Теми статей
Обрати теми

Обліковуємо витрати на ремонт основних засобів

Вишневський Михайло, податковий експерт
Щоб здійснити ремонт ОЗ, підприємство несе певні витрати. Про те, на що слід звернути увагу підприємству при здійсненні ремонтів ОЗ, які здійснені для підтримання таких активів у робочому стані, поговоримо далі.

Документальне оформлення

Щоб можна було в бухобліку відобразити операції щодо ремонту ОЗ, потрібно належним чином задокументувати здійснення такої операції. На наш погляд, зазвичай документальне забезпечення ремонтних робіт здійснюється так.

Етап 1. Виявлення дефектів. Особа, за якою закріплено певний ОЗ, або відділ, який займається доглядом за певними ОЗ (наприклад, господарський відділ підприємства), після виявлення несправності чи пошкодження певного ОЗ має оформити в довільній формі заявку на ремонт ОЗ.

Етап 2. Погодження ремонту. Керівник погоджує заявку і видає наказ на проведення ремонту. Тільки після цього починається процес ремонту. Тобто об’єкт ОЗ ретельно оглядається уповноваженими працівниками і складається дефектна відомість або дефектний акт. Цей первинний документ складається на кожен об’єкт, що підлягає ремонту.

На сьогодні є декілька форм відомості дефектів, які можна використовувати на підприємстві, а саме:

— Відомість дефектів на ремонт машини (ф. № ВЗСГ-6, затверджена наказом Мінагрополітики від 21.12.2007 р. № 929). Вона призначена для використання при встановленні дефектів сільгосптехніки (комбайнів, тракторів, сівалок, плугів тощо);

— Акт про виявлені дефекти устаткування (ф. № М-17, затверджений наказом Мінстату від 21.06.96 р. № 193). Його складають на дефекти, виявлені у процесі ревізії, монтажу або випробування устаткування;

— Дефектний акт (додаток до листа Держбуду та ДержЖКГ від 24.02.2005 р. № 7/8-134, № 4/3-260).

Підприємство може використати одну із вищенаведених форм або може розробити свою форму. У таких первинних документах зазначається обсяг і характер робіт, найменування деталей, вузлів, що потребують заміни. На підставі таких первинних документів підприємство зможе підрахувати вартість ремонту, а також здійснити контроль виконаних робіт і списаних матеріалів.

Етап 3. Передача ОЗ у ремонт. ОЗ, який слід відремонтувати, передається:

— або сторонній організації, яка буде займатися таким ремонтом. Перед передачею такій організації ОЗ у ремонт з нею слід укласти договір на виконання підрядних робіт;

— або своїй ремонтній майстерні для здійснення ремонтних робіт.

Оформляється передача ОЗ на ремонт шляхом складання акта приймання-передачі ОЗ за типовою ф. № ОЗ-1

Етап 4. Виконання ремонту. Якщо ремонт ОЗ проводиться:

власними силами (працівниками реммайстерні), то всі матеріали, що потрібні для виконання робіт, вони отримують із складу. Для цього використовуються лімітно-забірні картки (ф. № М-8 або № М-9), лімітно-забірні картки на отримання матеріальних цінностей (ф. № ВЗСГ-1), лімітно-забірні картки на отримання запасних частин (ф. № ВЗСГ-2), накладні-вимоги на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів (ф. № М-11) чи накладні (внутрішньогосподарського призначення) (ф. № ВЗСГ-8).

Після закінчення ремонту складається відомість (акт) виконаних робіт. У ній зазначається вид і найменування робіт, дані про ОЗ, що ремонтувався (інвентарний номер, місце знаходження тощо), а також кількість і ціна використаних матеріалів на ремонт;

сторонньою організацією, то від неї вам слід очікувати після закінчення ремонту акт виконаних робіт. Якщо ремонт здійснюється із матеріалів замовника, то в момент передачі матеріалів складається акт приймання-передачі. В акті виконаних робіт фіксується кількість витрачених переданих для ремонту цінностей. Усе, що лишиться невикористане, повертається назад замовнику.

Етап 5. Повернення з ремонту. Після завершення ремонту і погодження його результатів ОЗ, що ремонтувався, повертається у стрій. Для цього оформляють Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів за ф. № ОЗ-2. Цей Акт оформляють в одному примірнику, коли ремонт здійснювали власними силами, і у двох, коли це робила стороння організація.

Із Акта буде чітко видно, які саме операції здійснювали з ОЗ під час ремонту й до чого призвели ці зміни. Оскільки ми говоримо про звичайний ремонт, то в акті буде сказано, що здійснені роботи були виконані для приведення ОЗ до робочих кондицій.

Бухгалтерський облік

Якщо підприємство здійснює ремонтні роботи, які лише підтримують об’єкт ОЗ у робочому стані (проведення технічного огляду, нагляду, обслуговування, ремонту тощо) та сприяють одержанню первісно визначеної суми майбутніх економічних вигод від його використання, то витрати, понесені на здійснення таких, є витратами періоду (п. 15 НП(С)БО 7, п. 32 Методрекомендацій № 561).

Витрати, понесені на здійснення таких ремонтних робіт, слід включати до того виду витрат періоду, де ремонтовані ОЗ використовуються

Так, якщо ремонтовані ОЗ використовуються:

— у виробництві одного виду продукції (ремонтується станок, виробниче приміщення, тощо), то витрати на здійснений ремонту слід включати до собівартості продукції, що виробляється за допомогою чи у самому ОЗ. Тобто відносити до Дт 23;

— у виробництві декількох видів продукції (ремонтується цех, у якому виробляють декілька видів продукції, тощо), то такі витрати слід відносити до складу загальновиробничих витрат (Дт 91), а потім після розподілу таких витрат відносити до складу собівартості виробленої продукції (Дт 23 — Кт 91);

— при збуті продукції (наприклад, ремонтується магазин, холодильник, склад тощо), то витрати на здійснення ремонту такого ОЗ відносять до витрат на збут (Дт 93);

— у адміністративних цілях (ремонтують офіс, контору тощо), то витрати на ремонт визнають адміністративними витрати (Дт 92);

— для здійснення операцій соціально-культурного призначення (наприклад, ремонт автобуса, який доставляє дітей працівників до школи, тощо), або тих, які беруть участь у процесі досліджень та розробок, то витрати на такий ремонт визнають іншими операційними витратами (Дт 94).

Вищенаведені правила не діють тільки тоді, коли ціна придбання активу вже відображає зобов’язання (необхідність) підприємства здійснити в майбутньому витрати для приведення активу до стану, в якому він придатний для використання. Наприклад, якщо підприємство придбає будівлю, яка потребує ремонту. Тоді витрати на її косметичний ремонт (тобто для підтримання у робочому стані) можна визнати не витратами періоду, а капіталізувати як у випадку з поліпшенням ОЗ. Тобто витрати на ремонт в цьому випадку ідуть на збільшення первісної вартості ремонтованої будівлі (п. 30 Методрекомендацій № 561).

При звичайних ремонтах, що проводяться для підтримки об’єкта ОЗ у робочому стані, амортизацію на об’єкт ОЗ, що ремонтується, нараховувати не припиняють — такої вимоги в НП(С)БО 7 немає.

Тож при звичайних ремонтах, у тому числі й капітальних, які просто підтримують об’єкт ОЗ у робочому стані, на період їх проведення амортизацію об’єкта ОЗ, що ремонтується, продовжуємо нараховувати.

Податковий облік

Податок на прибуток. Якщо йдеться про здійснення звичайного (поточного) ремонту, який спрямований на відновлення працездатності об’єкта ОЗ, що використовується в господарській діяльності підприємства, то в податково-прибутковому обліку у всіх платників податку все буде за бухправилами. Річ у тому, що податкових різниць ПКУ для таких операцій не передбачає.

Що ж стосується ремонтів невиробничих ОЗ, то у малодохідників-відмовників буде все за правилами бухобліку, а от у високодохідників і малодохідників-добровольців виникатимуть податкові різниці.

Платники податку на прибуток, які застосовують податкові різниці, мають:

— у періоді здійснення витрат на ремонт збільшити фінрезультат до оподаткування на суму витрат на ремонт невиробничих ОЗ, віднесених до витрат відповідно до НП(С)БО або міжнародних стандартів (п. 138.1 ПКУ);

— у періоді продажу об’єкта невиробничих ОЗ, що ремонтувався, зменшити фінрезультат до оподаткування на суму витрат на ремонт невиробничих ОЗ, віднесених до витрат відповідно до НП(С)БО чи міжнародних стандартів, але не більше суми доходу (виручки), отриманої від такого продажу (п. 138.2 ПКУ).

ПДВ. Якщо при придбанні цінностей, використаних при ремонті ОЗ, отримано належним чином складену і зареєстровану у ЄРПН податкову накладну, то ви маєте право включити її до свого податкового кредиту. Це стосується і витрат на сплату послуг із ремонту ОЗ, здійснену підрядником — платником ПДВ.

Особливість може бути тільки у випадку ремонту негосподарських ОЗ або тих, що використовуються у пільгових чи необ’єктних операціях. Сформований податковий кредит при ремонті таких об’єктів слід компенсувати відповідно до п. 198.5 ПКУ.

Приклад. Підприємство замовило у підрядної організації ремонт покрівлі магазину. Роботу виконували з матеріалів замовника. На ремонт було витрачено будматеріалів на 30000 грн (у тому числі ПДВ 5000 грн), вартість ремонтних робіт становила 24000 грн (у тому числі ПДВ 4000 грн).

Облік ремонту ОЗ

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн

Дт

Кт

1

Отримано від постачальника будматеріали

205

631

25000

2

Відображено податковий кредит з ПДВ за наявності зареєстрованої податкової накладної

644/1

631

5000

641/ПДВ

644/1

3

Перераховано аванс підрядній організації

371

311

24000

4

Відображено податковий кредит з ПДВ за наявності зареєстрованої податкової накладної

644/1

644/ПДВ

4000

641/ПДВ

644/1

4000

5

Передано матеріали підрядній організації для здійснення ремонту

205/1

205

25000

6

Підписано акт виконаних робіт

93

631

20000

7

Списано раніше відображений податковий кредит з ПДВ

644/ПДВ

631

4000

8

Списано будматеріали на ремонт магазину

93

205/1

25000

9

Проведено залік заборгованостей

631

371

24000

10

Сплачено постачальнику будматеріалів

631

311

30000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі