Теми статей
Обрати теми

Операція «Індексація»

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Індексаційний потяг рушив. У лютому право на індексацію з’являється навіть у тих працівників, яким востаннє оклади (тарифні ставки) підвищували у вересні 2020 року*. Тож саме час згадати основні правила індексації зарплати працівників.

* Див. «Податки & бухоблік», 2021, № 7, с. 26.

Закон про індексацію** та Порядок № 1078*** є тими стовпами, на яких тримається індексація. Тож саме їх нормами ми будемо керуватись у сьогоднішній розмові.

** Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII.

*** Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

Що індексуємо

Одним із об’єктів індексації є оплата праці. Індексуємо гривневі постійні зарплатні доходи працівників. А ось разові виплати, середній заробіток та виплати у натуральній формі індексації не підлягають.

Індексуємо всю суму зарплати? Ні. Зарплату працівників індексуємо у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. У 2021 році зарплату за січень — червень — у межах 2270 грн, за липень — листопад — 2379 грн, за грудень — 2481 грн. Все, що вище, — індексації не підлягає.

Увага! Не важливо, яка зарплата у працівника — 6000 грн чи 600000 грн. У разі настання права на індексацію його зарплата повинна бути проіндексована. Але тільки в межах прожиткового мінімуму.

В загальному випадку сума індексації може складатися з поточної індексації та індексації-різниці. Для того, щоб визначити суму поточної індексації, необхідно знати базовий місяць і величину приросту індексу споживчих цін (ІСЦ).

Коефіцієнт індексації (приріст ІСЦ) розраховують наростаючим підсумком на підставі щомісячних індексів споживчих цін, опублікованих Держстатом.

Одразу скажемо: процес такого розрахунку захоплюючим не назвеш. Тож цю роботу ми беремо на себе та щомісячно публікуємо для вас вже готові коефіцієнти індексації. Все, що вам залишається, — визначитися з так званим базовим місяцем.

Базовий місяць

Визначити базовий місяць для цілей обчислення суми індексації дуже легко.

Базовим місяцем є місяць підвищення окладу (тарифної ставки, відрядних розцінок) за обійманою працівником посадою (виконуваною роботою)

Втілимо це знання в практику.

Приклад 1. Працівникам підприємства востаннє піднімали оклади у вересні 2020 року. У січні 2021 року одному з працівників встановили постійну доплату.

Оклад працівника не змінився. Збільшення зарплати, що відбувається за рахунок установлення інших постійних зарплатних складових (надбавок, доплат, премій тощо), не впливає на зміну базового місяця.

Тож базовим місяцем для всіх працівників, у тому числі й для працівника, якому встановили доплату, буде вересень 2020 року. Причому незалежно від суми підвищення окладу (тарифної ставки).

Приклад 2. Використовуючи умови прикладу 1, припустимо, що у січні 2021 року один з працівників звільнився і на його місце прийняли новенького.

Для новачка базовим місяцем буде вересень 2020 року — місяць останнього підвищення окладу за обійманою ним посадою.

Приклад 3. У січні 2021 року створена та внесена до штатного розпису підприємства нова посада. У лютому на цю посаду прийнято працівника.

Базовим місяцем для працівника буде січень 2021 року — місяць створення та введення його посади у штатний розпис підприємства. Адже саме в січні був встановлений та затверджений у штатному розписі розмір окладу (тарифної ставки) за посадою, на яку його прийнято.

Водночас конкретне рішення у цій ситуації підприємство може прийняти самостійно в колективному договорі (див. лист Мінсоцполітики від 14.06.2016 р. № 263/10/136-16).

Приклад 4. Останній раз оклади на підприємстві підвищувалися у січні 2020 року. З 1 лютого 2021 року в штатному розписі збільшили кількість штатних одиниць за посадою «фахівець зі збуту» з однієї до трьох. З цієї ж дати на цю посаду прийнято нового працівника.

Базовим для працівника буде місяць підвищення окладу за посадою, на яку він прийнятий, тобто січень 2020 року. А ось

факт збільшення кількості штатних одиниць за конкретною посадою, вже наявною в штатному розписі, не впливає на порядок визначення базового місяця

Приклад 5. Останній раз на підприємстві оклади підвищували у січні 2020 року. З 1 лютого 2021 року працівника було переведено на постійну роботу на іншу посаду.

Базовим місяцем для працівника залишається січень 2020 року, тобто місяць останнього підвищення зарплати за обійманою посадою, за якою індексується зарплата.

Забігаючи наперед, зазначимо, що для переведених працівників Порядком № 1078 не передбачено збереження індексації-різниці, яку вони отримували на попередній роботі (посаді).

Тобто якщо працівник до переведення мав право на таку індексацію-різницю, то після переведення він втрачає право на неї.

Приклад 6. Працівникам підприємства понижено оклади у лютому 2021 року.

Пониження окладу (тарифної ставки) не впливає на визначення базового місяця. Тож базовим місяцем залишається місяць останнього підвищення окладів.

Як бачите, яку б ситуацію ми з вами не моделювали, відповідь завжди одна: базовий місяць — це місяць підвищення окладу за обійманою працівником посадою, за якою індексується зарплата.

З базовим місяцем розібралися. Вчимося працювати з таблицями та визначати суму поточної індексації.

Поточна індексація

Як вже зазначали вище, кожного поточного місяця ми публікуємо таблиці з готовими коефіцієнтами індексації та сумами поточної індексації на наступний місяць року.

Чому в поточному на наступний, а не місяць у місяць, як роблять інші? Тому що ми піклуємося про вас. І це не порожні слова. Публікація індексів наперед, серед іншого, дозволяє вам:

по-перше, правильно розрахувати суму зарплати працівникові, який звільняється в перших числах місяця. Маючи таблицю з індексами під рукою, ви завжди можете визначити, чи має право такий працівник на індексацію, а якщо має, то в якій сумі;

по-друге, проаналізувати, чи з’явиться право на індексацію у ваших працівників в наступному місяці.

Як працювати з таблицями з коефіцієнтами індексації?

Розберемо на конкретному прикладі. А для тренування візьмемо фрагмент таблиці, що була опублікована у «Податки & бухоблік», 2021, № 7, с. 26 (див. табл. 1).

Таблиця 1. Коефіцієнти індексації і суми поточної індексації за ЛЮТИЙ 2021 року

img 1

Приклад 7. Останній раз на підприємстві оклади (тарифні ставки) підвищувалися у вересні 2020 року. Бухгалтер проводить нарахування зарплати за лютий 2021 року.

Крок 1. Беремо таблицю з готовими коефіцієнтами індексації за той місяць, за який індексуємо зарплату. У випадку, що розглядається, — за лютий 2021 року.

Крок 2. На перетині графи з найменуванням базового місяця і рядка з роком, у якому цей місяць став базовим, знаходимо коефіцієнт індексації (верхня комірка (рядок «%»)) і суму поточної індексації (нижня комірка (рядок «Сума»)).

Увага!

У таблиці суми поточної індексації наведені з розрахунку повної зайнятості та повністю відпрацьованого місяця

Тож якщо працівник працює в режимі повного робочого часу (обіймає 1 штатну одиницю, повна зайнятість) і лютий 2021 року він відпрацював повністю, то сума його поточної індексації складе 72,64 грн.

Якщо ж працівнику-окладнику встановлено неповний робочий час та/або він відпрацював місяць неповністю (відпустка, хвороба, простій, прогул тощо), то суму індексації визначаємо з розрахунку повного робочого часу, а виплачуємо — пропорційно фактично відпрацьованому часу (абзац шостий п. 4 Порядку № 1078, лист Мінсоцполітики від 25.02.2016 р. № 75/10/136-16).

Також усе прозоро і з тими, у кого погодинна оплата праці. При розрахунку суми поточної індексації, у випадку якщо місяць відпрацьований не повністю, орієнтуємося на кількість годин за нормою та фактично відпрацьованих.

Узагальнимо сказане в табл. 2, де Іп — сума поточної індексації, яка має бути нарахована працівникові; І& — сума поточної індексації від базового місяця згідно з таблицею «Податки & бухоблік»; Ш — частина штатної одиниці, обійманої працівником; Дг — кількість робочих днів за графіком роботи працівника в поточному місяці; Дф — кількість днів, фактично відпрацьованих працівником цього місяця; Гн — норма тривалості робочого часу в годинах, встановлена для працівника в поточному місяці (повна зайнятість); Гф — кількість годин, фактично відпрацьованих працівником цього місяця.

З поточною індексацією розібралися. Проте за певних умов до поточної індексації може додатися індексаційна різниця.

Таблиця 2. Розрахунок поточної індексації

Зайнятість/відпрацьований час

Сума поточної індексації

Працівникові встановлено оклад (місячну тарифну ставку)

Обіймає повну штатну одиницю (шт. од.), місяць відпрацьований повністю

Іп = І&

Обіймає частину шт. од, місяць відпрацьований повністю

Іп = І& х Ш

Приклад 8. Працівник обіймає 0,5 шт. од. Базовий місяць — вересень 2020 року. Сума поточної індексації за лютий 2021 року: 72,64 х 0,5 = 36,32 (грн).

Обіймає повну шт. од., місяць відпрацьований не повністю

Іп = І& : Дг х Дф

Приклад 9. Працівник (повна зайнятість) у лютому у зв’язку з хворобою фактично відпрацював 10 з 20 робочих днів. Базовий місяць — вересень 2020 року. Сума поточної індексації за лютий 2021 року: 72,64 : 20 х 10 = 36,32 (грн).

Обіймає частину шт. од., місяць відпрацьований не повністю

Іп = І& х Ш : Дг х Дф

Приклад 10. Працівник (неповна зайнятість, 0,5 шт. од.) у лютому у зв’язку з хворобою фактично відпрацював 10 з 20 робочих днів. Базовий місяць — вересень 2020 року. Сума поточної індексації за лютий 2021 року: 72,64 х 0,5 : 20 х 10 = 18,16 (грн).

Працівникові встановлено годинну тарифну ставку

Годинна норма праці виконана (повна зайнятість)

Іп = І&

Годинна норма праці невиконана (повна зайнятість, працівник був відсутній на роботі у зв’язку з хворобою, відпусткою, прогулом тощо, чи його прийнято на умовах неповної зайнятості)

Іп = І& : Гн х Гф

Приклад 11. Працівник у зв’язку з відпусткою відпрацював у лютому 88 з 160 робочих годин. Базовий місяць — вересень 2020 року. Сума поточної індексації за лютий 2021 року:

72,64 : 160 х 88 = 39,95 (грн).

Індексація-різниця

У новоприйнятого працівника до місяця підвищення окладу чи тарифної ставки сума його індексації (звісно, при виникненні у працівника права на неї) складатиметься тільки з поточної індексації.

В умовах інфляції право на поточну індексацію уперше може виникнути тільки на третій місяць після підвищення окладу.

У разі подальшого підвищення окладу (тарифної ставки) працівника, місяць підвищення стає для працівника базовим місяцем.

У місяці підвищення окладу слід порівняти суму зарплатного підвищення за конкретною посадою із сумою індексації за цією посадою, на яку б мав право працівник, якби не було підвищення (далі — можлива індексація). І тут можуть бути такі варіанти:

варіант 1 — у місяці збільшення окладу право на поточну індексацію не настало. У такому випадку у працівника просто змінюється старий базовий місяць на новий;

варіант 2 — у місяці збільшення окладу право на індексацію є. При цьому сума зарплатного підвищення перевищує суму можливої індексації. У цьому випадку індексація не нараховується. Старий базовий місяць змінюється на новий. Далі, у разі настання права на індексацію і до наступного підвищення окладу (тарифної ставки) працівника, його індексація складатиметься тільки з поточної індексації;

варіант 3 — у місяці збільшення окладу право на індексацію є. При цьому сума зарплатного підвищення НЕ перевищує суму можливої індексації. Тоді у працівника з’являється право на індексацію-різницю вже в базовому місяці.

Її сума дорівнюватиме різниці двох величин: (1) можливої індексації, що склалася в місяці підвищення окладу, та (2) суми підвищення зарплати. Виплачувати індексацію-різницю в розмірі, визначеному в базовому місяці, слід до наступного підвищення окладів.

Надалі в умовах інфляції (найшвидше — через 3 місяці) до індексації-різниці додасться поточна індексація. І до наступного підвищення окладу загальна сума індексації працівника складатиметься з індексації-різниці і поточної індексації.

Якщо працівник не відпрацював місяць повністю, то як і поточну індексацію, індексацію-різницю виплачуємо з урахуванням відпрацьованого часу.

Нашу розмову про індексацію не закінчуємо. В одному з наступних номерів «Податки & бухоблік» розглянемо особливості визначення сум індексації в конкретних ситуаціях.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі