Теми статей
Обрати теми

Повернення коштів: коли потрібна УД?

Боголюбенко Максим, податковий експерт
Платник ЄП повертає покупцю кошти за товар. Чи потрібно подавати УД з ЄП?

Так, але не завжди. Здавалося б, який стосунок подання УД має до повернення коштів? Хіба повернення коштів — це помилка? Для того щоб зрозуміти, який тут зв’язок, необхідно згадати важливу деталь. Суми коштів, які платник ЄП повертає покупцям унаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів, не є доходом платника ЄП (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ).

Здавалося б, просте правило. Але як його реалізувати на практиці? Добре, коли кошти покупцю повертаються в тому самому звітному періоді, в якому надійшли. Тоді можна просто згорнути надходження коштів з їх поверненням і не показувати суми повернутих покупцям грошей у декларації. А що робити, коли кошти повертаються покупцям у наступних періодах? Тобто вже після того, як платник ЄП включив ці кошти до доходів, поставив їх у декларацію та сплатив з них ЄП.

Саме тут на допомогу і приходить УД. Податківці пропонують за фактом такого повернення заднім числом коригувати суми доходів у деклараціях за такі попередні періоди. Тобто вважати, що суми доходів були завищені, а за фактом повернення коштів такі суми потрібно зменшувати через УД. Для цього в періоді, в якому відбулося повернення, подається УД до декларації за період, в якому надійшли кошти від покупця, якому вони зараз повертаються.

За такого підходу уточнена сума ЄП за період, в якому надійшли повернуті кошти, завжди буде меншою, ніж первісна. Тоді ЄП, сплачений з повернутої суми, вилізе переплатою.

Щодо юросіб позиція податківців більш-менш однозначна. Юрособам пропонують самовиправитися за період, в якому первісно надійшли повернуті кошти. Причому податківці допускають обидва способи самовиправлення — як через УД, так і через самовиправлення у складі звітної декларації (див. БЗ 108.01.05 і роз’яснення ГУ ДПС у Запорізькій обл. від 09.02.2021 р. // zp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/451983.html).

А от щодо ФОП ситуація цікавіше. Здавалося б, яка різниця? Якщо юрособі-єдиноподатнику в такій ситуації пропонують уточнюватися, то чим відрізняється ФОП? Адже обидві єдиноподаткові декларації в цьому плані однакові. Що для юросіб, що для ФОП немає жодних механізмів зазначити від’ємну суму.

Проте податківці пропонують ФОП перерахунок доходу в періоді повернення коштів і зазначити результати перерахунку в декларації (БЗ 107.01.07). Слідом за ДПСУ такі роз’яснення посипалися і від місцевих податківців (див. роз’яснення ГУ ДПС в Одеській обл. від 26.05.2021 р. і ГУ ДПС у Херсонській обл., АР Крим та м. Севастополі від 16.06.2021 р.*).

* Див.: od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/470974.html і kherson.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/475818.html

Як бачимо, про уточнення для ФОП при поверненні не йдеться. Податківці фактично пропонують ФОП скоригувати у зв’язку з поверненням коштів не дохід минулого періоду, а дохід поточного періоду, в якому отримані кошти повертаються.

Але! Такий підхід не завжди може компенсувати переплату ЄП. Наприклад, якщо сума доходів ФОП за період, в якому відбулося повернення, менше, ніж сума повернутих коштів. Або ж якщо доходів у періоді повернення ФОП узагалі не отримував… За таких обставин підхід податківців призведе до того, що сума єдиноподаткового доходу буде від’ємною.

Але ж сума ЄП до сплати від’ємною бути не може. Вона буде нульовою. А щоб повернення коштів справді дозволило компенсувати всю суму надміру сплаченого ЄП, «від’ємний дохід» потрібно буде тягнути і в наступні ЄП-періоди — до повного погашення, ніби це мінус платника податку на прибуток (п.п. 140.4.4 ПКУ).

Тож радимо ФОП застосовувати рекомендації податківців з обережністю.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі