Теми статей
Обрати теми

Чи потрібен РРО косметологам?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Салон краси надає серед іншого різноманітні косметологічні послуги населенню. Чи потрібно при цьому застосовувати РРО?

При відповіді на це запитання слід враховувати: (1) спосіб розрахунків із клієнтами за надані послуги і (2) організаційну форму суб’єкта господарювання: юридична особа чи ФОП, а для ФОП додатково — ще й обрану ним систему оподаткування.

Крім того, для ФОП-спрощенців треба знати: (3) групу ЄП, а також (4) чи відноситься їх діяльність до платних послуг у сфері охорони здоров’я. Оскільки у запитанні нічого з цього не конкретизовано, надамо універсальну відповідь для всіх випадків.

1. При здійсненні розрахунків за послуги виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів РРО не застосовується (п. 14 ст. 9 Закону про РРО). Цією нормою можуть користуватися будь-які суб’єкти господарювання при наданні будь-яких послуг. Хоча є, звісно, і певні побоювання щодо всеосяжності такого звільнення (про них читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 1-2, с. 19).

РРО не потрібен також при класичних безготівкових розрахунках (з банківського рахунку клієнта на банківський рахунок продавця без застосування ЕПЗ* або шляхом унесення готівки у касу банку для її подальшого перерахування продацеві). Хоча навряд чи хтось так розраховуватиметься за косметологічні послуги.

* Електронний платіжний засіб.

Розрахунки за послуги готівкою або ЕПЗ через POS-термінал вимагають РРО, але не для всіх — див. п. 2.

2. Якшо салон провадить діяльність як юрособа, незалежно від системи оподаткування, або як ФОП-загальносистемник, то ваш вирок — РРО. Варіанти для ФОП-спрощенців див. у п. 3.

3. ФОП на ЄП групи 1 мають безумовне право РРО не застосовувати (п. 296.10 ПКУ). При цьому такі ФОП можуть надавати косметологічні послуги (про медичні послуги скажемо окремо). Таку можливість не заперечували й податківці. Вони стверджували, що ФОП на ЄП групи 1, який здійснює діяльність за кодом КВЕД 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси», також має право надавати послуги манікюру, педикюру, візажу, косметології та масажу обличчя (див. БЗ 107.01.01, яка, щоправда, з 01.01.2021 р. перейшла до нечинних, сподіваємося, суто з технічних причин). Деталі — у «Податки & бухоблік», 2017, № 57, с. 17.

У свою чергу, ФОП на ЄП груп 2 — 4 у 2021 році можуть працювати без РРО, якщо (п. 61 підрозд. 10 розд. XX ПКУ):

— протягом 2020 року їхній дохід не перевищив 1 млн грн;

— протягом 2021 року їхній дохід не перевищить 1,32 млн грн. У іншому разі з 1-го числа місяця кварталу, що настає за таким перевищенням, доведеться використовувати РРО. Як визначається обсяг доходу таких ФОП для визначення необхідності застосування РРО, див. у БЗ 107.01.03;

— незалежно від обсягу доходу вони не здійснюють заборонених для безРРОшного існування видів діяльності, зокрема і надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

Утім, з 1 січня 2022 року повна фіскалізація чекає усіх ФОП, крім представників групи 1.

4. ФОП на ЄП груп 2 — 4, що наразі надають платні послуги у сфері охорони здоров’я, мають проводити усі свої розрахункові операції (окрім дистанційних розрахунків — див. п. 1) через РРО. Причому незалежно від обсягу доходу як у минулому, так і у поточному році.

Відповідь на запитання, які саме це послуги, потребує окремої розмови (особливо з огляду на ліцензованість медпрактики). Критерій, на який орієнтуються податківці, суто формальний (див. БЗ 109.04): належність до коду КВЕД 86 «Охорона здоров’я».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі