Теми статей
Обрати теми

«Інша» середня: розрахунок з окладу

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Сьогодні тривалою відпусткою за свій рахунок, чи простоєм, чи зупинкою (скороченням) діяльності підприємства нікого не здивуєш. Тож не дивно, що трапляються ситуації, коли потрібно розрахувати середню зарплату за 2 місяці, а працівник не те що 2, а всі 4 попередні місяці не працював. Як у такому випадку розрахувати «іншу» середню? Дуже просто! Розповідаємо.

Якщо в розрахунковому періоді у працівника не було заробітної плати або ж немає розрахункового періоду, оскільки подія, з якою пов’язаний розрахунок, настала в місяці прийняття на роботу, то розрахунок «іншої» середної зарплати проводимо з установленої йому в трудовому договорі тарифної ставки (окладу).

Суму середньоденної зарплати знаходимо так. Оклад (мінзарплату) множимо на 2 (місяці) і ділимо на кількість робочих днів у 2-місячному розрахунковому періоді, що передує місяцю початку події, з якою пов’язаний розрахунок, за графіком роботи підприємства.

Приклад 1. Працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років до 25 лютого 2021 року.

У перший робочий день після закінчення такої відпустки її звільняють у зв’язку зі скороченням чисельності працівників (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП) з виплатою вихідної допомоги у розмірі середньомісячного заробітку.

Працівниця не відпрацювала жодного дня ні у двомісячному періоді, що передує місяцю звільнення (у грудні 2020 року — січні 2021 року), ні в попередніх двох місяцях (у жовтні — листопаді 2020 року).

Тож розрахунок середньоденної зарплати для обчислення суми вихідної допомоги проводимо з окладу (тарифної ставки) працівниці. А за розрахунковий період беремо два календарні місяці, що передують місяцю звільнення, — грудень 2020 року — січень 2021 року.

Припустимо, що:

1) на день звільнення оклад працівниці складав 7000 грн;

2) на підприємстві, з якого її звільняють, установлено 5-денний робочий тиждень з вихідними днями субота та неділя. Згідно з графіком роботи підприємства на розрахунковий період (грудень 2020 року — січень 2021 року) припав 41 робочий день.

Тож середньоденна зарплата для визначення суми вихідної допомоги складе:

7000 х 2 : 41 = 341,46 (грн/роб. дн.).

Увага! Якщо розмір тарифної ставки (окладу) працівника нижчий за МЗП, розрахунок середньої зарплати проводимо з МЗП.

Крім того, у разі укладення трудового договору на умовах неповного робочого часу, розрахунок проводимо з розміру тарифної ставки (МЗП), обчисленого пропорційно до умов укладеного трудового договору.

Приклад 2. Працівника прийнято на роботу з 1 лютого 2021 року на умовах неповного робочого тижня (20 годин, 0,5 штатної одиниці). Оклад — 10000 грн. З 17 лютого його було переміщено до іншого підрозділу підприємства, що призвело до зменшення його заробітку.

Якщо в результаті переміщення працівника зменшується його заробіток з не залежних від такого працівника причин, то йому провадиться доплата до попереднього середнього заробітку протягом двох місяців з дня переміщення (див. ст. 114 КЗпП).

Розрахунок середньої проводимо з окладу, але не нижче МЗП. Оклад (10000 грн) вищий за МЗП. Отже, в розрахунку оклад. За розрахунковий період беремо 2 календарні місяці, що передують даті переведення, тобто грудень 2020 року — січень 2021 року. Припустимо, що згідно з графіком роботи підприємства у цьому періоді був 41 роб. дн.

Середньоденна зарплата складе: 10000 х х 0,5 х 2 : 41 = 243,90 (грн).

Що ж, упевнені, ви тепер з легкістю розрахуєте середньоденну зарплату. Залишайтеся з «Податки & бухоблік». Ви — найкращі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі