Теми статей
Обрати теми

Виправлення помилок після залишення ЄП

Солошенко Людмила, податковий експерт
Із II кварталу 2021 року перейшли з єдиного податку в прибутківці. Нещодавно виявили помилку в декларації платника єдиного податку за 2020 рік. Чи можна зараз її виправити?

Правила самостійного виправлення помилок у податковій звітності визначені п. 50.1 ПКУ. Згідно із цими правилами, якщо платник самостійно виявив помилку в раніше поданих деклараціях, він може її виправити одним із таких способів:

— подати уточнюючу декларацію (УД) зі сплатою суми недоплати і 3 %-го самоштрафу до подання УД або

— виправити помилку у складі поточної декларації з відповідного податку, з нарахуванням 5 %-го самоштрафу від суми заниження і збільшенням загальної суми грошового зобов’язання із цього податку.

Щоправда, зважаючи на дію карантинного мораторію, штрафні санкції за порушення податкового законодавства (у тому числі за заниження єдиного податку, включаючи самоштраф при самостійному виправленні помилок) не нараховуються (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, запитання 3, 4 інформаційного листа ДПСУ від 20.03.2020 р. № 7). Тому при виправленні єдиноподаткових помилок карантинного періоду нараховувати і платити самоштраф не потрібно. Проте штрафи за порушення нарахування, декларування та сплати акцизного податку, рентної плати і ПДВ на карантині зберігаються.

Але повернемося до способів виправлення помилок. Другим способом (у поточній декларації) виправити виявлену єдиноподаткову помилку неможливо. Оскільки платником єдиного податку підприємство більше не є і єдиноподаткових декларацій не подає, а звітує як прибутківець декларацією з податку на прибуток.

А чи може колишній єдиноподатник уточнитися й виправити помилки єдиноподаткового періоду, наприклад, за допомогою УД?

Нагадаємо, що за правилами п. 50.1 ПКУ для виправлення помилок уточнююча декларація подається за формою, що діє на момент її подання. Причому якоїсь спеціальної (окремої) форми УД з єдиного податку не передбачено. А її функції виконує власне ЄП-декларація (Податкова декларація платника єдиного податку), у заголовній частині якої в разі виправлення помилок проставляють відмітку «Х» у полі «Уточнююча».

Проте, як відомо, складають і подають контролюючим органам ЄП-декларацію затвердженої форми саме платники єдиного податку (ст. 296 ПКУ). Ну а оскільки підприємство позбавлене такого статусу, то, на перший погляд, може здатися, що виправити минулу єдиноподаткову помилку неможливо. Утім, повинні зауважити, що

раніше податківці не перешкоджали самовиправленню помилок єдиноподаткового періоду платником, що перейшов з єдиного податку в прибутківці

І роз’яснювали: якщо платник податку на прибуток самостійно виявив помилки, що містяться в податковій декларації під час його перебування на спрощеній системі оподаткування, то він зобов’язаний їх виправити, подавши уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою, що діє на момент подання уточнюючого розрахунку. При цьому контролери зазначали, що кожен конкретний випадок потребує детального аналізу документів та ситуації (лист ДФСУ від 18.01.2019 р. № 209/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

Тому підприємство, що залишило спрощену систему, може уточнитися за періоди роботи на ЄП. Адже остаточно як платник податків воно не ліквідувалося, а лише змінило систему оподаткування. При цьому податковий номер (код ЄДРПОУ) у нього залишився той же. Схоже, контролюючим органам для ідентифікації особи цього достатньо, щоб прийняти в ексспрощенця після переходу в прибутківці уточнену єдиноподаткову звітність.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі