Теми статей
Обрати теми

Доходу не було чи був: помилка за неподання декларації

Нестеренко Максим, податковий експерт
Платник єдиного податку не подавав декларацію за І квартал 2021 року у зв’язку з відсутністю доходів. Зараз з’ясувалося, що допущено помилку й у І кварталі дохід був. Як це виправити?

У таку ситуацію часто потрапляють єдиноподатники групи 3. Нагадаємо, що відповідно до абзацу першого п. 49.2 ПКУ платник зобов’язаний подавати декларацію за кожен установлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або наявні показники, які підлягають декларуванню.

ФОП груп 1 і 2 сплачують єдиний податок за фіксованими ставками, незалежно від того, чи отримали вони доходи у звітному періоді (пп. 293.1, 293.2 ПКУ).

А от платники групи 3 (ФОП і юрособи) сплачують єдиний податок за ставками у відсотках від доходу (п. 293.3 ПКУ). Відповідно за відсутності доходу сума єдиного податку у третьогрупників дорівнює нулю. І якщо доходу немає ані у звітному кварталі, ані в попередніх кварталах поточного року, єдиноподаткову декларацію можна не подавати. Майте на увазі:

Починаючи з 2021 року невід’ємною частиною єдиноподаткової декларації є також додаток 1, в якому відображаються відомості щодо нарахування ЄСВ

І податківці зауважують: якщо, наприклад, у ФОП-третьогрупника відсутні доходи, він все одно повинен подати декларацію. Задля того, аби відобразити ЄСВ у додатку 1. Відтак не подавати ЄП-декларацію на підставі п. 49.2 ПКУ починаючи з 2021 року можуть тільки ті ФОП, які: (1) не отримали доходу; (2) звільнені від сплати ЄСВ або мають основне місце роботи і ЄСВ за них сплатив роботодавець на рівні не менше мінімального (БЗ 107.01.07). Але додаток 1 подається тільки за підсумками року. Тому єдиною причиною подавати декларацію за І квартал він бути не може.

Тож, як і раніше, щастя не подавати декларацію випадає третьогрупникам, у яких відсутній дохід у І кварталі звітного року. А що робити в ситуації, коли, наприклад у ІІІ кварталі 2021 року єдиноподатник групи 3 раптом з’ясував, що припустився помилки? Що насправді дохід у нього був і декларацію за І квартал 2021 року він повинен був подавати?

Перша думка — виправляти помилку. Але, щоб застосувати механізм самовиправлення, потрібно уточнити декларацію, в якій цю помилку допущено. Бо ж п. 50.1 ПКУ говорить про виправлення помилки в раніше поданій декларації. А в нашому випадку декларація за І квартал 2021 року не подавалася, тому уточнювати третьогрупнику фактично немає чого. Що ж робити? У такій ситуації єдиний вихід для третьогрупника — це подати звітну (а не уточнюючу) ЄП-декларацію за І квартал 2021 року.

Звичайно ж, ця декларація буде подана із запізненням. Граничний строк її подання — не пізніше 10.05.2021 р. (пп. 294.1, 296.3 ПКУ; п.п. 49.18.2 ПКУ). І задекларовані в такій декларації податкові зобов’язання з єдиного податку теж будуть сплачені несвоєчасно. Граничний строк їх сплати — не пізніше 20.05.2021 р. (п. 295.3 ПКУ). Однак іншого виходу немає.

За звичайних умов третьогрупник отримав би через таку запізнілу декларацію одразу два штрафи: (1) за несвоєчасне подання декларації згідно з п. 120.1 ПКУ та (2) за несвоєчасну сплату єдиного податку згідно зі ст. 1251 ПКУ. Однак наразі продовжує діяти карантинний мораторій на штрафи, що його визначено п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Він поширюється в тому числі й на обидва вищенаведених штрафи.

Тож єдиноподатник у 2021 році зможе виправити «косяк» із запізнілим поданням декларації за І квартал, відбувшись лише легким переляком.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі