначити порядок оплати періоду відрядження

На цьому наполягає Мінсоцполітики у роз’ясненні на сайті www.me.gov.ua.

Приклад 6. 22 лютого 2021 року працівник підприємства (5-денний робочий тиждень з вихідними днями в суботу та неділю) поступив на військову службу за контрактом.

У розрахунковому періоді (грудень 2020 року — січень 2021 року, відпрацьований повністю) працівникові нараховано зарплату у загальній сумі 20000 грн та у січні 2021 року премію за підсумками роботи у IV кварталі 2020 року у сумі 30000 грн.

Премія за IV квартал 2020 року, яка нарахована та виплачена в січні 2021 року, буде відноситися до заробітної плати жовтня, листопада та грудня 2020 року. З цих трьох місяців тільки грудень увійшов до розрахункового періоду.

Тож потрібно визначити суму квартальної премії, яка буде віднесена до грудня та увійде до розрахунку.

Для розподілу квартальної премії можна застосовувати таку формулу:

Пм = Пк : РДк х РДм,

де Пм — частина квартальної премії, яка припадає на місяць;

Пк — сума квартальної премії;

РДк — загальна кількість відпрацьованих робочих днів у кварталі;

РДм — кількість відпрацьованих робочих днів у відповідному місяці.

Виходить, що суму премії за IV квартал 2020 року необхідно розділити на кількість відпрацьованих робочих днів у цьому кварталі та помножити на кількість відпрацьованих днів у грудні:

30000 : 64 х 22 = 10312,50 (грн),

де 64 — загальна кількість фактично відпрацьованих днів у місяцях IV кварталу, а саме 21 у жовтні + 21 у листопаді + 22 у грудні;

22 — кількість фактично відпрацьованих днів у грудні 2020 року, місяці, який увійшов до розрахункового періоду.

Загальна сума виплат, яка візьме участь у розрахунку середньоденної зарплати:

20000 + 10312,50 = 30312,50 (грн).

Середньоденна зарплата складе:

30312,50 : (22 + 19) = 739,33 (грн/роб. дн.).

Увага! У разі нарахування працівникові премії за I квартал 2021 року необхідно буде здійснити перерахунок середньої заробітної плати для оплати часу військової служби з урахуванням суми премії за I квартал 2021 року, яка відноситиметься до січня 2021 року.

Припустимо, що така премія нарахована у квітні 2021 року. Її сума склала 15000 грн. Визначимо, яка частина премії відійде до січня 2021 року. Припустимо, що кількість робочих днів, які фактично відпрацював працівник у І кварталі 2021 року, — 34, у тому числі в січні — 19 роб. дн.

Сума квартальної премії, яка відноситься до січня 2020 року, складе:

15000 : 34 х 19 = 8382,35 (грн).

Зробимо перерахунок середньоденної зарплати з урахуванням розподіленої премії за І квартал 2021 року, що відноситься до січня 2021 року:

(30312,50 + 8382,35) : (22 + 19) = 943,78 (грн/роб. дн.).

Різниця складе:

943,78 - 739,33 = 204,45 (грн/роб. дн.).

Цю суму (204,45 грн/роб. дн.) слід помножити на кількість робочих днів, оплачених за попередньою середньоденною зарплатою та доплатити працівникові.

Зауважимо, що ця доплата є витратами поточного періоду. Проводити таке нарахування як виправлення помилки минулих періодів буде неправильно. Адже ніякої помилки при розрахунку середньої зарплати допущено не було. Перерахунок та донарахування пов’язані з вимогами Порядку № 100 (ср. ).

Надалі при визначенні суми оплати за період військової служби використовуємо нову середньоденну, визначену з урахуванням премії, розподіленої на січень 2021 року, — 943,78 грн/роб. дн.

Зверніть увагу!

Оновлений Порядок № 100 не вимагає проводити коригування у разі підвищення окладів працівників у розрахунковому періоді чи у періоді збереження зарплати

Проте якщо ви оплачували період військової служби «солдата підприємства» за відкоригованою середньоденною зарплатою, то і далі продовжуйте використовувати таку відкориговану середню. А ось подальше коригування не проводите, якщо інше не передбачено вашими внутрішніми документами.

Як бачите, нарахування місячних премій у поточному місяці за попередній та премій (винагород) за 2 — 12 місяців призводить до необхідності проведення перерахунку середньоденної зарплати. Це стосується у тому числі й ситуацій зі звільненими працівниками, якщо після звільнення ви їм нараховуєте такі виплати за періоди, що увійшли до розрахунку середньої.

висновки

  • У розрахунку «іншої» середньоденної зарплати беруть участь фактично відпрацьовані дні.
  • Нарахування місячних премій у поточному місяці за попередній та премій (винагород) за 2 — 12 місяців призводить до необхідності проведення перерахунку середньоденної зарплати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі