Теми статей
Обрати теми

ФОП-єдиноподатник змінив адресу

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
ФОП на єдиному податку групи 3 у червні 2021 року змінив податкову адресу (переїхав в інше місто). До якого контролюючого органу сплачувати єдиний податок та ЄСВ, а також подавати податкову декларацію?

Почнемо з питань сплати.

Єдиний податок + ЄСВ. Якщо ФОП змінює місце проживання, внаслідок чого змінюються адміністративно-територіальна одиниця та контролюючий орган, в якому на обліку він перебуває (далі — адміністративний район), то податківці за попереднім та новим місцем проживання підприємця проводять процедури відповідно зняття з обліку/взяття його на облік (п. 66.3 ПКУ).

При цьому до кінця бюджетного року ФОП перебуватиме одночасно за основним місцем обліку в новій податковій та за неосновним місцем обліку в старій податковій.

З положень ч. 8 ст. 45 БКУ випливає, що у разі зміни місця проживання ФОП сплата визначених законодавством податків і зборів після реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду.

Таким чином, підприємець повинен сплачувати єдиний податок за попереднім місцем проживання (неосновним місцем обліку) до закінчення поточного бюджетного року.

І тільки починаючи з 01.01.2022 р. єдиний податок потрібно буде перераховувати до бюджету за новим місцем обліку.

Що стосується ЄСВ, то він не є ні податком, ні збором. Кошти, що надходять від сплати єдиного внеску, не можуть зараховуватися до Держбюджету, бюджетів інших рівнів.

Тому у разі зміни підприємцем адміністративного району ЄСВ сплачуємо за новим місцем обліку.

Проте врахуйте, що взяття на облік у контролюючому органі за місцем проживання платника єдиного внеску здійснюється не пізніше спливу місячного строку з дня отримання відомостей про зміну місця проживання платника.

Тож перед тим як сплачувати ЄСВ, поцікавтеся, чи взяли ФОП на облік за новим місцем обліку.

Декларація. Трохи історії. До 2021 року з єдиного податку та ЄСВ ФОП 3 групи звітували окремо.

Звітність вони подавали в ті ж податкові, до яких сплачували єдиний податок та ЄСВ. Тому у разі зміни податкової адреси ФОП групи 3 несли (1) декларацію платника єдиного податку за 1 — 3 квартал поточного бюджетного року за попереднім місцем обліку, а ось (2) Звіт з ЄСВ (Додаток 5) — за новим місцем обліку.

Проте з 2021 року підприємці-єдиноподатники звітують з ЄСВ у складі податкової декларації з єдиного податку.

Тож податківцям потрібно було зробити вибір: до старої чи до нової податкової подавати ФОП декларацію.

Такий вибір було зроблено на користь нового місця обліку. Відповідне роз’яснення ДПСУ ви знайдете в підкатегорії 107.05 БЗ. У ньому податківці зазначають, що

у разі зміни адміністративного району ФОП — платник єдиного податку (1 — 3 груп) подає декларацію платника єдиного податку за новим місцем проживання (основне місце обліку)

Схоже, що озвучений підхід є комплексним. Адже у разі зміни суб’єктом господарювання (у тому числі ФОП) протягом бюджетного року адміністративного району Об’єднана звітність з ПДФО/ВЗ та ЄСВ також подається до контролюючого органу за новим місцезнаходженням.

При цьому ПДФО та ЄСВ сплачують до закінчення поточного бюджетного року за попереднім місцезнаходженням, а ЄСВ — за новим місцем обліку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі