Теми статей
Обрати теми

З’єднання/поєднання РРО і POS-термінала: примус чи добра воля?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Лист ДПСУ від 17.06.2021 р. № 2480/ІПК/99-00-07-05-01-06

Висновок документа

Щоб приймати електронні платіжні засоби як спосіб оплати, суб’єкти господарювання повинні забезпечити інтеграцію платіжних терміналів з РРО

На обґрунтування цього висновку фіскали так і не спромоглися навести норму закону (чи хоча б підзаконки), що вимагала б неодмінного з’єднання/поєднання РРО і POS-термінала*. Чому ж тоді вони так наполягають на цьому? Щоб банально прискіпуватися до платників, звинувачуючи їх у відсутності тих обов’язкових реквізитів, що мали б бути у чеку лише за умови інтеграції платіжного термінала з РРО, яка, у свою чергу, є абсолютно добровільною справою. Пояснимо, чому ми так вважаємо.

* Чесно кажучи, згадка про можливість такої інтеграції є в Технічних вимогах до спеціалізованих ЕККА для АЗС. Однак і там йдеться саме про можливість, а не про обов’язок, хоча податківці все одно безсоромно викручують платникам руки (див. лист ДПСУ від 27.05.2021 р. № 2100/ІПК/99-00-07-05-01-06).

Серед обов’язкових реквізитів чека є:

реквізити першої черги, які присутні у чеку завжди (назва й адреса господарської одиниці; кількість, вартість товару; найменування товару; позначення форми оплати тощо);

додаткові реквізити, які зазначаються лише при проведенні розрахунків через платіжний термінал і лише якщо такий термінал з’єднаний або поєднаний з РРО.

Спочатку цих додаткових обов’язкових реквізитів було небагато: реквізити платіжної картки; код авторизації; підписи касира та держателя картки. Наразі їх значно більше. Крім перелічених вище, це також ідентифікатор еквайра та торгівця; ідентифікатор платіжного пристрою; сума комісійної винагороди; вид операції; найменування платіжної системи.

Однак як раніше, так і зараз для всіх має бути зрозуміло, що зазначити ці карткові реквізити у чеку торговець зможе, тільки якщо одержить їх від фінансової установи в автоматичному режимі. А це може бути лише у разі прямої інтеграції платіжного термінала і РРО.

Водночас ще раз підкреслимо, законодавство не вимагає забезпечити 100 % таку інтеграцію. Причому цей наш висновок підтверджують самі фіскали. Так, у БЗ 109.20 на пряме запитання, чи передбачена відповідальність при здійсненні розрахунків з використанням платіжного термінала, який не поєднаний (не з’єднаний) з РРО/ПРРО, вони абсолютно правильно відповіли, що головне — проводити розрахункові операції через зареєстрований РРО — це раз і з роздрукуванням розрахункових документів — це два! А про обов’язковість з’єднання/поєднання РРО і POS-термінала — мовчок. Отже, на сьогодні абсолютно законними є обидва варіанти розрахунків:

— без інтеграції термінала з РРО. Касир фактично проводить операції одночасно на двох різних пристроях: РРО і POS-терміналі. Причому він спочатку визначає суму до сплати на касовому апараті, однак фіскальний чек пробиває лише у разі успішної транзакції, проведеної через платіжний термінал. При цьому карткові реквізити у чеку можна не зазначати (див. лист ДПСУ від 18.09.2020 р. № 3898/ІПК/99-00-07-05-01-06);

— з інтеграцією РРО і термінала. У цьому разі додаткові реквізити (рядки 11 — 18 фіскального чека) є обов’язковими, а за їх відсутність загрожує штраф згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО («Податки & бухоблік», 2021, № 40, с. 86).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі