Теми статей
Обрати теми

Річна декларація, якщо міняли групу ЄП

Павленко Олексій, податковий експерт
Добрий день, шановна редакціє! Підкажіть, будь ласка, як ФОП, що працює на ЄП, заповнити декларацію за 2020 рік, якщо протягом цього року відбувся перехід з однієї групи ЄП до іншої?

Звісно, вам відомо, що декларація ФОП-єдинниками груп 1 та 2 подається за підсумками річного періоду* (п. 296.2 ПКУ), а групи 3 — щоквартально наростаючим підсумком (п. 296.3 ПКУ). Але у випадку, коли посеред звітного року відбувається перехід з однієї групи ЄП до іншої, можуть бути винятки.

* За умови неперевищення протягом року обсягу доходу, визначеного для цих груп.

Фіскали щодо таких ситуацій роз’яснюють наступне (БЗ 107.05). Якщо протягом року ФОП-єдинник самостійно прийняв рішення про зміну групи платника ЄП (незалежно від обраної нової групи платника ЄП), він подає фіскалам ЄП-декларацію наростаючим підсумком у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду. У ній він заповнює відповідні розділи для відповідної групи платника ЄП, на якій перебував до переходу в іншу групу. За наступні періоди цього року декларація подається наростаючим підсумком:

— якщо платник перейшов до групи 1 або 2 ЄП — у строк, установлений для річного звітного періоду*;

— якщо до групи 3 — у строки для квартального звітного періоду.

При цьому в декларації заповнюються відповідні розділи (показники госпдіяльності) для платника ЄП відповідної групи:

на якій раніше перебував такий платник — показники за минулий період;

яку обрав такий платник (для нашого випадку — на якій перебував наприкінці 2020 року) — показники за податковий (звітний) період.

Наприклад, якщо ви перейшли починаючи з 4 кварталу 2020 року з групи 2 до групи 3 ЄП, то повинні були подати декларацію за 9 місяців 2020 року, заповнену наростаючим підсумком для групи 2. Тепер, після закінчення 2020 року, у термін, установлений для квартального (а не річного!) періоду, тобто не пізніше 9 лютого 2021 року — подаєте ЄП-декларацію за 4 квартал/2020 рік**. Фактично це буде така собі підсумкова-річна «асорті-декларація», в якій будуть відображені показники вашої госпдіяльності на всіх групах ЄП протягом 2020 року.

** Якщо ж ви закінчили 2020 рік у гр. 1 чи 2, то річна ЄП-декларація подається у строк не пізніше 1 березня 2021 року.

Тобто в нашому прикладі ви заповнюєте у річній декларації-2020 у призначеному для групи 2 ЄП розділі ІІІ: суми авансових внесків з ЄП, що були сплачені протягом 1, 2 і 3 кварталів, а також у рядку 03 та, можливо, й 04*** цього розділу — відповідні обсяги доходів, що були отримані вами за 9 місяців 2020 року.

*** Якщо протягом цього періоду отримували також доходи, що оподатковуються ЄП за ставкою 15 %.

У розділі ІV декларації (який заповнюють 3-групники) заповнюєте обсяг оподаткованого ЄП доходу, який було одержано у 4 кварталі-2020 — у рядку 05 або 06 (залежно від обраної ставки ЄП — 3 чи 5 %) та, можливо, і в рядку 07***.

У розділі V декларації у рядку 08 зазначаєте загальну суму доходів, отриману протягом 2020 року на усіх групах ЄП (це випливає з алгоритму заповнення цього рядка як суми усіх попередніх семи рядків декларації).

Крім того, якщо вже були нарахування ЄП у деклараціях за минулі періоди-2020, не забудьте зазначити відповідну суму у рядку 13 («Нараховано за попередній період…»). І особливо в тому випадку, якщо ви переходили протягом року з групи 3 до групи 2 або 1, — щоб не задвоївся ЄП, раніше нарахований за деклараціями, коли ви працювали у групі 3.

Алгоритм заповнення інших рядків цього розділу декларації питань не викликає…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі