Теми статей
Обрати теми

Уточнити одразу кілька періодів

Боголюбенко Максим, податковий експерт
Чи може платник ЄП однією декларацією уточнити помилки одразу кількох періодів?

Якщо коротко, то ні. Причому незалежно від того, яким способом виправляти помилки — чи то подавати УД, чи то виправлятися у складі звітної декларації.

Річ у тім, що за будь-якого способу самовиправлення доведеться зазначати звітний (податковий) період, який уточнюється (поле 3 і в декларації ФОП, і в декларації юрособи). У цьому полі зазначається ЄП-період, за який платник бажає самостійно виправити помилки. І такий період має бути лише один в одній декларації з самовиправленням. Розглянемо це питання детальніше!

Уточнююча декларація. Подаючи таку декларацію, платник ЄП фактично переписує декларацію за період, який він хоче виправити, і заповнює цю декларацію так, як вона мала би бути заповнена з самого початку. Очевидно, що перезаповнити в одній УД одразу дві звітних — неможливо. Тож платник, якому потрібно виправити одразу кілька єдиноподаткових періодів, на кожен такий період має заповнювати окрему УД.

Адже окремо за кожен період треба розрахувати правильну суму ЄП й визначити, що мало місце саме в цьому періоді — недоплата чи переплата. Тому, наприклад, якщо у IV кварталі 2020 року після самовиправлення «вилізла» недоплата, а у І кварталі 2021 року — переплата, «згорнути» їх не вийде. Доведеться недоплату за 2020 рік доплатити живими грошима, а переплату за 2021 рік — повертати в порядку, визначеному ст. 43 ПКУ.

На нашу думку, єдиноподатникам групи 3 виправляти потрібно тільки ті квартали, в яких після самовиправлення змінюється сума ЄП до сплати. Наприклад, якщо донараховується ЄП-дохід за ІІІ квартал 2020 року, це, звичайно, вплине і на наростаючий підсумок у декларації за 4 квартали 2020 року. Але якщо власне за IV квартал сплачена сума ЄП правильна, донарахування податку за ІІІ квартал не потребує уточнювати декларацію за 4 квартали (див. «Третьогрупники та їх сумові помилки»). Хоча податківці можуть вважати інакше.

Якщо ви виправляєте одразу декілька періодів, логічно подавати УД в хронологічній послідовності. Тобто спочатку за I квартал 2020 року, а вже потім — за IІ квартал цього ж року. Однак, у принципі, не заборонено спочатку виправити помилку за ІІ квартал, а потім — за І квартал того ж року. І якщо у ІІ кварталі після уточнення «вилізе» переплата, вона повинна гасити недоплату, що виникне при уточненні більш ранніх періодів, в яких «вилізе» недоплата. За таких обставин живими грошима можна буде сплатити тільки самоштраф.

Уточнення через звітну. На відміну від УД, при самовиправленні через звітну (тобто поточну) декларацію немає потреби переписувати декларацію за весь період, що виправляється. Достатньо у спеціальному розділі для самовиправлення помилок зазначити первісно визначену і уточнену суму ЄП, порівняти їх та встановити факт недоплати чи переплати.

Але знову ж таки недоплата чи переплата визначається окремо за кожним періодом, який потрібно виправити. Тому гамузом зазначити в розділі для самовиправлення «згорнуту» уточнену суму ЄП за всі періоди, в яких допущено помилки, — не вийде. Податківці також зауважують: в одній звітній декларації можна виправити тільки один минулий період (БЗ 107.01.07).

До того ж тут слід врахувати: на відміну від УД, звітна декларація подається у строго визначені строки. Тому якщо виправляти одразу кілька періодів, самовиправлення через звітну — вельми незручний спосіб. Виправивши один період, для того, щоб виправити наступний, доведеться чекати щонайменше квартал.

Тож якщо ви виправляєте одразу кілька періодів — краще вже одразу на кожен подавати УД. Бо виправивши один період у звітній, решту періодів все одно доведеться виправляти за допомогою УД.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі