Теми статей
Обрати теми

Ремонтуємо ювелірку: з РРО чи без?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Чи потрібно застосовувати РРО в майстерні з ремонту ювелірних виробів для населення?

Діяльність з ремонту ювелірних виробів відноситься до сфери послуг. Про це свідчить Галузевий класифікатор «Класифікація послуг і продукції у сфері побутового обслуговування» (ГК 201-01-2001)*. Зокрема, цей вид діяльності включає (див. коди виду послуг 01.110.01 — 01.110.11 відповідно до ГК 201-01-2001):

* Затверджений наказом Мінекономіки від 19.02.2002 р. № 51.

— послуги з ремонту перснів, сережок, брошок, запонок, медальйонів, ланцюжків, столових наборів, портсигарів, пудрениць та ювелірних виробів інших, а також корпусів годинників з благородних металів;

— чеканення та гравірування ювелірних виробів;

— зменшення та збільшення перснів усіх типів;

— чорніння виробів зі срібла;

— закріплення каменів у ювелірних виробах;

— ремонт замків ланцюжків, сережок;

— полірування ювелірних виробів;

— ремонт антикварних виробів;

— послуги з ремонту ювелірних виробів інші.

Крім того, до сфери послуг належить також діяльність із виготовлення ювелірних виробів за індивідуальним замовленням (див. коди виду послуг 01.100.01 — 01.100.12 відповідно до ГК 201-01-2001).

Якщо ваша майстерня провадить саме таку діяльність, то з питань застосування РРО вона має виконувати загальні вимоги РРОшного законодавства до сфери послуг, а саме:

— якщо ви — юридична особа незалежно від системи оподаткування або ФОП-загальносистемник, то маєте застосовувати РРО, за винятком класичних безготівкових розрахунків та/або розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів (п. 14 ст. 9 Закону про РРО);

— якщо ви — ФОП на ЄП групи 1, то можете РРО не застосовувати (п. 296.10 ПКУ). При цьому ви маєте право займатися зазначеними вище видами діяльності, на що прямо вказують пп. 28-29 п. 291.7 ПКУ;

— якщо ви — ФОП на ЄП груп 2 — 4, то у 2021 році можете працювати без РРО за одночасного дотримання таких умов (п. 61 підрозд. 10 розд. XX ПКУ):

а) протягом 2020 року ваш обсяг доходу не перевищив 1 млн грн;

б) протягом 2021 року ваш обсяг доходу не перевищить 1,32 млн грн;

в) незалежно від обсягу доходу ви не здійснюєте жодного із заборонених для безРРОшного існування видів діяльності, одним з яких є реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Що таке в цьому контексті реалізація? Відповімо так: це те, що не є послугою з ремонту ювелірних виробів і не є роботою із виготовлення ювелірних виробів за індивідуальним замовленням. Тобто ПЕРЕпродаж ювелірки за принципом «купи-продай».

Якщо ви все ж вдастеся до реалізації ювелірки, то, крім необхідності застосовувати РРО, ви втратите ще й право перебувати на ЄП у групах 1-2 (п.п. 4 п.п. 291.5.1 ПКУ). Відкритою для вас залишиться лише група 3 за ставкою ЄП 5 % (п. 293.3 ПКУ).

А от щоб не наразитися на РРО у разі, якщо при ремонті чи виготовленні ювелірних виробів використовуєте дорогоцінні метали та/або каміння, дійте обережно. За жодних умов не показуйте їх реалізацію (бо її, власне, й нема), а уключайте вартість використаних дорогоцінних металів/каміння в ціну послуги. Якщо правильно сформулювати назву послуг у прайсі, проблем бути не повинно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі