Теми статей
Обрати теми

Якщо у Звіті з ЄСВ за себе помилка або він поданий звільненцем

Савченко Олена, налоговый эксперт
Давайте розглянемо декілька запитань наших читачів щодо виправлення даних у Звіті з ЄСВ за себе (форма № Д5), який подавався за минулі роки. Ситуації такі:
1. Єдиноподатником була подана з помилкою звітність з ЄСВ за формою № Д5 за 2020 рік. Як виправитися?
2. Ще одна проблема: єдиноподатник-звільненець помилково подав звіт за формою № Д5, хоча не повинен був цього робити. Чи можна зняти нарахування?
3. А якщо ФОП повинен був, але не подав цієї звітності? Як йому тепер відзвітувати? Розбираємося.

Помилки у формі № Д5

За минулі звітні періоди ЄСВ-звіт за формою № Д5 подавали ФОП, у тому числі й єдиноподатники, які не були звільнені від сплати ЄСВ за себе.

Одразу зауважимо, що ця форма не давала ФОП можливості самовиправитися після закінчення звітного періоду. Така «опція» не була передбачена формою цього Звіту.

Щоб виправити помилку, потрібно було зробити такі кроки:

1) «замовити» перевірку. Тобто подати заяву до контролюючого органу з проханням провести перевірку/звірку. У заяві потрібно було зазначити причину перевірки (що перевірка потрібна у зв’язку з виявленою помилкою у формі № Д5, зазначити, яка саме помилка, причини її виникнення, правильні дані);

2) пройти перевірку й отримати акт перевірки;

3) на підставі акта заповнити і подати форму № Д6 (таблицю 3, а з 01.01.2021 р. — таблицю 2).

Так було раніше. Але з 2021 року діє нова форма декларації платника єдиного податку, затверджена наказом № 578. Єдиноподаткова декларація тепер має новий додаток 1, у якому й здійснюється розрахунок ЄСВ.

І, на відміну від своєї попередниці, форми № Д5, єдиноподаткова декларація з прикрученим до неї ЄСВ-додатком до самостійних виправлень уже адаптована, оскільки передбачає її подання зі статусом «уточнююча».

І здавалося б, єдиноподатнику, який помилився у формі № Д5, тепер простіше простого виправитися шляхом подання нової форми ЕН-декларації з ЄСВ-додатком 1 зі статусом «уточнююча». І таким чином виправити дані за минулі звітні періоди, наприклад за 2020 рік.

Та де там. Податківці в роз’ясненні в підкатегорії 107.01.07 БЗ стверджують, що

самостійне виправлення помилок за минулі періоди, допущених у Звіті за формою № Д5, не передбачене

І можна навіть не намагатися подавати уточненку з додатком 1 до єдиноподаткової декларації за періоди, за які подавалася форма № Д5. Система її не приймає.

Тож як єдиноподатнику виправляти старі огріхи — помилки у формі № Д5?

Тут нічого не залишається, окрім як діяти за старою схемою. Саме на цій процедурі в разі потреби внесення виправлень до зазначеної форми наполягають податківці.

Тобто все, як і раніше: замовляємо перевірку, на підставі акта перевірки подаємо форму № Д6 із заповненою таблицею 2 «Відомості про збільшення або зменшення сум зобов’язань за страховими внесками за результатами проведеної перевірки».

Так, наприклад, якщо помилка пов’язана із заниженням ЄСВ, то за результатами перевірки/звірки податківці випишуть акт із донарахованою сумою ЄСВ. На підставі цього акта підприємець повинен доплатити ЄСВ і протягом місяця після цього заповнити і подати податківцям Звіт за формою № Д6 (таблицю 2).

А якщо єдиноподатник узагалі не подав Звіт за формою № Д5 за 2020 рік або за попередні періоди?

Податківці в підкатегорії 107.01.07 БЗ роз’яснюють, що в цьому випадку потрібно подавати додаток 1 у складі декларації єдиноподатника з типом форми «Звітна».

Але як буде налаштована система, поки незрозуміло, податківці просять почекати із цим «до з’ясування».

Форма № Д5 помилково подана звільненцями від ЄСВ

Від подання форми № Д5 звільнені ФОП, які весь звітний рік (або з моменту реєстрації підприємцем у звітному році) були звільнені від сплати ЄСВ за себе і при цьому не висловили бажання стати платниками ЄСВ на умовах добровільної участі (ч. 4 ст. 4 Закону № 2464).

Якщо говорити про попередні звітні роки, то це, зокрема, підприємці, які:

— отримували пенсію за віком (у тому числі на пільгових умовах (передбачених ч. 2 і 3 ст. 114, п. 2 розд. XV Закону № 1058));

— є особами з інвалідністю й отримують пенсію або соцдопомогу, та деякі інші категорії осіб*.

* Детальніше про те, хто з підприємців звільнений від сплати ЄСВ, можна прочитати в спецвипуску «Податки & бухоблік», 2021, № 22, с. 62.

Але якщо такий звільнений від ЄСВ єдиноподатник помилково відзвітував з ЄСВ шляхом подання форми №Д5, то податківці наполягали на тому, що ФОП, подавши за себе ЄСВ-звіт, таким чином самостійно визначив собі базу нарахування ЄСВ. А оскільки база нарахування і сума сплати ЄСВ визначені самостійно, то в них нібито відсутні підстави для зняття нарахування таких зобов’язань зі сплати ЄСВ.

На жаль, якщо ФОП хоче зняти нарахування ЄСВ, то вихід у нього один — шукати правду в суді.

Подання заяви про анулювання помилково поданої форми № Д4 у зв’язку з тим, що ФОП звільнений від сплати ЄСВ, навряд чи дасть результати. Хоча ця дія не буде зайвою, особливо якщо ви зважитеся на судовий розгляд.

Але в суді у вас є всі шанси. При цьому ви можете використати такі аргументи.

Подання звітності з ЄСВ єдиноподатником, який звільнений від сплати ЄСВ, не говорить про добровільну участь особи в системі загальнообов’язкового соцстрахування і не створює для нього жодних обов’язків перед податковими органами.

Факт подання звітності з ЄСВ не робить такого ФОП платником ЄСВ-внесків

Суди, розглядаючи справи, подібні до цієї ситуації, зазначають також, що відсутність механізму виправлення помилок або скасування інформації, яка попередньо була подана фіскалам у формі Звіту № Д5, не може бути підставою для фактичного позбавлення особи пільг, гарантованих їй законодавством.

Для підкріплення вашої рішучості наведемо позитивні рішення судів щодо аналогічних ситуацій: постанова ВСУ від 04.09.2019 р. у справі № 806/1503/16 // reyestr.court.gov.ua/Review/84014123, постанова другого апеляційного адміністративного суду від 17.05.2021 р. у справі № 440/7494/20 // reyestr.court.gov.ua/Review/97066617, рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 10.02.2021 р. № 440/7494/20 (ср. ).

У згаданих вище судових рішеннях суд повністю став на бік ФОП-єдиноподатника, підтверджуючи позицію про те, що помилкове подання форми № Д5 не спричиняє обов’язку сплачувати ЄСВ, якщо такий підприємець від сплати ЄСВ звільнений.

Тож поборотися за свої права варто.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі