Теми статей
Обрати теми

Механічна помилка з переплатою

Нестеренко Максим, податковий експерт
ФОП групи 3 у декларації за І квартал припустився механічної помилки при заповненні рядка 14 (ЄП до сплати). Замість суми 1224,00 грн сума ЄП до сплати вийшла 1244,00 грн. Усі інші рядки заповнені правильно. Фактично ФОП сплатив помилкову суму, внаслідок чого отримав переплату. Чи можна не виправляти таку помилку і чим загрожує її невиправлення?

Зі статті, присвяченої виправленню попередніх кварталів поточного року у третьогрупників (див. с.14), ви вже знаєте: якщо помилка призвела до сплати помилкової суми ЄП, ми наполягаємо на виправленні такої помилки. Тобто за усіма канонами цю помилку також треба виправляти. Але…

Припустимо, що ви вирішили не виправляти цю помилку, зроблену в І кварталі. От ви заповнюєте декларацію за півріччя. І яку суму ви тоді поставите у рядку 13 «Нараховано за попередній звітний (податковий) період»? Власне, форма декларації вимагає брати її значення з рядка 12 (а не з рядка 14) декларації за І квартал 2021 року.

Для наочності — приклад.

Приклад. ФОП групи 3 (ставка 5 %) у І кварталі 2021 року отримав 24480,00 грн доходу (сума ЄП — 1224,00 грн), але внаслідок механічної помилки зазначив у рядку 14 за І квартал 1244,00 грн. Інші рядки декларації зазначені правильно. У ІІ кварталі ФОП отримав дохід у сумі 100000 грн. У такому випадку декларацію за півріччя 2021 року буде заповнено так, як показано на рис. 1.

img 1

Тобто, у принципі, у рядку 13 декларації за півріччя 2021 року логічно зазначати правильну суму (тобто 1224,00 грн).

Якщо ж ви поставите в рядок 13 помилкову суму (1244,00 грн), формально вийде, що ви занизили суму ЄП до сплати у півріччі у рядку 14.

Якщо ж зазначити у декларації за піврічча правильну суму ЄП, що підлягав сплаті за підсумками І кварталу, ризик отримати штраф за заниження ЄП — практично нульовий. Єдине, що при цьому загрожує ФОП, — це адмінштраф за неправильне заповнення ЄП-декларації за І квартал згідно зі ст. 1641 КУпАП.

Але рядок 14 — це той рядок, за яким відображається узгоджена сума ЄП. У вас ця сума за І квартал 2021 року — завищена. Тож для того, аби кваліфікувати цю суму як переплату, обов’язково потрібен механізм самовиправлення. Без цього ви просто подаруєте гроші бюджету.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі