Теми статей
Обрати теми

Відшкодування ПДВ за послугами нерезидента неможливе?!

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
За матеріалами категорії 101.26 Бази знань

Висновок документа

ПКУ не передбачає можливості бюджетного відшкодування сум ПДВ у разі отримання від нерезидента послуг на території України. Платник не може декларувати бюджетне відшкодування за такими сумами, оскільки вони не сплачуються ні постачальникові послуг, ні до держбюджету

Скажемо прямо — висновок податківців доволі спірний. Так, до 1 січня 2015 року в п. 200.4 ПКУ дійсно була спеціальна норма, що дозволяла поставити на відшкодування ПДВ з послуг нерезидента з місцем постачання на території України. Після реформи механізму бюджетного відшкодування уточнення про послуги від нерезидента прибрали (Законом України від 28.12.2014 р. № 71-VIII тоді повністю переписали п. 200.4 ПКУ). Але це не означає, що суми такого ПДВ відтоді не можна ставити на бюджетне відшкодування. Просто для них працює загальний механізм.

Цікавий аргумент фіскалів: ПДВ з послуг нерезидента не сплачується ні постачальникові, ні до держбюджету. Так, у загальному випадку податкові зобов’язання (ряд. 6) і податковий кредит (ряд. 13) виникають в одному і тому ж періоді, і прямого платежу до бюджету може і не бути. Але цілком реальна й інша ситуація, коли ПН за такими послугами зареєстрована несвоєчасно, і податкові зобов’язання виникають у періоді першої події (п. 187.8 ПКУ), а податковий кредит — в іншому періоді, періоді реєстрації ПН. Крім того, податковий кредит можна відкласти на 1095 днів (п. 198.6 ПКУ). Тоді різниця може сформувати позитивне значення, яке підлягає сплаті до бюджету за декларацією. Утім, свого часу самі податківці вважали, що дата сплати податку за послугами від нерезидента — це дата подання декларації, в якій ПДВ з них включено до податкових зобов’язань.

У будь-якому випадку, всі сумніви розсіються, якщо ми заглянемо у форму декларації з ПДВ, а саме в додаток Д3. Нагадаємо, в ньому наводиться розрахунок суми бюджетного відшкодування. У гр. 2 таблиці 2 цього додатка слід зазначати ІПН постачальника, за постачаннями якого формується бюджетне відшкодування. Так ось, уже довгі роки до цієї графи фігурує виноска: у разі отримання послуг від нерезидента в цій графі слід зазначати умовний ІПН «500000000000».

Вам замало цієї виноски? Зазирніть до гр. 7 того ж додатка. У ній відображається підсумкова сума від’ємного значення, сплачена постачальникові або до держбюджету, а також отриманих послуг від нерезидента. Важливо, що цей показник переноситься до ряд. 2 таблиці 1 того ж додатка, а вона називається «Фактично сплачено…». Далі показник бере участь у формуванні ряд. 20.2 декларації, передбаченого для бюджетного відшкодування.

Тобто сама форма декларації з ПДВ передбачає, що до бюджетного відшкодування можна включати і ПДВ з послуг, отриманих від нерезидента. Таким чином, основний аргумент цієї фіскальної консультації непереконливий.

Отже, автори цієї фіскальної консультації або просто не зазирнули до форми декларації, або вирішили затіяти чергову аферу, дезавуювавши нормативно-правовий акт. Друге припущення може мати далекі наслідки, оскільки всі досягнення ПКУ фактично відкидаються на 10 років назад (нагадаємо, що до появи ПКУ податківці відмовляли в бюджетному відшкодуванні за цими послугами). Навряд чи це мав на меті законодавець.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі