Теми статей
Обрати теми

ПДВ, якщо помилково переплатили

Павленко Олексій, податковий експерт
До нас на гарячу лінію неодноразово звертались читачі із запитаннями: якщо покупець, сплачуючи за товари, перерахував зайву суму грошей (замість 3000 грн сплатив 5000 грн), чи потрібно складати на цю суму датою отримання податкову накладну та нараховувати податкові зобов’язання? А потім (при її поверненні) складати мінусовий РК? Давайте розберемося разом, як наразі стоять ПДВ-справи з цим питанням.

Питання ці не нові, і наша ліберальна точка зору щодо відповідей на них від початку вгадується. Та чи збігається вона з тією, що просувають податківці?

Але про все по порядку. Давайте спочатку розберемося з нормативною частиною, яка пов’язана з цим питанням.

Про що йдеться в нормативці?

Як відомо, об’єктом оподаткування ПДВ згідно з п. 185.1 ПКУ є, зокрема, операції з постачання товарів та послуг (інші операції-об’єкти у світлі цієї теми нам не цікаві).

Визначення термінів «постачання товарів» та «постачання послуг» для цілей ПДВшного розд. V ПКУ наведені відповідно в пп. 14.1.191 та 14.1.185 ПКУ.

Якщо узагальнено — під постачанням товарів визначення з п.п. 14.1.191 ПКУ розуміє будь-яку передачу права на розпоряджання товарами як власник. А під постачанням послуг (п.п. 14.1.185 ПКУ) — будь-яку операцію, що не є постачанням товарів, чи іншу операцію з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

Для нашої теми ще цікава норма п. 188.1 ПКУ, якою визначено, що база оподаткування ПДВ визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг*. Окрім того, додатково зазначено, що до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість мат- і немат- активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

* Але база не може бути нижче ціни придбання товарів/послуг, а для самостійно виготовлених товарів/послуг — не нижче звичайної ціни.

Як це тлумачать податківці?

Тепер зазначимо, що для таких випадків, які ми розглядаємо (коли за товар/послуги покупцем було помилково перераховано більшу суму коштів, ніж передбачено домовленостями/документами), податківці давно сформували саме фіскальний підхід. У цьому питанні вони зазвичай вимагають за певних обставин нарахування з зайвих коштів податкового зобов’язання та виписку ПН. Це чітко проглядається у низці листів головних податківців, а також в діючій БЗ 101.04.

Без об’єкта. У згаданій консультації в БЗ висновок звучить так. Оскільки об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, то

кошти, що не пов’язані з такими взаємовідносинами між суб’єктами господарювання та які повернуто в належні терміни, не підпадають під об’єкт оподаткування ПДВ

Строк повернення. Податківці також нагадують з посиланням на пп. 1.23 та 35.1 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-ІІІ, що зайві кошти треба повернути протягом трьох робочих днів від дати надходження повідомлення банку-порушника (!) про здійснення помилкового переказу — ініціювати переказ еквівалентної суми коштів банку-порушнику, за умови отримання повідомлення цього банку про здійснення помилкового переказу.

При цьому вони незаконно висувають умову про ненарахування з таких коштів ПДВ лише у разі повернення коштів у належні терміни тому, хто їх переказав. Це виглядає якось зовсім некоректно, адже (не)виникнення об’єкта оподаткування (операції постачання) від цього факту ніяк не залежить. І якщо кошти навіть взагалі отримувач не поверне, ПДВ-об’єкт тут все одно не з’явиться!..

До того ж податківці тут взагалі лукавлять. Зверніть увагу, що 3-денний термін повернення коштів встановлений лише для випадків, коли помилкове перерахування відбулося з вини банка (див. вище).

А для інших (у тому числі й наших) випадків законодавчий термін повернення помилкових коштів, мабуть, треба шукати в ч. 2 ст. 530 ЦКУ — у семиденний строк від дня пред’явлення вимоги

Адже раніше 5-денний строк для повернення помилкових коштів було передбачено ст. 6 Указу Президента України від 16.03.95 р. № 227/95, який втратив силу з 07.02.2019 р. Починаючи з цієї дати, вважаємо, для повернення коштів, помилково перерахованих з вини не банка, а платника, орієнтуватися треба на загальний строк виконання зобов’язання (згадану ч. 2 ст. 530 ЦКУ). Тобто формально цей семиденний строк почне відраховуватись тільки з моменту офіційного пред’явлення вимоги про повернення таких коштів їх невдалим платником…

З об’єктом. Але — «ближче до тіла». Далі в цій консультації фіскали зазначають, що за наявності договірних відносин на предмет поставки товарів/надання послуг податкові зобов’язання нараховуються! А в наших випадках такі договірні відносини чітко простежуються. Цікаво, що така фраза в роз’ясненнях фіскалів звучить узагальнено і не містить ніяких винятків чи застережень.

До речі, аналогічні цій БЗ висновки знайдете в листах ДФСУ від 15.03.2019 р. № 1069/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 14.06.2019 р. № 2742/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 26.07.2019 р. № 3507/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (ср. ).

А у листі ДПСУ від 10.02.2021 р. № 496/ІПК/99-00-21-03-02-06 розглядалась ситуація, коли зайві (помилково перераховані) кошти того ж дня і повернули. Тут фіскали також наголошують на наявності/відсутності між сторонами договірних відносин для цілей вирішення питання, чи є об’єкт оподаткування ПДВ. І якщо договір є, то вони наполягають на нарахуванні ПДВ з зайвої суми та складанні ПН. А на дату повернення коштів відповідно до пункту 192.1 ПКУ платник повинен скласти РК та зменшити податкові зобов’язання після реєстрації такого РК в ЄРПН. Тобто тією ж датою фіскали вимагають скласти і ПН, і мінусовий РК до неї. Де ж тут здоровий глузд?

Однак у цьому листі податківці (мабуть, до них нарешті дійшло?) вже не висувають умовою для ненарахування ПДВ обов’язкове повернення коштів «в належні терміни». Вони про обов’язок та строк (тільки про «банківський» 3-денний*) повернення таких коштів лише нагадують окремо.

* Можливо, фіскали вважають загальний строк, про який ідеться в ч. 2 ст. 530 ЦКУ, незастосовним до таких ситуацій?..

Договір скінчився. Але чи завжди податківці так фіскально ставляться до наявності/ненаявності договору? Тут згадаємо також, що були кілька листів ДФСУ щодо ситуацій помилкового перерахування коштів, коли вже дія договору скінчилася. Саме про такі ситуації йдеться в листах ДФСУ від 15.03.2016 р. № 5575/6/99-99-19-03-02-15 (див. відповідь на 1 запитання) та від 14.06.2019 р. № 2742/6/99-99-15-03-02-15/ІПК. І в них робиться коректний висновок, що при отриманні коштів, перерахованих помилково після закінчення дії договору, податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються.

Як бути?

Але зазначеного вище замало, щоб у нашій ситуації (коли є договір) платнику спокійно не визначати ПЗ з отриманих коштів. Тому, якщо ви — апологети спокою, то краще виконайте у таких ситуаціях примхи податківців і нарахуйте з зайвих сум ПДВ, а датою їх повернення складіть мінусовий РК.

Якщо ж ви цього свідомо (чи помилившись) не зробили, то забезпечте максимальне документальне підтвердження помилковості таких перерахувань (листами, договорами) та відсутності їх зв’язку з відповідним договором(рами) поставки. У зв’язку з цим наполягайте, що такі суми ніяк не пов’язані з операціями постачання, які є об’єктом оподаткування ПДВ.

А згадана вище норма п. 188.1 ПКУ, яка вимагає до бази оподаткування додавати будь-які суми коштів, що передаються платнику, і на яку теж люблять посилатися у таких ситуаціях на практиці фіскали, тут ні до чого.

Адже

в п. 188.1 ПКУ зазначено, що такі кошти повинні передаватись платнику «у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг». А у вас є документальні підтвердження відсутності такого зв’язку

До речі, як непрямий аргумент у нефіскальний бік можна використати БЗ 101.06, де фіскали на запитання, чи підлягають оподаткуванню ПДВ кошти, що помилково зараховані на рахунок неналежного отримувача з вини платника, якщо договірні відносини щодо постачання товарів/послуг наявні/відсутні, відповіли, що це питання потребує детального вивчення документів (матеріалів), які стосуються зазначеної операції. А також пропонують звернутись до ДПС із запитом — для отримання ІПК.

Окрім того, якщо є можливість — розірвіть заднім числом відповідну угоду до того, як надійшли зайві кошти (або імітуйте, що взагалі ніякої угоди не було). У найгіршому разі, переробіть документи так, що, мовляв, ці кошти — або поворотна фіндопомога за іншою угодою, або передоплата за пільговані з ПДВ товари (так буде потрібно тільки скласти ПН, та й РК на мінус при поверненні коштів, гадаємо, не заблокують, а якщо й заблокують, то невеликий клопіт).

висновки

  • У випадках, коли покупцем було помилково перераховано більшу суму коштів, ніж передбачено домовленостями/документами, податківці зазвичай вимагають за певних обставин нарахування з зайвих коштів податкового зобов’язання та виписку ПН.
  • Ми схиляємось тут до ліберального підходу, адже такі кошти не за постачання товарів/послуг, а помилкові. Але, якщо бажаєте спокою, то виконайте примхи податківців і нарахуйте з зайвих сум ПДВ, а датою їх повернення складіть мінусовий РК. Або розірвіть заднім числом угоду чи переробіть її на не оподатковувану ПДВ (фіндопомогу, постачання пільгованих з ПДВ товарів тощо).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі