Теми статей
Обрати теми

Ремонт автівки до введення в експлуатацію

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство придбало транспортний засіб, який був у експлуатації. До введення автівки в експлуатацію було вирішено провести її поточний ремонт (підфарбувати, змінити фільтри, заправити кондиціонер і замінити тріснуте лобове стекло). Як в обліку відобразити операції на приведення таких операцій? (м. Дніпро)

Введений в експлуатацію. За загальним правилом, щоб зрозуміти, як в обліку відобразити ремонт ОЗ, потрібно чітко надати відповідь на запитання: чи призвели такі дії до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання такого об’єкта чи ні? Так, якщо такі дії:

— не призвели до збільшення економічних вигод, то понесені витрати на ремонт визнають поточним ремонтом і відносять до витрат періоду (п. 15 НП(С)БО 7);

— призвели до збільшення економічних вигод, то витрати, понесені на такий ремонт, визнають поліпшенням і на їх розмір збільшують первісну вартість ОЗ (п. 14 НП(С)БО 7).

Але такий підхід до ремонтів стосується уже введених в експлуатацію ОЗ, тобто активів, зарахованих до складу ОЗ і фактично (!) використовуваних у діяльності підприємства.

Не введений в експлуатацію. Якщо актив тільки придбаний і ще не введений в експлуатацію, тобто значилися у складі капітальних інвестицій (рахується на субрахунку 152), то обліковувати витрати, понесені на ремонт такого об’єкта, слід по-іншому.

Річ у тому, що:

1) вищеописані правила обліку ремонтів стосуються ОЗ, а не капітальних інвестицій, де обліковується придбаний, але не введений актив, який збираються ремонтувати (у нашому випадку — автівка);

2) жоден бухгалтерський стандарт не вказує на те, що до ремонту капітальних інвестицій повинні застосовуватися ремонтні норми для ОЗ.

Якщо при обліку ремонтів капітальних інвестицій, які в майбутньому стануть ОЗ, не діють ремонтні правила, то виникає запитання: як обліковувати витрати, понесені на ремонт капітальних інвестицій?

Спецправила. Відповідь на це запитання надає п. 8 НП(С)БО 7. У ньому говориться, що придбаний актив зараховується на баланс підприємства як ОЗ за первісною вартістю. При цьому до первісної вартості ОЗ, поряд із іншими витратами, потрапляють також витрати, безпосередньо пов’язані з доведенням ОЗ до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою.

За фактом, коли підприємство придбає ОЗ і для того, щоб почати його використовувати, здійснює певні операції, у тому числі й техогляд, ремонти та навіть поліпшення, до введення ОЗ в експлуатацію, то

всі ремонтні операції не введеного в експлуатацію ОЗ є операціями, які здійснюють для доведення активу до стану, придатного до використання

Це і є наш випадок. Юрособа придбала автівку «з рук», яка потребує ремонту (наприклад, фарбування, заміни фільтрів, чищення салону, заміни оливи тощо). Тому витрати на ремонт такої автівки до введення її в експлуатацію слід віднести на збільшення первісної вартості цієї автівки (на Дт субрахунок 152). Після введення в експлуатацію автівки ця сума із вартістю її придбання буде визнана первісною вартістю ОЗ і через амортизацію витрат на підготовчий до роботи ремонт потрапить до витрат періоду.

Якщо ви хоче відразу включити витрати на такий ремонт до витрат періоду, то радимо проводити його після введення ОЗ в експлуатацію. Тоді все залежатиме від того, буде це ремонт для підтримки автівки в робочому стані чи для збільшення економічних вигод від її використання.

Сергій Децюра, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі