Теми статей
Обрати теми

Поліпшення і кваліфікаційний актив

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Узяли кредит у банку на проведення капітальних робіт/поліпшення об’єкта основних засобів (ОЗ). Чи потрібно капіталізувати відсотки за користування кредитом чи це чистої води витрати поточного періоду? Розберемося із цією проблемою.

Куди подіти фінвитрати? Витрати на відсотки за кредитами є фінансовими витратами (п. 3 НП(С)БО 31, § 5 МСБО 23).

Укладачі скороченої фінансової звітності* завжди визнають фінансові витрати витратами того періоду, в якому вони були нараховані (визнані зобов’язаннями). Усі інші юрособи в загальному випадку фінансові витрати не включають до первісної вартості ОЗ, придбаних (створених) повністю або частково за рахунок запозичених коштів. Вони також відображають їх у складі поточних витрат у періоді понесення: Дт 951, 952 — Кт 684 (п. 4 НП(С)БО 31, § 8 МСБО 23).

* Мікро- і малі підприємства, непідприємницькі товариства, єдиноподатники групи 3 і представництва іноземних суб’єктів госпдіяльності.

Проте за певних умов витрати на відсотки за кредитом капіталізують у складі собівартості активу (Дт 151, 152 — Кт 951, 952). Це відбувається, коли (1) такий актив є кваліфікаційним, а (2) витрати безпосередньо стосуються його придбання, будівництва або виробництва (п. 4 НП(С)БО 31, § 8 МСБО 23).

При цьому § 4 МСБО 23 дозволяє не капіталізувати витрати за запозиченнями, які безпосередньо відносяться до кваліфікаційних активів, що оцінюються за справедливою вартістю, — зокрема, інвестнерухомості (ІН).

Який актив кваліфікаційний? Під кваліфікаційним розуміють актив, підготовка якого до передбачуваного використання за призначенням або для продажу обов’язково потребує значного (суттєвого) періоду часу (п. 3 НП(С)БО 31, § 5 МСБО 23).

Тобто ключовим для ідентифікації кваліфікаційного активу є саме суттєвий час його створення або підготовки до використання.

У вітчизняній практиці суттєвим часом для створення активів прийнято вважати період більше 3 місяців (п. 1.6 Методрекомендацій № 1300). А ось у системі МСФЗ цей критерій віддається на відкуп профсудженню. Проте експерти KPMG пропонують орієнтуватися на період, який перевищує 6 місяців.

Головними умовами для капіталізації витрат на відсотки є: (1) імовірність того, що вони принесуть підприємству майбутні економічні вигоди, (2) можливість достовірно їх оцінити та (3) додатковість витрат, тобто цих витрат можна було б уникнути, якби не здійснювалися витрати на створення кваліфікаційного активу (п. 5 НП(С)БО 31, §§ 9, 10 МСБО 23).

Чи капіталізувати відсотки при поліпшенні? Чи може ОЗ, що перебуває в процесі поліпшення, вважатися кваліфікаційним активом?

На наш погляд, тут важливо:

1) чи відповідають поліпшувальні заходи встановленим п. 14 НП(С)БО 7 і § 7 МСБО 16 вимогам для їх капіталізації (тобто чи дозволять вони досягти значного економічного ефекту в майбутньому) та

2) чи вимагатиме проведення капітальних робіт значного часу. Тоді, якщо самі витрати на проведення поліпшувальних робіт капіталізуються у складі вартості активу і процес поліпшення потребує суттєвого часу, то

витрати за запозиченнями теж потрібно капіталізувати

Таку ж позицію обіймають і експерти KPMG. Та і в додатку 1 до НП(С)БО 31 як приклад кваліфікаційних активів у частині ІН названа будівля, яка потребує добудови, реконструкції, реставрації та іншого поліпшення. Тож поліпшення і кваліфікаційний актив — цілком можлива конструкція.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі