Теми статей
Обрати теми

Ремонт, поліпшення, придбання нового об’єкта: як відрізнити?

Децюра Сергій, податковий експерт
Щоб підприємство добре функціонувало, воно повинно бути забезпечене необхідними основними засобами (ОЗ). Водночас щоб вони давали належний ефект, їх потрібно постійно підтримувати у робочому стані. Для цього необхідно проводити поточний і капітальний ремонти, технічне обслуговування, модернізацію, реконструкцію та інші види поліпшень. Про здійснення цих операцій ми й поговоримо сьогодні. А розпочнемо з того, як підприємству відрізнити, які здійснені ним операції є ремонтом, а які — поліпшенням.

Що є що?

У бухгалтерському обліку ремонтні заходи поділяються на операції, пов’язані із:

1) підтримання об’єкта в робочому стані та одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигод від його використання. До цієї когорти ремонтних заходів потрапляють: проведення технічного огляду, нагляду, обслуговування, ремонту тощо (п. 15 НП(С)БО 7 та пп. 29, 32 Методрекомендацій № 561).

По суті, ідеться про операції з відновлення робочого ресурсу об’єкта до первісного вигляду без будь-яких кардинальних поліпшень;

2) поліпшенням об’єкта, що призводить до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від його використання. До операцій з поліпшення відносять модернізацію, модифікацію, добудову, дообладнання, реконструкцію ОЗ тощо (п. 14 НП(С)БО 7 та п. 29 Методрекомендацій № 561).

Відповідно до п. 31 Методрекомендацій № 561 ознаками поліпшень можуть бути

збільшення очікуваного строку корисного використання об’єкта або збільшення кількості та/або якості продукції (робіт, послуг), яка виробляється об’єктом ОЗ

Розмежовувати, що є що, має керівник підприємства. Саме він згідно з п. 29 Методрекомендацій № 561 приймає рішення про характер і ознаки здійснюваних робіт з ОЗ.

На наш погляд, буде правильніше, щоб таке рішення керівник приймав не самостійно, а ґрунтуючись на висновках фахівців (головного інженера, начальника цеху або іншої компетентної особи). Перекладати віжки правління із визначення спрямованості операцій з ОЗ на головного бухгалтера неправильно. Таке рішення слід приймати зважено й без поспіху.

Ремонт чи поліпшення будівлі

Щоб визначити, відносяться ремонтні роботи до поліпшення чи до підтримання будівлі у робочому стані Мінрегіонбуд (див. лист від 15.05.2015 р. № 8/15-232-15), рекомендує використовувати Перелік № 150.

У цьому Переліку у:

розділі 1 — перелічено операції, які є техобслуговуванням і поточним ремонтом, тобто які точно є операціями, що не є поліпшенням, а виконуються для підтримання ОЗ у робочому стані;

розділі ІІ — наведено перелік робіт, які віднесені до капітального ремонту. Частину цих робіт якраз і можна вважати такими, які мають ознаки поліпшення. Але щоб сказати, чи підпадає та чи інша операція із цього розділу під поліпшення, слід виходити із причини здійснення такої операції і від того, як така операція вплине на використання об’єкта.

Так якщо підприємство здійснює операції:

— з відновлення зовнішньої штукатурки будівлі з подальшим фарбуванням фасадів (п.п. 2.3.1 Переліку), то така операція здійснюється саме для підтримання будинку у робочому стані;

— з улаштуванням теплоізоляції фасадів (п.п. 2.3.13 Переліку), то в цьому випадку можна говорити про проведення поліпшення. Після утеплення фасаду будинку його власнику доведеться сплачувати менше за опалення.

Як бачимо, практично один і той же вид робіт (робота з фасадом будівлі) буде класифікований на підприємстві по-різному. А отже, і в обліку такі операції слід буде відобразити по-різному (про це див. «Облік поліпшення основних засобів» цього номера).

Звертаємо увагу!

Витрати на добудову будинку будуть однозначно вважатися поліпшенням

Оскільки добудова поверху, наприклад, у одноповерховому будинку однозначно збільшує економічний ефект від використання будівлі.

Ремонт/поліпшення транспорту

Щоб розмежувати, які роботи є поліпшенням, а які підтриманням автівки в робочому стані, слід опиратися на норми Положення № 102.

У ньому чітко сказано, що коли йдеться про техобслуговування транспортного засобу, то таку операцію не відносять до поліпшення. Таке обслуговування здійснюється тільки для підтримки роботоспроможності або справності виробу. При техобслуговуванні можливі й заміни деталей, вузлів, але (!) окрім базових. Їх перелік шукайте у додатку Г до Положення № 102.

Якщо ж здійснюєте заміну та (або) відновлення окремих базових деталей чи вузлів, тоді йдеться про ремонти. Заміна не більше двох базових деталей (окрім кузова й рами) є поточним ремонтом. А от заміна трьох і більше, в т. ч. кузова й рами, — капітальним ремонтом.

При ремонтних роботах транспорту техогляд та поточний ремонт відноситься до операцій з відновлення роботоспроможності механізмів.

Якщо ж відбувається капітальний ремонт, то тут усе залежить від причин здійснення операцій і від отримання економічного ефекту від цього. Так, якщо, наприклад, відбувається заміна двигуна в автівці, то коли така заміна:

— відбувається на такий же, який був до цього, то такі операції не є поліпшенням, а здійснюються для підтримання автівки у робочому стані;

— відбувається заміна двигуна на більш потужний, то в цьому випадку можна говорити про поліпшення. Автомобіль стає потужніший, а отже, теоретично на ньому можна перевезти більше вантажу й отримати більше від цього доходу.

До відома! Якщо відбувається дообладнання автомобіля, наприклад установлення газового обладнання на автівку, то в такому випадку це чистої води поліпшення. Оскільки від таких дій точно буде отримано більший економічний ефект.

Придбання нового активу

Трапляються випадки, коли підприємство, щоб провести ремонт ОЗ, придбає окремий актив. Наприклад, при ремонті будівлі можуть придбати і встановити кондиціонер, систему відеоспостереження, душову кабінку тощо.

Якщо раніше будинок не був обладнаний такими засобами, то операції з їх установлення, виходячи з вищенаведеного, здається, слід вважати дообладнанням чи модернізацією ОЗ, тобто поліпшенням ОЗ. А тому на вартість таких активів, на перший погляд, слід збільшити первісну вартість ОЗ, на якому проводилися ремонтні роботи.

Але насправді ніхто не забороняє підприємству визнати витрати на проведення таких операцій в обліку окремим ОЗ.

Водночас, на наш погляд, такий окремий облік можна застосовувати не до всіх ремонтних витрат, а тільки до тих, коли на ОЗ установлюється самодостатній актив, тобто актив, який може функціонувати самостійно без будівлі і в разі потреби його можна буде без проблем замінити чи зняти.

Якщо ви маєте справу з таким активом, то доцільно його обліковувати в обліку як окремий об’єкт ОЗ. Тобто витрати на установлення такого об’єкта визнати окремим ОЗ, а не включаюти до первісної вартість ОЗ, що ремонтують. І амортизувати його окремо від ОЗ, на який він установлений.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі