Теми статей
Обрати теми

Об’єднана звітність: ЄСВ+

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Закони пишуться для звичайних людей, тому вони повинні ґрунтуватися на звичайних правилах здорового глузду. Ця цитата належить Т. Джефферсону — третьому президентові США. Чи вдалося дотриматися цього принципу нашим законодавцям, запроваджуючи єдину звітність з ЄСВ та ПДФО, ВЗ, а для ФОП-єдиноподатників — з ЄСВ та єдиного податку?

Дивлячись на «танці з бубном» навколо ЄСВ, складається враження, що Пенсійний фонд чимось дуже завинив перед нашими законотворцями. Спочатку адміністрування ЄСВ передали податківцям, а починаючи з 2021 року й звітність з єдиного внеску запхнули у податкову звітність.

Так-так, починаючи зі звітних періодів 2021 року ми з вами повинні подавати звітність про нарахування ЄСВ у складі звітності з ПДФО (єдиного податку) до податкового органу за основним місцем обліку. Цього вимагає оновлений п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону № 2464.

Строки та порядок подання встановлює ПКУ

На перший погляд — супер! Адже мінус один звіт! Але чи призведе це до полегшення праці бухгалтера чи ФОП, який буде формувати цей єдиний звіт? Відповідь на це запитання доволі неоднозначна. Тож пропонуємо вам поміркувати над нею разом.

Звіт роботодавця: ЄСВ + ПДФО/ВЗ

Нову звітність — Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Податковий розрахунок) будемо подавати щокварталу (протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу).

Перший раз подаватимемо оновлений Податковий розрахунок за підсумками I кварталу 2021 року

Якою буде ця звітність? Скажемо прямо — ми не отримаємо нову просту звітність. Оновлений Податковий розрахунок — це трохи перероблений Звіт з ЄСВ, у хвіст якого, як один з додатків, додали модернізований Податковий розрахунок за формою № 1ДФ. У результаті частина інформації дублюватиметься у різних додатках об’єднаного звіту.

Але ж якщо вже взялися переробляти звітність, то чому просто не додали у Звіт з ЄСВ графи з ПДФО і ВЗ (чи навпаки)? Одна з причин — те, що бази оподаткування ПДФО/ВЗ і нарахування ЄСВ не збігаються.

Наприклад, лікарняні для ПДФО і ВЗ — це зарплата. Тому у формі № 1ДФ відображаємо їх у загальній сумі зарплати з єдиною ознакою. А ось для цілей ЄСВ лікарняні не входять до фонду оплати праці і мають свій окремий код та відображаються в окремому рядку за особливими правилами.

Зворотна ситуація. Подарунок працівникові. Для ПДФО і ВЗ — не зарплата. Для ЄСВ — ще яка зарплата!

До цього додайте різні принципи дроблення доходів за ознаками доходів для цілей ПДФО і кодами категорій застрахованих осіб для цілей ЄСВ.

Без уніфікації баз і кодів/ознак краси звіту не вийде. Але така уніфікація повинна відбутися на законодавчому рівні. Та цього не сталося. Тож хотіли, як краще, а отримали, як завжди…

Не полегшить працю бухгалтера й той факт, що оновлений Податковий розрахунок подаватиметься не щомісячно, а щоквартально.

Річ у тому, що нам пропонується відображати не квартальні суми доходів і ПДФО, ВЗ та ЄСВ, а з розбиттям за місяцями кварталу. Навіть ПДФО і ВЗ.

Відтепер не лише ПДФО, але й військовий збір відображатимемо персоналізовано. Тобто по кожній особі вказуватимемо з відповідною ознакою нарахований і виплачений їй дохід, утриманий/сплачений ПДФО з цього доходу і утриманий/сплачений ВЗ.

Тобто кожен працівник, який відпрацює І квартал 2021 року, у вас засвітиться в шести таблицях. Трьох з ЄСВ — за січень, лютий і березень та трьох з ПДФО і ВЗ також за січень, лютий, березень.

Ну, і ще одна тема для роздумів. Для ФСС важливі страховий стаж та сплата ЄСВ. Місячне подання ЄСВ давало можливість отримати цю інформацію досить оперативно. Але ось перехід на квартальну звітність…

Та не лише виплати з ФСС можуть потрапити під удар. Під питанням перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам.

Чим підтверджуватимемо сплату ЄСВ (стаж), поки не подано Звіт? Платіжками? Довідками? Поживемо, побачимо. Але однозначно, роботи менше не стане.

Звіт ФОП

ФОП-загальносистемники. Відомості про ЄСВ, нарахований на доходи від підприємницької діяльності, вони зазначатимуть у річній податковій декларації. Її доповнять окремими ЄСВ-додатками.

Звітним періодом залишається календарний рік. Строк подання — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року. Перший раз об’єднану звітність подаватимемо у 2022 році за підсумками 2021 року.

Незалежні професіонали. Вони також подаватимуть звітність з ЄСВ за себе у складі річної податкової декларації. Звітний період (календарний рік) та строки подання (до 1 травня року, що настає за звітним) залишили незмінними. Перший раз об’єднану звітність подаватимемо у 2022 році за підсумками 2021 року.

Члени фермерських господарств (якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах). За підсумками 2021 року звітуватимуть з ЄСВ за себе, заповнюючи ЄСВ-додаток до річної податкової декларації про майновий стан та доходи. Окремо звіт з ЄСВ не подаватимуть. Звітній період — календарний рік.

ФОП-єдиноподатники. Платники єдиного податку груп 1 та 2 звітуватимуть з ЄСВ у складі податкової декларації платника єдиного податку (п. 296.2 ПКУ).

Звітний період — календарний рік. Строк подання — протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року.

Уперше звітуватимемо з ЄСВ у складі податкової декларації єдиного податку — у 2022 році за підсумками 2021 року.

А що з єдиноподатниками групи 3? Адже вони подають квартальні декларації з єдиного податку. Тож і з ЄСВ за себе звітувати доведеться поквартально?

Ні! Такі підприємці будуть подавати відомості про суми ЄСВ за себе за календарний рік у складі податкової декларації платника єдиного податку за IV квартал. Саме так зазначено у п. 296.3 ПКУ. Вперше об’єднану звітність подаватимемо у 2022 році за 2021 рік протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного IV кварталу.

Група 4 (ФОП — фермерське господарство) звітуватиме з ЄСВ у складі Податкової декларації платника єдиного податку групи 4. Ця декларація буде доповнена новим додатком з ЄСВ. Звітний період — календарний рік. Перший раз об’єднану звітність подаватимемо у 2022 році за підсумками 2021 року не пізніше ніж 20 лютого.

Зверніть увагу! За підсумками 2020 року з ЄСВ звітуємо окремо за старою формою Д5. А ось далі будемо подавати об’єднану звітність. Звісно, якщо законодавець не передумає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі